26 Απριλίου, 2024

Τζόκοβιτς: Άνω κάτω το παγκόσμιο τένις. Γιατί έφτασε στην Αυστραλία με εξαίρεση, αλλά τον πετούν έξω

Τζόκοβιτς: Άνω κάτω το παγκόσμιο τένις. Γιατί έφτασε στην Αυστραλία με εξαίρεση, αλλά τον πετούν έξω

Πανικός στην Αυστραλία με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ανυποχώρητος ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αφίχθη αεροπορικώς στην Αυστραλία για το τουρνουά του τένις Australia Open, αλλά μπορεί να μη μετάσχει σε αυτό επειδή οι αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι δεν είχε την ειδική βίζα που απαιτείται για να παίξει στο τουρνουά χωρίς να έχει εμβολιαστεί.

Το Νο. 1 στον κόσμο προσγειώθηκε στη Μελβούρνη με πτήση της Emirates από το Ντουμπάι αργά το βράδυ τοπική ώρα, ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ ​​Μόρισον απείλησε να στείλει τον Σέρβο πίσω «στο σπίτι του με το επόμενο αεροπλάνο» εάν δεν προσκόμιζε τα απαιτούμενα έγγραφα για την εξαίρεσή του από το εμβόλιο της Covid-19.

Όμως, ο 34χρονος Τζόκοβιτς κόλλησε στο τελωνείο αφού προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα με βίζα που δεν επιτρέπει ιατρικές εξαιρέσεις για τον ανεμβολίαστο, μετέδωσε η The Sydney Morning Herald.

Οι συνοριακές Αρχές επικοινώνησαν με την κυβέρνηση της Βικτώρια νωρίτερα την Τετάρτη, αφού διαπίστωσαν ότι η ομάδα του αστέρα του τένις είχε υποβάλει λάθος τύπο βίζας, ρωτώντας εάν οι νομοθέτες της πολιτείας θα ενέκριναν το έγγραφο εισόδου του Τζόκοβιτς.

Πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, οι πολιτικοί της Βικτώριας -που νωρίτερα είχαν προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη εγκρίνοντας εξαίρεση για τον Τζόκοβιτς λόγω του τουρνουά- αυτήν τη φορά αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη βίζα του παίκτη.

Η διαμάχη στα σύνορα συνεχιζόταν στα σύνορα μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Και αυτό διότι, μολονότι στον Τζόκοβιτς είχε χορηγηθεί ιατρική εξαίρεση από εμβόλιο της Covid-19 από δύο ανεξάρτητες υγειονομικές επιτροπές, η έγκριση για τη συγκεκριμένη βίζα αποτελεί μια διαφορετική διαδικασία.

Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει ο αθλητής προκειμένου να μετάσχει στο Γκραν Σλαμ.

Αργά το βράδυ, η αναπληρώτρια υπουργός Αθλητισμού της χώρας επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι η Βικτώρια δεν ενέκρινε την αίτηση βίζας του Τζόκοβιτς.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε εάν θα εγκρίνουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδό του στην Αυστραλία. Δεν θα παράσχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς υποστήριξη για να μετάσχει στο Γκραν Σλαμ του Αυστραλιανού Open 2022», υπογράμμισε.

Οι Αυστραλοί, πολλοί από τους οποίους έχουν χωριστεί εδώ και μήνες από αγαπημένα πρόσωπα που είναι εξωτερικό, αντέδρασαν με μανία στην απόφαση του διοικητικού οργάνου για το τένις στην Αυστραλία και της κυβέρνησης της πολιτείας της Βικτώρια να χορηγήσουν στον Τζόκοβιτς εξαίρεση.

Η εξαίρεση φούντωσε ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις και εξαιτίας των αμφιλεγόμενων απόψεων του 34χρονου, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσής του ότι «είναι αντίθετος στον εμβολιασμό» τον Απρίλιο του 2020.

Τον Νοέμβριο, ο Τζόκοβιτς επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης για τη σχετική κριτική που του άσκησαν, λέγοντας ότι «διαδίδεται προπαγάνδα που ταιριάζει στην ελίτ ή σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μόρισον είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Απολύτως κανένας… Αναμένουμε την εμφάνισή του και μαζί τα απαιτούμενα έγγραφα για την εξαίρεσή του από το εμβόλιο της Covid-19».

Κατά την αρχική απόφασή τους, το διοικητικό όργανο για το τένις στην Αυστραλία και η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια υποστήριξαν ότι ο Τζόκοβιτς ήταν ένας από τους λίγους αιτούντες -μεταξύ είκοσι έξι- που του εγκρίθηκε εξαίρεση εμβολίου και ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση στη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αυστραλία, όπου πάνω από το 90 τοις εκατό των άνω των 16 ετών έχουν κάνει δύο δόσεις. Πολλοί είναι αυτοί που απειλούν να μποϊκοτάρουν το ετήσιο τουρνουά λόγω της ειδικής μεταχείρισης που θεωρούν ότι είχε ο εννέα φορές πρωταθλητής.

«Η άποψή μου είναι ότι κάθε άτομο που επιδιώκει να εισέλθει στην Αυστραλία πρέπει να συμμορφώνεται με τις συνοριακές μας απαιτήσεις», είπε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε σήμερα.

«Τώρα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όταν φτάσει στην Αυστραλία, οφείλει, εάν δεν είναι εμβολιασμένος, να προσκομίσει αποδεκτές αποδείξεις ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους για να μπορεί να έχει πρόσβαση στις ίδιες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις με τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες», τόνισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, καθησυχάζοντας τους αγανακτισμένους πολίτες.

«Οπότε αναμένουμε την εμφάνισή του, καθώς και ποια έγγραφα θα μας προσκομίσει για να υποστηρίξει τη θέση του. Εάν αυτά τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, τότε δεν θα έχει διαφορετική μεταχείριση από κανέναν άλλον και θα μπει στο επόμενο αεροπλάνο με προορισμό το σπίτι του», προσέθεσε.