28 Μαρτίου, 2024

Πέθανε ο τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου, η φωνή που συνόδευσε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ – Βίντεο

Πέθανε ο τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου, η φωνή που συνόδευσε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ

Είχε συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς και είχε συμμετάσχει με επιτυχία σε δεκάδες ελληνικά και ξένα μουσικά φεστιβάλ

Σίγησε μια ξεχωριστή φωνή του  λαϊκού πενταγράμμα που ταυτίστηκε με την συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ, το 1971. Ο Σάκης Παπανικολάου, καλλιτέχνης με μακρά πορεία στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς και παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Οι παλαιότεροι και οι φανατικοί φίλοι του «Τριφυλλιού» έχουν βαθιά χαραγμένο στη μνήμη τους το τραγούδι του «Στους Αμπελοκήπους» ( «Πάνω από όλα έχω τον Παναθηναϊκό») που συνόδευε την ποδοσφαιρική ομάδα σε ιστορικές στιγμές της διαδρομής της.

Σάκης Παπανικολάου : ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΕΧΩ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ (Στους Αμπελοκήπους έλα)

Παράλληλα η παρουσία του ήταν διαρκής επί σειρά ετών τόσο στα γνωστότερα νυχτερινά κέντρα της εποχής όσο και σε δεκάδες μεγάλα μουσικά φεστιβάλ τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσά τους το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης όπου κατέκτησε, το 1969 την τρίτη θέση με το τραγούδι του «Θα πάρω τ’ άλλο τραίνο» αλλά και το παγκόσμιο φεστιβάλ του Χρυσού Ορφέως της Βουλγαρία στο οποίο αναδείχτηκε νικητής όχι μία αλλά τρεις φορές.

Κατά την διάρκεια της μουσικής διαδρομής του συνεργάστηκε με κάποιους από τους γνωστότερους συνθέτες του ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Γιώργος Γιώργος Μουζάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Τάκης Αθηναίος, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Κώστας Χατζής, ο Χάρης Ανδρεάδης και αρκετοί ακόμα.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ- GREEK RETRO

Η γοητευτική σκηνική του παρουσία και η φωνή, εξάλλου, συνδέθηκαν και με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέσα από την συμμετοχή τους, ως τραγουδιστής αλλά και ηθοποιός, σε αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων και «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Πειραιάς ώρα 7:30», «Η Θυρωρίνα» κ.α.

Μίμης Πλέσσας "Φέρε μου την Άνοιξη" με τον Σάκη Παπανικολάου

Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και κοσμούσε συχνά τα εξώφυλλα των περιοδικών.