2 Μαΐου, 2024

Θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League με τρομερό Τζολάκη που απέκρουσε τρία πέναλτι!

Intime

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-2 της Φενέρ στη διαδικασία των πέναλτι και θα αντιμετωπίσει την Άστον Βίλα

Με απόλυτο ήρωα τον Κώστα Τζολάκη ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια θρυλική και συνάμα ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League. Οι Ερυθρόλευκοι που ηττήθηκαν 1-0 απ’ τη Φενερμπαχτσέ στο 90λεπτο και την παράταση, είχαν για φύλακα-άγγελο τον καταπληκτικό Τζολάκη, ο οποίος με τρεις ασύλληπτες αποκρούσεις στα πέναλτι έστειλε τους Πειραιώτες σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην 99χρονη ιστορία του συλλόγου.

Ο Ολυμπιακός μετά από μια συγκλονιστική διαδικασία των πέναλτι, επικράτησε με 3-2 της Φενέρ στο «καυτό» Σουκρού Σαράτσογλου (με εύστοχους εκτελεστές τους Ελ Κααμπί, Όρτα και Μασούρα), και έκλεισε θέση για τα ημιτελικά, όπου θα αναμετρηθεί με την Άστον Βίλα για μια θέση στον τελικό της OPAP Arena. Ο πρώτος αγώνας των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στο Μπέρμιγχαμ τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου και η ρεβάνς στο Γ. Καραϊσκάκης μία εβδομάδα αργότερα (9/5).

Πρόκειται για μια ιστορική βραδιά όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο που είχε να δει ομάδα του σε τετράδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης απ’ το 1996 και τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του Champions League.

 

O Oλυμπιακός πάντως είχε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στο παιχνίδι και θα μπορούσε να έχει καθαρίσει την πρόκριση είτε στα 90 λεπτά, είτε στα 120′. Όπως και να’ χει, το πλάνο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ λειτούργησε εξαιρετικά, οι Πειραιώτες βρίσκονταν διαρκώς μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης και την καθοριστική στιγμή είχαν τον Τζολάκη να πραγματοποιεί μια βραδιά καριέρας!

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Φενερμπαχτσέ έδειξε εξαρχής τη διάθεσή της για να κυνηγήσει από νωρίς ένα γκολ που θα έφερνε το ζευγάρι στα ίσια. Και το πέτυχε μόλις στο 12′ με τον Καχβετσί. Ο Τούρκος επιθετικός βρέθηκε αμαρκάριστος στα όρια της περιοχής του Ολυμπιακού, σούταρε με δύναμη με το αριστερό και έγραψε το 1-0 για την τουρκική ομάδα.

Στο 34′ ο Καχβετσί είχε ακόμα μία απειλητική στιγμή αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε. Το 1-0 παρέμεινε μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου με τις δυο ομάδες να είναι στην απόλυτη ισορροπία.

Στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου ο Μεντιλίμπαρ άλλαξε τον Γιόβετιτς με τον Ιμπόρα δείχνοντας και τη διάθεσή του να παίξει πιο συντηρητικά στη συνέχεια του ματς. Το παιχνίδι άρχισε σε πιο χαμηλό τέμπο και δίχως μεγάλες φάσεις, ενώ στο 64′ ο Ποντένσε αντικαταστάθηκε απ’ τον Μασούρα, ο οποίος στο 80′ είχε μοναδική ευκαιρία για να σκοράρει. Ωστόσο νικήθηκε απ’ τον Λιβάκοβιτς που απέκρουσε με τα πόδια.

Το 90λεπτο έληξε με τη Φενέρ να προηγείται 1-0 ισοφαρίζοντας το 3-2 του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση όπου οι Ερυθρόλευκοι είχαν τεράστια διπλή ευκαιρία για να σκοράρουν. Στο 103′ ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ, ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά, με τον Λιβάκοβιτς να αποκρούει με το πόδι και την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι. Στη συνέχεια ο Κάρμο πήρε το ριμπάουντ, με τον Τζίκου να διώχνει στην γραμμή την προσπάθεια του Πορτογάλου αμυντικού.

Στα πέναλτι η διαδικασία ήταν αν μη τι άλλο ψυχοφθόρα. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε και η Φενέρ αστόχησε αμέσως μετά. Το ίδιο όμως συνέβη στη συνέχεια με τον Ολυμπιακό. Ο Τζολάκης απέκρουσε και δεύτερο πέναλτι, όμως ο Ροντινέι νικήθηκε απ’ τον Λιβάκοβιτς στο πέμπτο πέναλτι του Ολυμπιακού. Η Φενέρ είχε μια τελευταία ευκαιρία για να μείνει ζωντανή αλλά ο Τζολάκης σταμάτησε τον Μπονούτσι και έγραψε ιστορία με την τρίτη καθοριστική επέμβασή του…

Η διαδικασία των πέναλτι

  • Ελ Κααμπί 0-1
  • Τάντιτς – Απόκρουση Τζολάκης
  • Ελ Αραμπί – Απόκρουση Λιβάκοβιτς
  • Μπατσουαγί 1-1
  • Όρτα 1-2
  • Ουντέρ – Απόκρουση Τζολάκης
  • Μασούρας 1-3
  • Τζικού 2-3
  • Ροντινέι – Απόκρουση Λιβάκοβιτς, δοκάρι και γραμμή
  • Μπονούτσι – Απόκρουση Τζολάκης

Φενερμπαχτσέ: Λιβάκοβιτς, Οσάγι-Σάμουελ, Τζικού, Μπεκάο (100′ Σεγιουντζιού), Καντίογλου, Ισμαΐλ (122′ Μπονούτσι), Φρεντ (86′ Ζάιτς), Σιμάνσκι (106′ Κρούνιτς), Καχβετσί (87′ Τσενγκίζ Ουντέρ), Τζέκο (73′ Μπατσουαγί), Τάντιτς.

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα (89′ Ρίτσαρντς), Έσε, Τσικίνιο (109′ Όρτα), Φορτούνης (109′ Ελ Αραμπί), Γιόβετιτς (46′ Ιμπόρα), Ποντένσε (64′ Μασούρας), Ελ Κααμπί.