5 Μαΐου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ως αντίμετρο στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κήρυξαν, όπως είναι γνωστό, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεκτείνει την απαγόρευση και στις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.

«Ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ στοχεύουν την κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας (σ.σ. για τον πόλεμο στην Ουκρανία)… Ο αμερικανικός λαός θα προκαλέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν», είπε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως το εμπάργκο θα αφορά, επίσης, τις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω διαβουλεύσεων με τους συμμάχους τους, αλλά δήλωσε, επίσης, ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αναμένεται νέα αύξηση των τιμών του αερίου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η Βρετανία κήρυξε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τον δρόμο των ΗΠΑ ακολούθησε και το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ανακοινώνοντας, επισήμως, ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων έως τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στη Βρετανία.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί, επίσης, με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κουάσι Κουάρτενγκ.