5 Μαΐου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μεγάλη» Τετάρτη για τη μεγάλη έξοδο των αμάχων! – LIVE όλες οι εξελίξεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μεγάλη» Τετάρτη για τη μεγάλη έξοδο των αμάχων! – LIVE όλες οι εξελίξεις

Η 13η ημέρα πέρασε και ξημέρωσε η 14η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Στις 9 το πρωί (09.03.2022) ξεκινά άλλη μία προσπάθεια εκεχειρίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Στόχος, παραμένει η ασφαλής απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού.

Στα του πεδίου της μάχης, το Κίεβο παραμένει υπό στενή πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, που αναμένουν το πράσινο φως της Μόσχας για να κάνουν τη μεγάλη έφοδο για κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν Αμερικανοί αναλυτές, που ανέφεραν ότι μία νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, προέβλεψε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες και πως θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες αμάχων.

Και όλα αυτά, την ώρα που κλιμακώνονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, με ΗΠΑ και Βρετανία να ανακοινώνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ήδη από χθες (08.03.2022) το απόγευμα.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μέσα στο περασμένο 24ωρο (08.0.2022), σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άμαχοι, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκ, είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιεφ.