4 Μαΐου, 2024

Θρίαμβος του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό! Πράσινο το πλεονέκτημα έδρας έπειτα από ματσάρα στο ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 85-80 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ έπειτα από ένα συναρπαστικό ματς

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο θριαμβευτής του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά κλείδωσε το πλεονέκτημα έδρας στην Basket League. Οι Πράσινοι επικράτησαν με 85-80 και επιβεβαίωσαν πως διανύουν μια εξαιρετική περίοδο έχοντας βρει πλέον τα πατήματά τους. Η ομάδα του Αταμάν έδειξε να πατάει καλύτερα στο παρκέ στη διάρκεια του αγώνα αλλά και το σύνολο του Μπαρτζώκα σε κάθε δεκάλεπτο είχε ένα καλό διάστημα βγάζοντας αντίδραση και πλησιάζοντας το Τριφύλλι.

Στο φινάλε το ματς έγινε θρίλερ καθώς οι «αιώνιοι» έφτασαν σε διαφορά ενός πόντου, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε πιο καθαρό μυαλό και πήρε μια σπουδαία νίκη που τον διατηρεί με ασφάλεια στην κορυφή της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι Πράσινοι διατήρησαν το απόλυτο των νικών στην Basket League καθώς προπορεύονται με 15-0, ενώ οι Πειραιώτες υποχώρησαν στο 13-2…

Ο άνθρωπος του ντέρμπι ήταν ο Μάριους Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός γκαρντ – φόργουορντ σημείωσε 18 πόντους, εκ των οποίων οι 10π. ήταν στην 4η περίοδο και έκανε τη διαφορά επιθετικά για το Τριφύλλι. Συμπαραστάτης του ήταν ο Ντίνος Μήτογλου (13 πόντοι, 9 ριμπάουντ), που τα έδωσε όλα. Από εκεί και πέρα, ο Τζέριαν Γκραντ «έγραψε» άλλη μια τρομερή εμφάνιση (19 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), ενώ ο Κέντρικ Ναν είχε 16 πόντους με 6/14 σουτ. Οι δυο τους έμοιαζαν να μένουν από δυνάμεις στα τελευταία λεπτά, αλλά οι γηπεδούχοι δεν το «πλήρωσαν». Από εκεί και πέρα, κομβικής σημασίας ήταν και η χρησιμοποίηση του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, ο οποίος με ένα κλέψιμο και 2/2β. στα τελευταία δευτερόλεπτα «σφράγισε» την νίκη των Πράσινων.

Στην αντίπερα όχθη, με τον Αϊζάια Κάνααν σε πολύ… ρηχά νερά (2π. με 1/3 σουτ σε 13′), ο Μπαρτζώκας επέμεινε σε σχήματα με δύο χειριστές. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος έκανε σπουδαία προσπάθεια (16 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα), αλλά στο τέλος έχασε μια κομβική βολή, ενώ ο Τόμας Ουόκαπ έβαλε 11 πόντους και μοίρασε 6 ασίστ. Διψήφιος και ο Άλεκ Πίτερς (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ), πολύ χρήσιμος μέχρι την αποβολή του Φίλιπ Πετρούσεφ (18 πόντοι και 6 ριμπάουντ).

Η εξέλιξη του ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι και γρήγορα στην πρώτη περίοδο πήρε προβάδισμα +10 πόντων φτάνοντας μέχρι και το +14 με σκορ 20-6. Οι Πράσινοι χαλάρωσαν όμως, οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν αντίδραση και μέσα σε λίγα λεπτά μάζεψαν τη διαφορά κλείνοντας την πρώτη περίοδο στο -5 (23-18).

Η δεύτερη περίοδος ήταν μια εντυπωσιακή παράσταση του Ναν, ο οποίος πήρε φόρα σκοράροντας 15 πόντους! Το Τριφύλλι εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ και ξαναμεγάλωσε τη διαφορά του φτάνοντας μέχρι και το 40-26! Και πάλι όμως η ομάδα του Μπαρτζώκα αφυπνίστηκε, βρήκε λύσεις και έκλεισε το ημίχρονο σε απόσταση ενός καλαθιού (44-42).

Οι Πράσινοι έχασαν τον Σλούκα με πρόβλημα στον προσαγωγό, ενώ και οι Ερυθρόλευκοι υπέστησαν σοβαρό πλήγμα καθώς στη διάρκεια της τρίτης περιόδου τραυματίστηκε και ο Μιλουτίνοφ. Μάλιστα σε μια ωραία στιγμή, οι φίλοι των Πρασίνων χειροκρότησαν τον ψηλό των Ερυθρόλευκων την ώρα που αποχωρούσε απ’ το παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά στο +10 (56-46), ο Ολυμπιακός μείωσε στους τέσσερις (58-54) και η περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 63-54.

Η τέταρτη περίοδος ήταν αρχικά ένας… μονόλογος του Παναθηναϊκού που πήρε τον απόλυτο έλεγχο στο ντέρμπι. Στο 32′ η διαφορά ανέβηκε ξανά στους δέκα (68-58) και λίγο μετά στους 15 (73-58). Και πάλι όμως ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο για να επιστρέψει στη διεκδίκηση του παιχνιδιού. Ροκάνισε τη διαφορά μειώνοντας στους τέσσερις πόντους (80-76) 1’43” από το τέλος. Ο Πίτερς με μεγάλο τρίποντο στα 28.1” μείωσε στον πόντο (80-79), ο Γκραντ ευστόχησε σε μία απ’ τις δύο βολές (81-79), το ίδιο και ο Γουίλιαμς-Γκος που μείωσε ξανά στον πόντο (81-80) χάνοντας όμως ένα λέι απ που μπορεί να άλλαζε την ιστορία του ματς.

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν φάουλ στον Γκριγκόνις στα 10” με τον Λιθουανό να ευστοχεί σε δύο βολές για το 83-80. Το παιχνίδι κρίθηκε οριστικά σε λανθασμένη επαναφορά του Γουόκαπ καθώς ο Καλαϊτζάκης του έκλεψε την μπάλα και κέρδισε φάουλ. Ευστόχησε σε δύο βολές και το ματς τελείωσε με 85-80 υπέρ του Τριφυλλιού που αγκάλιασε το πλεονέκτημα έδρας.

Σημειωτέον ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR κατέθεσε ένσταση στο ημίχρονο του ματς, «καθώς ένα καλάθι 2 πόντων του Πίτερς 8’22” πριν το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου μέτρησε για 3 πόντους. Οι διαιτητές δεν πήγαν να το δουν», όπως ανέφερε η σχετική ενημέρωση των Πρασίνων.

 

Παναθηναϊκός: Γκραντ 19 (5 ασίστ, 3 κλεψίματα), Ναν 16 (2 ασίστ), Λεσόρ 11 (7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ), Γκριγκόνις 18, Μήτογλου 13 (9 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 2 (2 κλεψίματα), Σλούκας, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο 4, Ερνανγκόμεθ 2 (4 ριμπάουντ).

 

Ολυμπιακός: Γουόκαπ 11 (3 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Κάνααν 2, Παπανικολάου 5 (5 ριμπάουντ), Πίτερς 14 (7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μιλουτίνοβ 4, Γουίλιαμς-Γκος 16 (4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα), Λαρεντζάκης 6, Μήτρου-Λονγκ, Μπραζντέικις 4, Πετρούσεβ 18 (6 ριμπάουντ, 3 ασίστ).