5 Μαΐου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρή μάχη για το Κίεβο με ανηλεές ρωσικό «σφυροκόπημα» – LIVE οι εξελίξεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρή μάχη για το Κίεβο με ανηλεές ρωσικό «σφυροκόπημα» – LIVE οι εξελίξεις

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν να βομβαρδίζουν ανηλεώς το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, 02.03.2022, χτυπήθηκε σιδηροδρομικός σταθμός στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ υπάρχουν και αναφορές για χτύπημα σε καθεδρικό ναό στο Χάρκοβο, ο οποίος χρησιμοποιούνταν και ως καταφύγιο για αμάχους.

Εν τω μεταξύ το θρίλερ με τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καλά κρατεί και δεν είναι ακόμη βέβαιο πότε θα ξεκινήσουν…

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος στην πόλη Izium, δύο ώρες νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, δήλωσε ότι οκτώ άμαχοι – μεταξύ των οποίων δύο παιδιά – σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις.

Ο αντιδήμαρχος του Izium, Volodymyr Matsokin, είπε ότι το κέντρο της πόλης υπέστη σημαντικές ζημιές.

Νωρίτερα, ο Matsokin έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν όταν μία οβίδα έπληξε την πολυκατοικία τους

Κίεβο: Το μνημείο του Ολοκαυτώματος Babyn Yar «δεν καταστράφηκε»

Το μνημείο Babyn Yar στο Κίεβο δεν καταστράφηκε από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα, όπως αναφερόταν τις προηγούμενες ημέρες.

Την Τρίτη (01.03.2020), ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodomyr Zelensky είπε ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε την τοποθεσία που τιμά τους 33.000 Εβραίους που δολοφονήθηκαν εκεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, «η ιστορία επαναλαμβάνεται».

Δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας «Yediot Ahronot» επισκέφτηκε την τοποθεσία και ανέφερε ότι παρά τους τρεις πύραυλους που έπεσε κοντά, το μνημείο είναι «άθικτο».

Μιλώντας την Τετάρτη (02.03.2022) στο αμερικανικό εβραϊκό περιοδικό «Forward», ο Sharansky διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι κατέστρεψαν ένα εβραϊκό νεκροταφείο εκεί, καθώς και ένα κοντινό αθλητικό συγκρότημα της σοβιετικής εποχής που το μνημείο επιδιώκει να αποκτήσει.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, ο Βρετανός Καρίμ Καν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις χώρες που συγκατένευσαν να διενεργηθεί έρευνα είναι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα.

Σύμφωνα με τον κ. Καν, υπάρχουν «εύλογες αιτίες» – κριτήριο για να αρχίσει να διενεργείται έρευνα από το ΔΠΔ – για να θεωρηθεί ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Η έρευνα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία «από την 21η Νοεμβρίου 2013», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Θα συμπεριλάβει «όλες τις καταγγελίες, παρελθούσες και παρούσες, για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από όλα τα μέρη στην επικράτεια της Ουκρανίας, από τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε χθες, Τετάρτη (02.03.2022), τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι «ένοχος για έγκλημα πολέμου» μετά τον βομβαρδισμό αμάχων στην Ουκρανία, απηχώντας την καταγγελία του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο κ. Καν δεσμεύτηκε ότι θα διενεργήσει την έρευνα κατά «τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο» και ότι στόχος του είναι να «αποδοθούν ευθύνες για τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».

Η Ουκρανία δεν είναι κράτος μέλος του θεσμού, αλλά το 2014 αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Η Μόσχα έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, το κείμενο με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, το οποίο ως εξ αυτού δεν μπορεί να διώξει παρά μόνο Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην επικράτεια κράτους που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Το ΔΠΔ περιορίζει εξάλλου το ότι δεν έχει στη διάθεσή του αστυνομική δύναμη, συνεπώς εξαρτάται από την καλή προαίρεση των κρατών μελών του για τη σύλληψη υπόπτων παρόντων στην επικράτειά τους.

Το ΔΠΔ, που ιδρύθηκε το 2002 και εδρεύει στη Χάγη, αποτελεί ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο αρμόδιο για να δικάζει υπόπτους για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν αρκετούς Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Mykolaiv, όπου ξέσπασαν σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής και ένα μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, μεταδίδει το CNN.

Ο Roman Kostenko, βουλευτής και γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών του ουκρανικού Κοινοβουλίου, είπε στο CNN ότι μια μονάδα αναγνώρισης της 10ης ταξιαρχίας της ρωσικής GRU αναχαιτίστηκε στα περίχωρα του Mykolaiv.

«Τους περικυκλώσαμε και παραδόθηκαν. Είναι με την SBU», είπε, αναφερόμενος στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι ένας από τους πέντε Ρώσους στρατιώτες πέθανε, ένας μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο και τρεις είναι ζωντανοί.

Όλες τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να μπουν στην πόλη.

«Προσπαθούν να μας περικυκλώσουν», είπε ο Κοστένκο.

Το Mykolaiv βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, περίπου μια ώρα μακριά από τη Χερσώνα, η οποία έπεσε στα χέρια των Ρώσω

Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν, πλέον, εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Ιταλός Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα, Πέμπτη (03.03.2022), την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Τουλάχιστον τρία σχολεία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, χτυπήθηκαν από ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα σχολεία βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά της Saltivka. τα άλλα δύο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο στη βιομηχανική περιοχή στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων. Ωστόσο, τα μαθήματα έχουν διακοπεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στο μεταξύ, μία σειρά από έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης του Χάρκοβο καταστράφηκαν από εκρήξεις.

Στη συνοικία Saltivka του Χαρκόβου, μία ολόκληρη πολυκατοικία καταστράφηκε από στρατιωτικά πλήγματα.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, κυβερνητικά κτίρια και κατοικημένες περιοχές έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τι συμβαίνει σε Κίεβο, Λβοφ, Σούμι, Λουγκάνσκ και Νόβα Καχόβκα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήθος κόσμου βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου την ώρα της έκρηξης

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου — ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα — έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Άντονι Μπλίνκεν: Η «προκλητική ρητορική» του Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα είναι «αποκορύφωμα ανευθυνότητας»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε σήμερα την “προκλητική ρητορική” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα, ένα “αποκορύφωμα ανευθυνότητας”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια τέτοια ρητορική “είναι επικίνδυνη, έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους σύγχυσης και πρέπει να αποφευχθεί”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Ουκρανία ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Κιέβου στη διπλωματία με τη Ρωσία, αλλά ήταν δύσκολο να δούμε μια διπλωματική πορεία χωρίς στρατιωτική αποκλιμάκωση, δήλωσε.

Σε ένα σχόλιο που απευθυνόταν στον ρωσικό λαό, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Φωτογραφίες: Reuters