4 Μαΐου, 2024

Γιατί πήγε στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια και τι γίνεται με Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Μήτογλου

Αν ο Παναθηναϊκός έφερνε τον Αϊζάια Τόμας, ο κόσμος του θα χοροπηδούσε από την χαρά του. Σαφώς και το «τριφύλλι» έχει φέρει μεγαλύτερους παίκτες από τον βραχύσωμο πλέι-μέικερ, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε και τις εποχές. Άλλος ο Παναθηναϊκός τότε, άλλος τώρα. Οικονομικά και όχι μόνο.

Τελικώς η «βόμβα», που φημολογείτο ότι θα σκάσει, δεν αφορούσε στον Τόμας, αλλά στον Μάριο Χεζόνια. Ακόμη, δηλαδή, καλύτερα τα πράγματα υπό την έννοια ότι εκτός των άλλων μιλάμε για έναν φουλ αγαπημένο της «πράσινης» εξέδρας. Έναν παίκτη τρελαμένο με τον Παναθηναϊκό, που το έδειχνε συχνά, πυκνά με ποσταρίσματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Την τρέλα του για το «τριφύλλι» ο 26χρονος Κροάτης την δείχνει και τώρα με τον πλέον έμπρακτο τρόπο, αφού συμφώνησε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να φορέσει την «πράσινη» φανέλα. Είχε κι άλλες προτάσεις ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ. Προτάσεις από σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες και κυρίως από βαθύτερα πορτοφόλια. Προτίμησε, όμως, τον Παναθηναϊκό πάνω από όλα γιατί είναι η τρέλα του, αλλά και για αγωνιστικούς λόγους. Εχοντας χαθεί ουσιαστικά το τρένο της οκτάδας στην Ευρωλίγκα, ο Κροάτης φόργουορντ θα έχει την ευκαιρία να πατήσει καλά στα πόδια του κόντρα σε πολύ δυνατούς αντιπάλους και παράλληλα θα δυναμώσει ακόμη πιο πολύ δίνοντας ματς με ουσία στο πρωτάθλημα της Α1. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Χεζόνια έχει να παίξει σχεδόν 6 μήνες. Δεν είναι μεγάλος σε ηλικία, γενικώς είναι αθλητικός παίκτης, αλλά προερχόμενος από αποχή 6 μηνών θέλει τον χρόνο του. Αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο επίσης «κομμένος» από τους Γκρίζλις, Μάρκο Γκούντουριτς, δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί στην Φενέρ. Μιλάμε για τον άνθρωπο, που πάτησε το κουμπί και η τουρκική ομάδα πήγε από τα μαύρα χάλια στις χαρούμενες μέρες.

Οσο για την επόμενη χρονιά και αν θα μείνει ο Χεζόνια, το μόνο εμπόδιο πιστεύουμε ότι θα είναι η Μπαρτσελόνα. Αν παίξει καλά στον Παναθηναϊκό, γίνουν τα πράγματα, όπως τα περιμένουν «πράσινοι» και παίκτης, η λογική λέει ότι ο περί ου ο λόγος είτε θα συνεχίσει στο ΟΑΚΑ, είτε θα επιστρέψει στην Βαρκελώνη. Θεωρείται δύσκολο να πάει σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, αφού και τα λεφτά, που του δίνει ο Παναθηναϊκός για τη νέα χρονιά κρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Εννοείται ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει, αλλά κρίνουμε τα πράγματα με μία κοινή λογική.

Το μυαλό του Παναθηναϊκού είναι βασικά στην τρέχουσα χρονιά και πως αυτή θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, όμως, όπως έχει γίνει κατανοητό, χτίζεται σιγά σιγά και η επόμενη σεζόν, κάτι, που είπε και ο Τάκης Τριαντόπουλος στην χθεσινή «Magic Euroleague» του SDNA. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ μίλησε για τα τρία μεγάλα θέματα, που αντιμετωπίζει και θα έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα του και αφορούν στα συμβόλαια των Νέντοβιτς, Παπαπέτρου και Μήτογλου, που λήγουν σε λίγους μήνες.

«Στον Νέντοβιτς έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας να ανανεώσουμε την συνεργασία μας. Εννοείται αυτό. Για τα άλλα δύο παιδιά, είχαμε μιλήσει στο ξεκίνημα της σεζόν, όχι τώρα τελευταία» είπε ο Τριαντόπουλος.

Γενικώς είναι νωρίς να πεις κάτι με σιγουριά για αυτά τα «καυτά» ζητήματα. Το σίγουρο είναι ή μάλλον το σίγουρο μοιάζει ότι Νέντοβιτς και Παπαπέτρου θα ζητήσουν πάνω από 1 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα, που με τα τωρινά δεδομένα δεν είναι εύκολο να δώσει η ΚΑΕ. Στο μυαλό μας (μόνο στο μυαλό μας) είναι ότι οικονομικά (και όχι μόνο) στο επόμενο ρόστερ δεν χωράνε μαζί Παπαπέτρου και Χεζόνια.

Στον Νέντοβιτς αρέσει πολύ η Αθήνα και σκεφτείτε αν του αρέσει η Αθήνα με πανδημία, τι θα γίνει όταν φύγει το κακό αυτό. Αλλά πάνω από όλα είναι επαγγελματίας και θα κοιτάξει το συμφέρον του. Το καλύτερο δυνατό για αυτόν και την οικογένειά του. Στον Παναθηναϊκό, πάντως, είναι βασιλιάς, κάνει ό, τι θέλει (με την καλή έννοια) και δεν είναι πολύ εύκολο σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα να βρει τέτοιο καθεστώς. Περισσότερα χρήματα σίγουρα θα βρει, αλλά τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία.

Του Μήτογλου δεν θα την χαρακτηρίζαμε πιο εύκολη την περίπτωση για τον Παναθηναϊκό σε σχέση με αυτές των Νέντοβιτς και Παπαπέτρου, αλλά έχει 1-2 ατού για τους «πράσινους». Ο ένας έχει να κάνει με το ότι το κασέ του δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ ετησίως. Τώρα παίρνει 600.000 ευρώ, δεν μπορεί να πάει κατευθείαν στο 1εκ. ευρώ και πάνω, παρότι το παιδί παίζει εξαιρετικά και έχει μεγάλη προοπτική. Από κει και πέρα, οι «πράσινοι» του προσφέρουν κάτι πολύ σπουδαίο. Την φανέλα και την ελευθερία του βασικού παίκτη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον Μήτογλου για τον επιπλέον λόγο ότι στόχος του είναι σε 1-2 χρόνια να κάνει το τεράστιο άλμα και να περάσει την πόρτα του ΝΒΑ. Ο διεθνής πάουερ-φόργουορντ το πιο πιθανό είναι να βρει περισσότερα χρήματα σε μία ευρωπαϊκή ομάδα. Θα έχει, όμως, την αγωνιστική άνεση, που έχει και θα έχει στον Παναθηναϊκό; Κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο, έστω και αν όπως αναφέραμε μιλάμε για ένα παιδί με αξιόλογα προσόντα και ανοδική πορεία. Οδεύει στα 25 του χρόνια και το βασικό ζητούμενο τώρα δεν πρέπει να είναι τα λίγο περισσότερα χρήματα, αλλά η βελτίωση, τα παραπάνω αγωνιστικά βήματα, η καταξίωση. Το πέρασμα στο επόμενο επίπεδο.

Είπαμε και παραπάνω ότι είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα και αποφάσεις σε αυτά τα ζητήματα. Δεν έχει φύγει καν ο Φλεβάρης. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, ενθουσίασε τον κόσμο του με τη κίνηση του Μαντζούκα, αλλά κυρίως με αυτή του Χεζόνια, και σαφώς περιμένει στο παρκέ και τα ανάλογα αποτελέσματα. Πρωτάθλημα και Κύπελλο, δηλαδή. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι αποτυχία και σε αυτό δεν υπάρχει κάποιος, που να διαφωνεί.