27 Απριλίου, 2024

Μπουραντώνης Σωτήρης: Το ποδόσφαιρο για μένα είναι τρόπος ζωής είναι το δεύτερο σπίτι μου

Μπουραντώνης Σωτήρης: Το ποδόσφαιρο για μένα είναι τρόπος ζωής είναι το δεύτερο σπίτι μου

ΗλίαςΤαμπουραντζής
Ηλίας Ταμπουραντζής

Ταξιδεύουμε στην Καλαμάτα για να γνωρίσουμε από κοντά έναν ιδιαίτερα αγαπητό Μεσσήνιο προπονητή,εκλεγμένο μέλος του συνδέσμου προπονητών Μεσσηνίας αλλά και τεχνικό διευθυντή πλέον στην ακαδημία του Παναθηναϊκού Καλαμάτας , ξεχωρίζει τόσο για το ήθος του όσο και για την  προσφορά του στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο!

Φωτογραφία απο την ποδοσφαιρική καριέρα του Σωτήρη με τον Ηλία Δαμηλο γνωστό από την πορεια του στο χώρο του ποδοσφαίρου να τον μαρκάρει στενά

Το όνομα του έχει συζητηθεί αρκετά στο παρελθόν και σαν ποδοσφαιριστής όντας ένας από τους δεινούς σκόρερ του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου του νόμου αλλά και με συμμετοχές σε επαγγελματικές κατηγορίες αλλά φυσικά και σαν προπονητής  ως ένας από τους μακροβιότερος προπονητές  πανελλαδικός όντας για 13 χρόνια προπονητής στην ομόνοια Καλαμάτας επιτυχίες , ανόδοι  πρωταθλήματα πάντα με γνώμονα την  εργατικότητα και το πάθος του για αυτό το άθλημα φυσικά τον Μπουραντώνη Σωτήρη. ! Πάμε να ξεκινήσουμε

Σωτήρης Μπουραντωνης
Σωτήρης Μπουραντωνης

Ποια είναι η φιλοσοφία σας στο ποδόσφαιρο;
Πάντα πιστεύω ότι για να μπορέσεις να πετύχεις  πρέπει να είναι έχεις συγκεκριμένη φιλοσοφία, στο ποδόσφαιρο δεν είναι αρκετό νομίζω να γνωρίζεις την τεχνική και την τακτική του ποδοσφαίρου σημαντικό είναι να ξέρεις και να το μεταφέρεις στους  ποδοσφαιριστές και για να το διδάξεις απαιτείται πλήθος γνώσεων αλλά και Ηγεσία – πειθαρχία – επικοινωνία – παρακίνηση, όπως έχει πει κι ένας μεγάλος  προπονητής : προπονητές που μπορούν να σχεδιάσουν ένα παιχνίδι στο πίνακα υπάρχουν με το κιλό. Αυτοί που Νικούν μπαίνουν μες στην ψυχή του παίχτη και τον ξεσηκώνουν!

Ποια τα κίνητρα συμμετοχής των παιδιών στον αθλητισμό;

Ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για να βάλει ένας γονέας το παιδί του στο ποδόσφαιρο είναι η κοινωνικοποίηση, η διασκέδαση για το παιχνίδι, η δημιουργία φίλων, μαθαίνει να συνεργάζεται, να σέβεται,να πειθαρχεί, βελτίωση ικανοτήτων τεχνική – τακτική – επιδεξιότητα, έλεγχος των συναισθημάτων και πολλά άλλα που που μόνο ένα ομαδικό πνεύμα και άθλημα το χαρίζει και αυτό είναι το ποδόσφαιρο Ο προπονητής Ακαδημίας έχει τεράστια ευθύνη δεν χτίζουμε μόνο ποδοσφαιριστές αλλά και χαρακτήρες!

Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση γονιού-προπονητή;
Τώρα όσο αφορά τις σχέσεις προπονητή με γονείς θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία  και εμπιστοσύνη ανάμεσα  τους πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του ρόλλο  χωρίς να επεμβαίνει στο έργο ο ένας του άλλου!

Αποθέωση από τους ποδοσφαιριστές του στην Ομόνοια Καλαμάτας την στιγμή κατάκτησης πρωταθλήματος
Αποθέωση από τους ποδοσφαιριστές του στην Ομόνοια Καλαμάτας την στιγμή κατάκτησης πρωταθλήματος

Τι σημαίνει το ποδόσφαιρο για εσένα ;

Το ποδόσφαιρο για μένα είναι τρόπος ζωής είναι το δεύτερο σπίτι μου μετά την οικογένεια μου 42 Χρόνια άλλωστε σαν ποδοσφαιριστής και προπονητής νομίζω δε είναι λίγα είναι το μοναδικό άθλημα που μου προκαλεί τόσο έντονα συναισθήματα και  συγκινήσεις!

Ποσό σημαντική είναι η σχέση σου με τους ποδοσφαιριστές σου ;
Νομίζω ότι είναι πολλά πράγματα μαζί για μένα πρέπει αρχικά να είσαι ο  εαυτός σου να μην προσπαθείς να μιμηθείς κάτι άλλο εκτός από αυτό που είσαι, ο προπονητής πρέπει να είναι  Δίκαιος – συνεργάτης – υποστηρικτικός και ειλικρινής, να εμπνέει και να αναζητά την εμπιστοσύνη των παικτών του στις δικές του ικανότητες !

Στο παρελθόν διατέλεσες με επιτυχία μια πορεία  13 ετών ως προπονητής στην  Ομόνοια Καλαμάτας  περιέγραψε μας την εμπειρία σου ;

Η ομόνοια Καλαμάτας ήταν η ομάδα που έζησα πολλές όμορφες  στιγμές και σαν ποδοσφαιριστής αλλά και σαν προπονητής που με στιγμάτισαν! Ήταν η ομάδα που άνοιξε τον δρόμο για την προπονητική μου καριέρα και βίωσα έντονα συναισθήματα με πολλές όμορφες στιγμές όπως  ήταν το πρωτάθλημα που πήραμε αλλά και λύπες, όταν πχ σε μπαράζ ανόδου δεν καταφέραμε να κερδίσουμε και χάσαμε στα πέναλτι την κατηγορία, δεν μετανιώνω σε καμία περίπτωση που πέρασα εκεί τόσα χρόνια σε αυτή την ιστορική ομάδα.

Σύνδεσμος προπονητών Μεσσηνίας
Σύνδεσμος προπονητών Μεσσηνίας

Αναλαμβάνεις την ΑΕΚ Καλαμάτας στην  μέση της σεζόν κ επέρχεται μια ιστορική άνοδος  για το ερασιτεχνικό σωματείο μετά από 42 χρόνια ξανά στην Α τοπική ! ποιο το μυστικό της επιτυχίας ;

Ανέλαβα την ΑΕΚ σε μια δύσκολη περίοδο που είχε άσχημα αποτελέσματα και έπρεπε να καταφέρω να αλλάξω  πράγματα για να μπορέσει η ομάδα να επανέλθει στις επιτυχίες, το πρώτο που έπρεπε να κάνω ήταν να ανεβάσω την χαμένη αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία των  ποδοσφαιριστών μου, μέσα από πολλή δουλειά κι προσπάθεια στις προπονήσεις κατάφεραν τα παιδιά να αλλάξουν άρδην το αρνητικό κλίμα και κοιτώντας και αναλύοντας το κάθε  παιχνίδι ξεχωριστά ήρθαν και τα θετικά αποτελέσματα που μας έδωσαν τελικά την άνοδο στην Α τοπική κατηγορία μετά από 42 Χρόνια ήταν ένας μικρός άθλος αυτό που καταφέραμε!

 

Τι θεωρείς ότι κάνει έναν προπονητή επιτυχημένο ;

Το σημαντικότερο  κομμάτι για να πετύχεις στο ποδόσφαιρο είναι οι σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών με τον προπονητή, αν σκεφτείς ότι εσύ προπονείς και καθοδηγείς και οι παίκτες είναι αυτοί που παίζουν και δίνουν τα πάντα στο αγωνιστικό χώρο για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα από εκεί καταλαβαίνεις ότι χωρίς Καλές  σχέσεις μεταξύ τους δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο!

Aπό το πέρασμα του στα ελληνικά γήπεδα και συγκεκριμένα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Τάκη Δρούγα

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας προπονητής στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ;
Ο προπονητής στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται να  κάνει αρκετά πράγματα μαζί, αρχικά από το να προγραμματίσει τις μεταγραφές της ομάδας,πάντα βάση με τα οικονομικά της κάθε ομάδας, ποτέ θα ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδας αλλά και μέχρι το  ρουχισμό, είναι ο φροντιστής, ο ψυχολόγος,, ο φυσιοθεραπευτής και φυσικά το κύριο μέλημα του να προπονεί την ομάδα! Και σε όλα αυτά  φυσικά πρέπει και να  πετύχει και να καταφέρει τον εκάστοτε στόχο που θέτει!!

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ;

Όσον αφορά το μέλλον αυτό που θέλω προς το παρόν είναι να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην Ακαδημία ποδοσφαίρου για παιδιά (4 ως 14 ετών) που έχουμε με το συνεργάτη μου προπονητή Βασίλη Παναγιωτόπουλου στον παναθηναϊκό Καλαμάτας και φυσικά αν υπάρξει μια καλή πρόταση από την υπάρχουσα ομάδα που τελείωσα τώρα την σεζόν η από οποιαδήποτε άλλη  ομάδα από Α κατηγορία θα το συζητήσουμε και θα δούμε!