27 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης για Ισραήλ: Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη – Θέλουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση

Μητσοτάκης για Ισραήλ: Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη – Θέλουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ. «Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη, θέλουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον αποτροπιασμό του και την οδύνη του για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας διαλεύκανση του «χτυπήματος» μιλώντας πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα καταδικάζοντας τη μία ή την άλλη πλευρά» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα πράγματα οδεύουν προς μια γενικότερη αποσταθεροποίηση», ενώ υπάρχει και ένας «πόλεμος προπαγάνδας».

Εξήγησε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που αναγνωρίζει η χώρα μας στο Ισραήλ ότι πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου, εξηγώντας ότι η προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας επίθεσης στη Γάζα προβληματίζει, πρόσθεσε δε ότι «η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη – όπως το Ισραήλ».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Η πολιτική φύλαξης των συνόρων μας θα ενταθεί

Για τις μεταναστευτικές ροές και αν φοβάται όξυνση του προβλήματος είπε ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν και θα το πράξουν μόνο αν υπάρξουν ασφυκτικές συνθήκες».

Ναι είχαμε μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή όμως η πολιτική μας που είναι της φύλαξης των συνόρων όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Είναι πλέον ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη.

«Τύμπανα πολέμου» από Μπάιντεν; «Ισραήλ δεν είσαι μόνο σου, δε θα μείνουμε άπραγοι εμείς – Η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS»

Τη δέσμευσή του ότι θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν, συγκρίνοντας τις θηριωδίες της Χαμάς με αυτές του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι «η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι», διαμήνυσε. Επίσης δήλωσε ότι η επίθεση που εξαπολύει η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι σαν να έγινε στις ΗΠΑ 15 φορές η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε ότι βασική προτεραιότητά του παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή των ομήρων και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα θα ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο ένα «πρωτοφανές» πακέτο για την άμυνα του Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό, προσθέτοντας ότι και αυτός «υποφέρει πολύ». «Ήμουν εξοργισμένος και λυπημένος για τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη Γάζα μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο χθες το βράδυ», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι «πρόκειται για ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα».

Ο Μπάιντεν επισήμανε ότι ο λαός της Γάζας χρειάζεται τρόφιμα, νερό, φάρμακα και στέγη και δήλωσε ότι είναι κρίσιμο η βοήθεια να πηγαίνει στους πολίτες και όχι στη Χαμάς. Αν η Χαμάς εκτρέψει τη βοήθεια, λέει, «θα έχει αποδείξει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς να μην παρασυρθούν από οργή και είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν συνδέεται με τη Χαμάς. Υποφέρει και ο παλαιστινιακός λαός, είπε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη (18/10) ότι έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.Αμερικανούς πολίτες.

«Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση», ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανάρτησή του -από τις πολλές με αντικείμενο τη συνάντηση- στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Λίγο νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιον λόγο πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που του έχει δείξει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με Ισραηλινούς ηγέτες, ο Μπάιντεν είπε ακόμη ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο ένα πακέτο βοήθειας «άνευ προηγουμένου» μέσα στην εβδομάδα.

«Ισραήλ, δεν είσαι μόνο σου», ήταν η πιο χαρακτηριστική ατάκα του Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα σταθούν δίπλα του σε αυτές τις μαύρες μέρες».