9 Μαΐου, 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βομβαρδισμός σε τέμενος στη Γάζα – Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και τραυματίες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βομβαρδισμός σε τέμενος στη Γάζα – Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και τραυματίες

Σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο σημείο

Από Δέσποινα Τσίρου

Το Ισραήλ πραγματοποίησε νέα αεροπορική επιδρομή στη Γάζα και αυτή τη φορά βομβάρδισε ένα τέμενος, σύμφωνα με μαρτυρίες, με αναφορές να κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Στο σημείο σπεύδουν σωστικά συνεργεία και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες με αρκετό κόσμο να έχει εγκλωβιστεί στα συντρίμμια.

«Πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση στο τέμενος των Μαρτύρων Αλ Άκσα», είπε γιατρός στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Οι γιατροί έκαναν χειρουργεία στο έδαφος» – Σοκάρουν οι περιγραφές λίγο μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες μετά από την επίθεση στο κέντρο της Γάζας και στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί. Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το πρωτοφανές αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χθες βομβαρδίστηκε ένα νοσοκομείο με αποτέλεσμα πάνω από 500 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.

Το νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκε το βράδυ της Τρίτης (17.10.2023). Εκτός από τους ασθενείς, στο νοσοκομείο βρίσκονταν και οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Οι εικόνες από το νοσοκομείο είναι σπαρακτικές. Ισραήλ και Χαμάς αρνούνται κάθε ευθύνη, ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τον βομβαρδισμό αμάχων στο νοσοκομείο.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Νετανιάχου: «Βάρβαροι τρομοκράτες» πίσω από την επίθεση στο νοσοκομείο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «βάρβαροι τρομοκράτες» στη Γάζα βομβάρδισαν το νοσοκομείο al-Alhi και ότι δεν ευθύνεται ο στρατός του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός είπε, αρχικά, ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Χαμάς. Αργότερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η λανθασμένη εκτόξευση έγινε από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Μάλιστα ισραηλινές πηγές δημοσίευσαν ανάρτηση της Χαμάς στο κανάλι της στο Telegram στην οποία ένα λεπτό πριν χτυπηθεί το νοσοκομείο του Βαπτιστή στη Γάζα, ανακοίνωνε ότι εκτοξεύει τους «ισχυρότερους πυραύλους της» κατά της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο, προσθέτουν, κανένα σημάδι αναχαίτισης από ισραηλινής πλευράς δεν καταγράφηκε στον αέρα.

Λίγο αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ανακοινώσεις από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος λέει ότι οι πληροφορίες του δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο νοσοκομείο. Είπε ότι ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα που προοριζόταν για το Ισραήλ πέρασε κοντά από το νοσοκομείο της Γάζας όταν χτυπήθηκε.

«Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκετών προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε κοντά από το νοσοκομείο, όταν αυτό χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο».

Η Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι «οι IDF δεν στοχεύουν νοσοκομεία», προσθέτοντας ότι «στοχεύουμε μόνο σε προπύργια της Χαμάς, αποθήκες όπλων και τρομοκρατικούς στόχους».

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Στα social media κυκλοφορούν βίντεο και φωτογραφίες, που φέρεται να δείχνουν τη στιγμή που χτυπήθηκε το νοσοκομείο:

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει και βίντεο από την ισραηλινή πλευρά που υποστηρίζουν ότι το περιστατικό με τις μαζικές απώλειες στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας ήταν το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης εκτόξευσης ρουκέτας από τη Χαμάς καθώς την συγκεκριμένη ώρα δεν υπήρχε εναέρια δραστηριότητα από τον ισραηλινό στρατό.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα έκανε λόγο νωρίτερα για τουλάχιστον 300 «μάρτυρες», ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι πολλά από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν αναφορές και για επίθεση σε σχολείο. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τη φερόμενη αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο.