3 Μαΐου, 2024

Ματσάρα στην OPAP Arena και ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 2-2: Ο Λιβάι έσωσε την Ένωση στο 96′ και ο Βαγιαννίδης το Τριφύλλι στο 98′!

Σε ένα τρομερό ντέρμπι που είχε τέσσερα γκολ, σασπένς, ένταση, ανατροπές και μεγάλες φάσεις μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έμειναν στην ισοπαλία (2-2).

Οι Κιτρινόμαυροι προηγήθηκαν στο σκορ, οι Πράσινοι έκαναν τη μεγάλη ανατροπή αλλά η ΄Ένωση ισοφάρισε με πέναλτι στο 96′ και είχε τεράστια ευκαιρία να φύγει με το τρίποντο με… buzzer beater στο τελευταίο δευτερόλεπτο! Ο Λιβάι σκόραρε δις για την ΑΕΚ, ενώ ο Γεντβάι και ο Αράο ήταν οι σκόρερ για τον Παναθηναϊκό, που παρέμεινε στην κορυφή της Super League έχοντας πια συγκάτοικο τον ΠΑΟΚ στους 41 βαθμούς μετά τη νίκη του επί του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ η Ένωση βρίσκεται στο -2 (39 β.) και ο Ολυμπιακός στο -6 (35 β.).

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε το φορμάρισμα και την… δύναμη πυρός του Γκαρσία, ο οποίος βρήκε δίχτυα στο πρωτάθλημα για έκτη σερί αγωνιστική. Απ’ την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την… αεροπορία του και με δύο στατικές φάσεις και σκόρερ τους δύο στόπερ, άγγιξε μια μεγάλη νίκη σε ντέρμπι.

Η εξέλιξη του ντέρμπι

Στο 15′ ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη του απειλητική προσπάθεια αλλά ο Βίντα πρόλαβε κι έκανε την αποτελεσματική προβολή σε σουτ του Βέρμπιτς. Οι Πράσινοι είχαν ένα καλό σουτ με τον Μπερνάρ στο 22′ αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που ήταν φλύαρος στην τελική προσπάθεια, η ΑΕΚ ήταν κυνική και αποτελεσματική καθώς στην πρώτη κλασική ευκαιρία που δημιούργησε, άνοιξε το σκορ. Στο 23′ ο Σιμάνσκι είδε την κίνηση στον χώρο του Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος βγήκε μόνος απέναντι στον Λοντίγκιν και τελείωσε ιδανικά τη φάση γράφοντας το 1-0.

Παρά την ψυχρολουσία οι Πράσινοι έβγαλαν αντίδραση και κυνήγησαν την ισοφάριση. Στο 27′ είχαν μια απειλητική φάση με τον Μαντσίνι να σουτάρει ελάχιστα άουτ από πλάγια θέση και 31′ έφτασαν στην επίτευξη ενός γκολ. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Μπερνάρ, η άμυνα της ΑΕΚ δεν απομάκρυνε αποτελεσματικά, ο Χουάνκαρ σέντραρε στην καρδιά της περιοχής της Ένωσης, εκεί όπου ο Γεντβάι κυριάρχησε στον αέρα και με κεφαλιά πέτυχε το 1-1.

Μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός έδειξε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο όντας πιο δραστήριος μεσοεπιθετικά. Μάλιστα απείλησε σε δύο περιπτώσεις για να σκοράρει: στο 39′ με κεφαλιά του Βέρμπιτς και στο 41′ με σουτ του ίδιου παίκτη. Και στις δύο φάσεις όμως η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με ένα καλό μακρινό σουτ του Σιμάνσκι που κατέληξε λίγο άουτ στο 48′. Στο 56′ οι Πράσινοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι του Πινέδα στον Βέρμπιτς.

Η ΑΕΚ στο 58′ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και πάλι με τον Λιβάι Γκαρσία, όμως έπειτα από ειδοποίηση απ’ το VAR ο διαιτητής είδε τη φάση σε βίντεο και ακύρωσε το γκολ για επιθετικό φάουλ πάνω στον Μπερνάρ απ’ τον Σιμάνσκι στο ξεκίνημα της επίθεσης.

Στο 63′ ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία με προβολή του Ιωαννίδη, όμως δεν συνέβη το ίδιο και στο 66′. Ο Μπερνάρ εκτέλεσε φάουλ, ο Κώτσιρας έστρωσε με το κεφάλι στον Αράο, ο οποίος εκτέλεσε μέσα απ’ την περιοχή διαμορφώντας το 2-1 για τους Πράσινους.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τον χρόνο στο υπόλοιπο διάστημα του ματς προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους καθώς πλέον η ΑΕΚ τα έπαιξε όλα για όλα για την ισοφάριση. Η Ένωση αύξησε την πίεσή της και απείλησε με τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος όμως ήταν άστοχος σε κεφαλιά στο 74′ και με σουτ στο 77′.

Στο 92′ η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι για χέρι του Ζέκα εντός περιοχής σε σουτ του Λιβάι (το VAR ειδοποίησε τον διαιτητή, ο οποίος είδε τη φάση σε βίντεο). Ο ίδιος ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε διαμορφώντας το τελικό 2-2 στο 96′

Η ΑΕΚ έχοντας πλέον το μομέντουμ υπέρ της πίεσε κι άλλο τον Παναθηναϊκό και άγγιξε την ανατροπή στο 98′. Ο Μάνταλος έπιασε ένα δυνατό διαγώνιο σουτ, ο Λοντίγκιν απέκρουσε δύσκολα, ενώ ο επερχόμενος Βαγιάννιδης έσωσε την ομάδα του με καθοριστική απομάκρυνση καθώς ο Αραούχο ήταν έτοιμος σκοράρει προ κενής εστίας. Το τελικό σφύριγμα βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες σε ένα σπουδαίο ντέρμπι…

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Σιντιμπέ, Κάλενς, Βίντα, Σιμάνσκι (79′ Γιόνσον), Πινέδα (62′ Μάνταλος), Άμραμπατ (79′ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (62′ Αραούχο), Τσούμπερ (79′ Πισάρο), Γκαρσία.

Παναθηναϊκός: Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ (78′ Μλαντένοβιτς), Γεντβάι, Αράο, Κώτσιρας, Βιλένα, Μπερνάρ (78′ Ζέκα), Μαντσίνι (75′ Αϊτόρ), Βέρμπιτς (75′ Λημνιός), Ιωαννίδης (86′ Σπόραρ).