8 Μαΐου, 2024

Λήξη συναγερμού στην κυβέρνηση: Το παρασκήνιο της «αποχής» Βορίδη – Τι του είπε ο Μητσοτάκης

Θα απέχει, αλλά παραμένει στην κυβέρνηση ο Μάκης Βορίδης

Την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου γνωστοποίησε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Επικρατείας πέρασε από την καταψήφιση στην αποχή και όπως φαίνεται, αυτό δεν θα του κοστίσει τη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα για την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα καθώς όπως τονίζεται ήταν ο μόνος Υπουργός που διαφώνησε από την αρχή και σήμερα εξέφρασε τη διαφωνία του μιλώντας για 15 λεπτά νομικά και πολιτικά.

«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση για αυτό θα απέχω από την ψηφοφορία» φέρεται να δήλωσε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η δημοσιογράφος, Σοφία Φασουλάκη.

Σε εκείνο το σημείο μάλιστα, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απάντησε στον Υπουργό: «Χαίρομαι και που οι διαφωνίες εκφράζονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα για το θέμα. Είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθερίων».

Διαφορετική γραμμή για τους Υφυπουργούς

Οι τόνοι δεν ανέβηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και όλοι εκφράστηκαν θετικά. Εκτός από τον εισηγητή τον κ. Σκέρτσο, μίλησαν οι Σοφία Ζαχαράκη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Νίκη Κεραμέως και Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως φαίνεται πάντως θα υπάρξει θέμα με τους υφυπουργούς Μαρία Κεφάλα και Μανώλη Κεφαλογιάννη οι οποίοι έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη. Και μπορεί ο κ. Βορίδης να παραμένει στη θέση του, δεν φαίνεται ωστόσο να ισχύσει το ίδιο με τους εν λόγω Υφυπουργούς. Για τον υπουργό Επικρατείας, όπως είπαν κυβερνητικοί κύκλοι δε υπάρχει θέμα απομάκρυνσης από την κυβέρνηση, καθώς είχε εκφράσει από την αρχή τη διαφωνία του. Ωστόσο, διαχωρίζουν τη στάση τους με τους Υφυπουργούς και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση.