19 Μαΐου, 2024

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός «έκαψε» τη Μακάμπι στο «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ και επιστρέφει σε Final 4 μετά από 12 χρόνια!

Intime

Οι Πράσινοι επικράτησαν στο πέμπτο παιχνίδι των Ισραηλινών και επιστρέφουν σε Final 4 μετά το 2012

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε Final 4 της Euroleague έπειτα από 12 χρόνια! Οι Πράσινοι του Εργκίν Αταμάν έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ επικράτησαν στο πέμπτο ματς με 81-72, πέτυχαν το 3-2 στις νίκες και έκλεισαν το «χρυσό» εισιτήριο για το Βερολίνο (26-28 Mαΐου), όπου στην 12η παρουσία τους σε Final 4, θα διεκδικήσουν το έβδομο αστέρι.

Το Τριφύλλι έκανε το μεγάλο come back στο ευρωπαϊκό μπάσκετ (τερμάτισε στη 17η θέση την περασμένη σεζόν στην Euroleague…) και σε μια χρονιά που επένδυσε πολλά σε προπονητή, ρόστερ και γήπεδο, ανταμείβεται με παρουσία σε Final 4 και την προοπτική ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Μάλιστα, στο ίδιο μέρος όπου οι Πράσινοι κατέκτησαν το πέμπτο ευρωπαϊκό, επανέρχονται για να μεγαλώσουν τον μύθο τους…

Άπαντες είχαν σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη σπουδαία πρόκριση για τον Παναθηναϊκό, όμως η απόφαση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλου να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον δις πρωταθλητή Ευρώπης Αταμάν και να ντύσει στα πράσινα την ηγετική προσωπικότητα του Κώστα Σλούκα, ο οποίος θα παραστεί στο 11ο Final 4 της καριέρας του και τον Αμερικανό σούπερ σταρ Κέντρικ Ναν, αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Ο φοβερός και τρομερός Ναν «υπέγραψε» την τρίτη νίκη του Παναθηναϊκού κάνοντας μια εμφάνιση – όνειρο με 26 πόντους με 6/10 τρίποντα, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ! Εξαιρετικός ήταν και ο Ιωάννης Παπαπέτρου (10π., 3ασ.), κρυφός… άσος στο μανίκι του Αταμάν υπήρξε κι ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (11 πόντοι), ενώ μεγάλο παιχνίδι έκανε και ο Κώστας Σλούκας, που μέτρησε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 19’38”. Ο αρχηγός του Τριφυλλιού ένιωσε ενοχλήσεις και δεν αγωνίστηκε όσο θα ήθελε και όπως θα μπορούσε στο β’ μέρος, αλλά έκανε τη δική του… κατάθεση ψυχής, ακόμα και από τον πάγκο.

Το ΟΑΚΑ έπαιξε τον ρόλο του καθώς έμοιαζε με «ηφαίστειο» που έκαψε τη Μακάμπι, η οποία λύγισε στο φινάλε της τρίτης περιόδου και καθόλη τη διάρκεια της τέταρτης. Οι Πράσινοι έκαναν μεγάλο ματς και δικαιώθηκαν για όλη την πορεία τους στη διάρκεια της σεζόν. Τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της regular season, βγήκαν νικητές σε μια σκληρή και δύσκολη σειρά με την πολύ δυνατή Μακάμπι και πλέον στο Final 4 περιμένουν τον αντίπαλο που θα προκύψει απ’ το ζευγάρι της Μονακό με τη Φενερμπαχτσέ (8/5, 20.00) για να διεκδικήσουν θέση στον τελικό.

Ο Παναθηναϊκός παρά την ώθηση που είχε από την εξέδρα μάλλον μπήκε στο παρκέ με άγχος. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Μακάμπι να ξεφύγει με επτά πόντους (8-15 και 11-18), όμως οι Πράσινοι μάζεψαν τη διαφορά στους δύο στο φινάλε της πρώτης περιόδου (19-21).

Η δεύτερη περίοδος ήταν πολύ πιο ισορροπημένη με τις δυο ομάδες να βρίσκονται κοντά στο σκορ. Οι Πράσινοι έκαναν πολύ πιο σκληρή και αποτελεσματική την άμυνά τους αλλά η Μακάμπι, έστω και με μεγαλύτερη δυσκολία, δεν έχασε την επαφή της με το καλάθι. Οι Πράσινοι είδαν τον Σλούκα να παίρνει την… μπαγκέτα και να καθοδηγεί την ομάδα του τελειώνοντας το ημίχρονο με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ και το σκορ ισόπαλο 41-41.

Με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου το άγχος και η πίεση φάνηκε να βαραίνει τους παίκτες των δύο ομάδων, που έδιναν τρομακτικές μάχες μέσα στη ρακέτα για κάθε κατοχή. Η Μακάμπι πήρε ένα ισχνό προβάδισμα τεσσάρων πόντων (49-53) αλλά στο φινάλε του δεκάλεπτου οι Πράσινοι με ένα επί μέρους 9-3 έκλεισε την περίοδο στο +2 με σκορ 58-56. Μάλιστα το Τριφύλλι είχε λαβωμένο απ’ την πρώτη περίοδο τον Σλούκα, ο οποίος έπαιζε με πρόβλημα στη γάμπα και χρειάστηκε να αντικατασταθεί.

Η τελευταία περίοδος άρχισε με τον Παναθηναϊκό να… σφίγγει πολύ την άμυνά του βάζοντας δύσκολα στη Μακάμπι στο πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού. Η ομάδα του Αταμάν κράτησε για τρία λεπτά την ισραηλινή ομάδα μακριά απ’ το καλάθι χτίζοντας μια διαφορά οχτώ πόντων (64-56 από 54-56) στο 33′ κι ένα επί μέρους 10-0 στο τέλος της τρίτης και στο ξεκίνημα της τέταρτης!

Στο τελευταίο πεντάλεπτο οι Πράσινοι  ευτύχησαν να χτίσουν διαφορά δέκα πόντων (68-58, 71-61, 77-67) την οποία κράτησαν μέχρι τέλους.

Παναθηναϊκός (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Σλούκας 15 (2), Παπαπέτρου 10 (2), Γκραντ 3, Ναν 26 (6), Λεσόρ 9, Αντετοκούνμπο 2, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ 11 (1), Μήτογλου 3.

Μακάμπι (Όντεντ Κάτας): Κλίβελαντ 2, Γουέμπ 3 (1), Μπράουν 19 (2), Μένκο, Σόρκιν, ΝτιΜπαρτολομέο 9 (3), Ριβέρο 8, Κοέν 4, Κοέν 4, Τόμασον, Νίμπο 14, Μπλατ 9 (3), Κόλσον 4 (1).

Reduce bounce rates