21 Μαΐου, 2024

Τράπεζες: Όλες οι νέες κινήσεις που έρχονται το 2024

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευρωστίας των τραπεζών και ευρύτερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους (δάνεια κλπ.), προβλέπει ο κυβερνητικός προγραμματισμός για το 2024.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς και για όλη τη διάρκειά της θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα «Ηρακλής IΙΙ», με στόχο την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και την σύγκλιση του σχετικού δείκτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο τέλος του 2025.

Το 2024, αρχής γενομένης από την Άνοιξη και την Τράπεζα Πειραιώς, θα συνεχιστεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το τραπεζικό σύστημα. Το γ΄ τρίμηνο του 2024 αναμένεται η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ το δ΄ τρίμηνο η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από την Εθνική Τράπεζα.

Κατά τα λοιπά, προβλέπονται μία σειρά μεταρρυθμίσεων και οροσήμων που εκτείνονται σε όλη τη χρονιά. Πρόκειται για:

  1. Την σύσταση του Δημόσιου Φορέα Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας. Το έργο προβλέπει την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την ανάπτυξη του σχετικού Πληροφοριακού Συστήματος μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2024 και την έκδοση διαπιστωτικής πράξης έναρξης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής το δ΄ τρίμηνο του έτους.
  2. Την ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους που προβλέπει την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης έργων, εκπόνηση 11 μελετών και την υλοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις συναλλαγές των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το έργο είναι παραδοτέο το β΄ τρίμηνο του 2024.
  3. Την σύσταση του  Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, με την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος από την ΤτΕ να αναμένεται το β΄ τρίμηνο του 2024.
  4. Την ψήφιση νέου θεσμικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την είσπραξη οφειλών, επίσης εντός του β΄ τριμήνου του 2024.
  5. Τη βελτίωση της εφαρμογής του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας. Εντός του β΄ τριμήνου του 2024 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης και της πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.
  6. Τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με τον προτιμώμενο επενδυτή το γ΄ τρίμηνο του 2024.
  7. Την υλοποίηση της Στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς με την έκδοση Π.Δ. του Οργανισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το β΄ τρίμηνο του 2024.
Reduce bounce rates