16 Ιουνίου, 2024

Αναδρομικά και προσαυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους: Ποιοι και πόσα παίρνουν

Eστω και με καθυστέρηση ετών, ο ΕΦΚΑ εκκίνησε τη διαδικασία καταβολής των ανάλογων προσαυξήσεων στις συντάξεις που υπόκεινται σε παράλληλη ασφάλιση, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις προκύπτουν και αναδρομικά.

Σε πρώτη φάση χρήματα (προσαυξήσεις και αναδρομικά) βλέπουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (15 Μαΐου 2016). Υπολογίζεται ότι οι προσαυξήσεις ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 470 ευρώ τον μήνα. Αυτό που μένει να διευθετηθεί και είναι εξίσου σημαντικό είναι τι θα γίνει με τους παλιούς συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν δικαίως, να συμπεριληφθούν και οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι στη διαδικασία καταβολής προσαυξήσεων και αναδρομικών, καθώς κατέβαλλαν πρόσθετο ασφάλιστρο, σε κάποια χρονική περίοδο του εργασιακού τους βίου, λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Ζητούν, δηλαδή, να ενεργοποιηθεί και για αυτούς η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16), που ορίζει ότι για κάθε έτος παράλληλης ασφάλισης, ο δικαιούχος πρέπει να λάβει προσαύξηση στη σύνταξή του (0,075% για κάθε χρόνο, κατά τον οποίο καταβλήθηκαν διπλές εισφορές).

Δικαιούχοι προσαυξήσεων και αναδρομικών είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, που στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν διπλές ασφαλιστικές εισφορές, λόγω παράλληλης απασχόλησης.

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, που για κάποιο χρονικό διάστημα στον εργασιακό τους βίο, είχαν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές σε τουλάχιστον δύο πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί δικαιούχοι, οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και έχει εντοπιστεί ότι διαθέτουν παράλληλη ασφάλιση στα πρώην Ταμεία ΙΚΑ (μισθωτοί) και ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες). Επίσης υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΟΑΕΕ.

Αναδρομικά έως 34.000 ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που χειρίζονται την υπόθεση, έχουν εντοπίσει προσαύξηση που στο ανώτατο επίπεδο, έφτασε στο ποσό των 563 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν φτάνουν στα 34.000 ευρώ!

Και όλα αυτά για «νέους» συνταξιούχους, που περίμεναν έως 7 χρόνια για να λάβουν την προσαύξησή τους. Γίνεται αντιληπτό ότι τα ανάλογα ποσά αναδρομικών, ενδέχεται να είναι αισθητά υψηλότερα όταν ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι προσαυξήσεις και για «παλαιούς» συνταξιούχους.

Ουσιαστικά, για όλες αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων, καταβάλλεται κανονικά η κύρια σύνταξή τους. Δεν χορηγείται όμως η προσαύξηση από τον ΟΑΕΕ ή από το Δημόσιο, που προέκυψε ως παράλληλη ασφάλιση.

Reduce bounce rates