27 Ιουλίου, 2024

Αφρικανική σκόνη προ των πυλών: Αποπνικτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το κύμα ζέστης

Αναλυτική πρόγνωση – Επί ποδός οι αρχές

Κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, με την κατάσταση να αναμένεται αποπνικτική και τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή 17/05 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ  στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

Το κοκτέιλ ζέστης και σκόνης αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό το προσεχές Σαββατοκύριακο, με την θερμοκρασία σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να ξεπερνά τους 30 βαθμούς, και σε αρκετές περιοχές να αγγίζει τους 38 και 39 βαθμούς.

Αφρικανική σκόνη/meteo

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Meteo μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προβλέπεται η παραμονή μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα καθώς και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταφτάνουν στην χώρα μας λόγω της μεταφοράς θερμών αέριων μαζών από την Αφρική.

Δείτε live την εξέλιξη του νέου κύματος αφρικανικής σκόνης

Μαρουσάκης: Έως 39 βαθμούς ο υδράργυρος

Την ίδια ώρα όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, κυριότερο χαρακτηριστικό για τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι η πολύ θερμή αέρια μάζα που μας έρχεται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, η οποία θα συνοδεύεται από αφρικανική σκόνη αλλά και από άστατο καιρό, ιδιαίτερα προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Υψηλές θερμοκρασίες θα εστιάζονται κυρίως από τη Λαμία και κάτω.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, στην Κρήτη ο καταβάτης νοτιάς θα ανεβάσει κατά πολύ τον υδράργυρο ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και 38 – 39άρια.

Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπερνούν τους 23 βαθμούς.

Reduce bounce rates