27 Ιουλίου, 2024

Η Χάγη έσωσε τον Νετανιάχου! Πώς βγαίνει κερδισμένος από το ένταλμα σύλληψης

Νετανιάχου/ AP

Το εκτενές άρθρο του POLITICO για τα όσα… κερδίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Εκεί που φαινόταν ότι οι μέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία θα ήταν τελικά μετρημένες στα δάχτυλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ήρθε να τον σώσει

Το εύθραυστο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού ο στρατηγός εν αποστρατεία Μπένι Γκαντς -ανέκαθεν ο Ισραηλινός πολιτικός που είναι πιο πιθανό να δώσει τέλος στη μακρά και θυελλώδη πολιτική καριέρα του Νετανιάχου- απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρουσίαζε ένα μεταπολεμικό πρότυπο για το πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα.

Το τελεσίγραφο αύξησε την πολιτική πίεση στον ήδη κλονισμένο ισραηλινό ηγέτη, με τον Γκαντς να προειδοποιεί ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. «Η επιλογή είναι στα χέρια σας», είπε ο Γκαντς στον Νετανιάχου σε τηλεοπτική δήλωση το Σάββατο.

Σε δεύτερη μοίρα η «επανάσταση» του Γκαντς

Σήμερα, η «επανάσταση» του εν αποστρατεία στρατηγού φαίνεται να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα χάρη στην ανακοίνωση από τον κορυφαίο εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με τρεις ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα.

Αν ο Χαν και η ομάδα των έξι εμπειρογνωμόνων του -οι πέντε από τους οποίους είναι Βρετανοί, παραδόξως- ήλπιζαν ότι κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα μπορούσαν να επιβάλουν μια ανάπαυλα στις μάχες και να πείσουν το Ισραήλ να επανεξετάσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, θα απογοητευτούν, γράφει το POLITICO.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της είδησης, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς αντιπάλους του Νετανιάχου, καταδίκασε τον Χαν και χαρακτήρισε την ανακοίνωσή του «αποτυχημένη». Ο Λαπίντ δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, το κεντρώο κόμμα Yesh Atid, ότι ελπίζει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταδικάσει την πρωτοβουλία του Χαν.

Ο Λαπίντ καλεί εδώ και εβδομάδες τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε νέες εκλογές. Αυτές τώρα φαίνονται ακόμα λιγότερο πιθανές να γίνουν.

«Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια ηθική αποτυχία», έγραψε ο Λαπίντ στο X. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Νετανιάχου και Σινουάρ, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς».

Ο Γκαντς ακολούθησε: «Ο συσχετισμός των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την κατάπτυστη τρομοκρατία με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», είπε.

Πώς ο Νετανιάχου… βγαίνει κερδισμένος με την πρόταση για σύλληψη

Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο στη Γάζα από τότε που οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήραν άλλους 250 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Τα ισραηλινά πλήγματα στην ελεγχόμενη από τους Παλαιστίνιους περιοχή έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, το οποίο παρέχει ξεχωριστά στοιχεία για τις απώλειες μαχητών και αμάχων.

Ο αριθμός των νεκρών έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τη Νότια Αφρική να κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία σε υπόθεση που εκδικάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει επίσης στη Χάγη.

Ο Ναντάβ Στάουχλερ, πρώην στρατηγικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Νετανιάχου, δήλωσε στο POLITICO ότι η δήλωση του Χαν μόνο θα βοηθήσει το πρώην αφεντικό του, αναγκάζοντας τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και τους επικριτές του να συστρατευθούν προς υπεράσπισή του. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα θεωρήσουν ότι ο Χαν στοχεύει το Ισραήλ και όχι μόνο τον Νετανιάχου, προειδοποίησε.

«Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό ως κάτι που στρέφεται μόνο κατά του Νετανιάχου -στρέφεται κατά του κράτους και της άμυνάς του», είπε.

Ο Στάουχλερ εκτίμησε ότι η αντίδραση της ισραηλινής κοινής γνώμης στην ανακοίνωση του Χαν θα αντικατοπτρίζει την αντίδρασή της στις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλων Αμερικανών Δημοκρατικών, όπως ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, να πείσουν την ηγεσία του Ισραήλ να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους.

«Οι Δημοκρατικοί και η κυβέρνηση προσπάθησαν να πιέσουν τον Νετανιάχου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε. Αν και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ μπορεί να μην είχε την πολιτική στο μυαλό του, «το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο: Θα ενισχύσει τη θέση του Νετανιάχου».

Οι Ισραηλινοί στο πλευρό του Νετανιάχου

Οι συγγενείς ορισμένων Ισραηλινών που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα, οι οποίοι είναι επίσης ενεργοί στο Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων που ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική στον Νετανιάχου, επικρότησαν την έκδοση ενταλμάτων κατά ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, αλλά αντιτάχθηκαν στην «εξίσωση που γίνεται μεταξύ της ηγεσίας του Ισραήλ και των τρομοκρατών της Χαμάς».

«Η σύνδεση του Μπίμπι με τον Σινουάρ -είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το καταπιούν οι Ισραηλινοί», δήλωσε στο POLITICO ο Εχούντ Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και σφοδρός επικριτής του Νετανιάχου. «Θα ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς να αισθάνονται περισσότερο πολιορκημένοι», εξήγησε.

«Παίρνεις έναν δολοφόνο, έναν φονιά, έναν άνθρωπο που στέλνει τους δικούς του να σφάζουν αθώους Ισραηλινούς και τον συνδέεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ που είναι υπεύθυνος για μια αντεπίθεση, αυτό είναι κάτι που οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να δεχτούν», δήλωσε ο Ολμέρτ. «Αυτό είναι υπέρ του Νετανιάχου. Οι Ισραηλινοί ήδη λένε: ‘Κοιτάξτε, όλοι αυτοί είναι αντισημίτες. Είναι όλοι εναντίον μας”».

Reduce bounce rates