20 Ιουνίου, 2024

Φορολογική δήλωση 2024: Άρον – άρον διόρθωση λαθών στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Αιχμές για λογιστές

Σε διόρθωση των λαθών που έχουν εντοπιστεί στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων φορολογουμένων προβαίνουν άρον-άρον το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη των προβλημάτων που υπάρχουν στο σύστημα των προσυμπληρωμένων στοιχείων στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων που έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή στην ΑΑΔΕ να ελέγξει τις καταγγελίες και να προβεί άμεσα σε ενημέρωση και σε διόρθωση των στοιχείων.

Συγχρόνως, ο κ. Χατζηδάκης αφήνει αιχμές κατά των λογιστών-φοροτεχνικών ότι αποκάλυψαν τα προβλήματα επειδή χάνουν πελατεία από την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως έγραψε το Σin, φέτος τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων που είναι αναρτημένα στο Taxisnet, έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ οι περισσότεροι κωδικοί, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από τους εργοδοτικούς φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιο, ΕΦΚΑ) τράπεζες, και άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται οι φορολογούμενοι.

Διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι σε πολλούς κωδικούς του εντύπου Ε1 και του Ε3, υπάρχουν λάθη, καθώς τα στοιχεία που έχουν οι φορολογούμενοι είναι διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία εγκυμονεί κινδύνους, αφού εάν η δήλωση υποβληθεί όπως είναι προσυμπληρωμένη είτε αυτόματα από το σύστημα είτε με εντολή του ίδιους του φορολογούμενου, θα υπάρξει πρόβλημα.

Αργότερα όταν διαπιστωθεί το λάθος ο φορολογούμενος θα κληθεί να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση και αν συντρέχει λόγος απόκρυψης εισοδήματος θα τιμωρηθεί και με πρόστιμα.

Παράδειγμα, εάν υποβάλει τη δήλωση χωρίς να έχει δηλώσει επιδόματα ή αναδρομικά τα οποία εισέπραξε το 2023 αλλά δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση στο Taxisnet και δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι αντίστοιχοι κωδικοί, τότε θα κατηγορηθεί από την ΑΑΔΕ για απόκρυψη εισοδήματος.

Επίσης, εάν αναγραφούν από λάθος, υψηλοί τόκοι καταθέσεων, οι οποίοι παραπέμπουν σε υψηλές καταθέσεις, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί για φορολογικό έλεγχο.

Ακόμη εάν υπάρχει αυτοκίνητο το οποίο δεν έχει δηλωθεί επειδή δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι αντίστοιχοι κωδικοί, ξανά ο φορολογούμενος θα τρέχει για να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Ποια είναι τα λάθη
Σημειώνεται ότι τα λάθη και οι παραλείψεις που εντόπισαν οι λογιστές στα προσυμπληρωμένα έντυπα Ε1 και Ε3 είναι τα ακόλουθα:

Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727 δεν έχει προσυμπληρωθεί.
Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών
Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων από όλες τις τράπεζες.
Υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης. Πρόκειται για τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα (δάνεια, δωρεές κ.λπ.) και αναγράφονται στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 με σκοπό την κάλυψη τεκμηρίων, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, αλλά το σύστημα δεν τις αναγνωρίζει για κάλυψη των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να γίνεται λανθασμένος υπολογισμός της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος.
Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1.
Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις
Τι απαντά ο Κ. Χατζηδάκης
Στην απάντησή του ο κ. Χατζηδάκης αφήνει σαφείς αιχμές για τους λογιστές – φοροτεχνικούς.

Με αφορμή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ειδικά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, ο ΥΠΟΘΟΟ αναφέρει ότι το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια και η διαφορά που υπάρχει φέτος είναι φέτος δεν απαιτείται η υπογραφή του φορολογούμενου για να υποβληθεί η δήλωση.

Προσθέτει ότι ζήτησε από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα και να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση εντός της ημέρας.

Σημειώνει δε, ότι με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ, σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Αφού εκφράζει την απορία του γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος και αναρωτιέται «μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές;».

Reduce bounce rates