27 Απριλίου, 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυστηρό μήνυμα Μπλίνκεν στο Ιράν – «Υποστηρίζετε οργανώσεις που δημιουργούν δυναμική κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυστηρό μήνυμα Μπλίνκεν στο Ιράν – «Υποστηρίζετε οργανώσεις που δημιουργούν δυναμική κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή»

Από Ανθή Κουρεντζή

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη του στην σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, ενώ φαίνεται πως διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και με τη Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν απέκρυψε την ανησυχία του για τις κινήσεις της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. Ο ίδιος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυστηρό μήνυμα Μπλίνκεν στο Ιράν - «Υποστηρίζετε οργανώσεις που δημιουργούν δυναμική κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή»

 

Όμως, προειδοποίησε, ότι σε περίπτωση που το Ιράν τραβήξει το σχοινί τότε οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα απαντήσουν, αν χρειαστεί. Δεν θέλουμε να δούμε τις δυνάμεις να βρίσκονται σε κίνδυνο ή να ανοίγουν πυρ, όμως αν κληθούν να το κάνουν, θα το κάνουν, είμαστε έτοιμοι, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθυστερήσουν την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τους ομήρους, ο αμερικανός υπουργός, δήλωσε πως καμία χώρα δεν μπορεί να μην καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκε το Ισράηλ από τη Χαμάς και υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει δικαιώμα στην αυτοάμυνα. Εχουμε τακτική επικοινωνία με το Ισραήλ πρόσθεσε και είπε πως η Ουάσινγκτον συνομιλεί καθημερινά με διάφορες πλευρές για τους ομήρους και την απελευθέρωση τους ενώ ο πρωταρχικός στόχος είναι να επιστρέψουν σπίτι τους σώοι όσοι κρατούνται όμηροι.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποια είναι η επίλεκτη ομάδα Nili που έχει μοναδικό στόχο τον αφανισμό της Χαμάς;

Πόλεμος στο Ισραήλ: To Ισραήλ, λίγο μετά την αιφνιδιαστική και βάρβαρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δημιούργησε μια νέα επίλεκτη ομάδα, με το προσωνύμιο Nili. Με την ευκαιρία, δείτε τον τραγικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστήνιων από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα στην Γάζα.

Την ομάδα αυτή δημιούργησε η Shin Bet – η υπηρεσία Ασφάλειας του Ισραήλ – στην προσπάθειά της να εντοπίσει όλους όσους εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Το όνομα Nili, παραπέμπει σε έναν ψαλμό που στα εβραϊκά μεταφράζεται ως «The Eternity of Israel Will Not Lie» (η αιωνιότητα του Ισραήλ δεν ψεύδεται).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Jerusalem Post, μοναδική αποστολή της ομάδας Nili είναι το κυνήγι και η εξάλειψη κάθε ατόμου που έπαιξε ρόλο στη σφαγή στους οικισμούς του δυτικού Νεγκέβ πριν από δύο εβδομάδες.

Στο στόχαστρό της βρίσκονται κυρίως μέλη της Νούχμπα (Nukhba – της ειδικής μονάδας κομάντο στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς) που διείσδυσαν στο Ισραήλ, εκτέλεσαν μαζικές δολοφονίες σε διάφορα χωριά και φυλάκια των IDF και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, τα μέλη της επίλεκτης ομάδας έχουν ήδη ταυτοποιήσει τους περισσότερους τρομοκράτες της Χαμάς, διαθέτουν τις φωτογραφίες τους και ακολουθούν τα ίχνη τους για να τους «εξαλείψουν».

Τα μέλη της Nili λειτουργούν ανεξάρτητα από άλλες μονάδες Διοίκησης και Ελέγχου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στις τάξεις της – εκτός από τους πράκτορες επί το πεδίου – περιλαμβάνονται και ειδικοί στους τομείς των πληροφοριών, αλλά και των νέων τεχνολογιών.

«Το περασμένο Σάββατο, ο Αλί Καντί, διοικητής της δύναμης της Χαμάς Νούχμπα και βασικός παράγοντας στην επίθεση στη συνοριακή περιοχή, «εξουδετερώθηκε».

Την επόμενη μέρα «εξαλείφθηκε» άλλη μία ηγετική φυσιογνωμία της Χαμάς, ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, ο οποίος πρωτοστάτησε στη θανατηφόρα επιδρομή στο Νιρίμ», αναφέρει η Jerusalem Post, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αυτό ήταν έργο της νεοσύστατης επίλεκτης ομάδας, της Nili.