27 Απριλίου, 2024

Με «σπασμένα φρένα» ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε διάσπαση: Φρενίτιδα διαγραφών από Κασσελάκη! Έδιωξε Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα – Σενάρια για νέο κόμμα

Με «σπασμένα φρένα» ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε διάσπαση: Φρενίτιδα διαγραφών από Κασσελάκη! Έδιωξε Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα – Σενάρια για νέο κόμμα

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά το κύμα αμφισβήτισης έρχονται οι εκκαθαρίσεις και ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μη φοβάται τη διάσπαση και διαγράφει ακόμη και ιστορικά στελέχη.

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στο πειθαρχικό τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα είναι η απόλυτη ένδειξη ότι ο κ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα τη σύγκρουση με την εσωκομματική αμφισβήτηση και να σπρώξει την Ομπρέλα στη έξοδο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έτυχε να βρίσκεται στο τηλεοπτικό πάνελ του ΚONTRA την ώρα που ο κ. Κασσελάκης έκανε αυτή την ανάρτηση και το πρώτο του σχόλιο για τη διαγραφή του ήταν το εξής: «Ο κ. Κασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα. Απορώ τι άποψη έχει ο κ. Κασσελάκης για τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μόλις ένα μήνα μέλος του κόμματος. Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει πού βρίσκεται και αν έχει καταλάβει πού έχει εκλεγεί».

Από το περιβάλλον του κ. Κασσελάξη επανήλθαν με νέα διαρροή ανατρέποντας την αρχική και δηλώνοντας τώρα ότι «ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε την γνωστή έκφραση και από τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες».

Ο οδικός χάρτης της διάσπασης

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την κίνησή του αυτή μαρτυρά ότι θέλει να εξωθήσει τη σύγκρουση με την Ομπρέλα στα άκρα με τη διάσπαση να θεωρείται δεδομένη από όλες τις πλευρές.

Το ερώτημα και για τις δυο πλευρές είναι το πότε, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι κανείς δεν έχει ανεξάντλητο απόθεμα χρόνου για τις επόμενες κινήσεις του με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Από τη μια πλευρά ο νέος πρόεδρος εκτιμά ότι δεν απομένει αρκετός χρόνος ώστε να αναστραφεί η δημοσκοπική καθήλωση και από την άλλη πλευρά η Ομπρέλα δεν θα έχει στη διάθεσή της αρκετό χρόνο για τη δημιουργία του νέου κόμματος, που προανήγγειλε ουσιαστικά ο Δημήτρης Βίτσας.

Ήδη πολλοί μιλούν για μεγάλες διαρροές του παλιού ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στις αυτοδιοικητικές και νωρίτερα στις εθνικές κάλπες, τάση δηλαδή που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα αν δεν γίνει ανάσχεση της αιμορραγίας.

Μάλιστα στο κείμενο θέσεων και συλλογής υπογραφών που κυκλοφόρησε από την Ομπρέλα ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται ξεκάθαρα αυτός ο προβληματισμός όπου γίνεται λόγος «για τις τάσεις παραίτησης και τις αποχωρήσεις, που εντείνονται καθημερινά…» και τις οποίες όπως παρατηρούν «δεν γίνεται πια να τις παρακολουθούμε παθητικά» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά προωτοβουλίες.

1ο σενάριο διάσπασης

Το ένα σενάριο είναι η αποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να συντελεστεί στην ΚΕ με την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

2ο σενάριο διάσπασης

Το άλλο σενάριο είναι να μην γίνει η διάσπαση το Νοέμβριο αλλά σε τέσσερις μήνες στο Συνέδριο, με την Αριστερή πτέρυγα να δίνει την ύστατη μάχη της επικράτησης των ιδεών και της ταυτότητας.

Ο ρόλος Αχτσιόγλου, Χαρίτση

Πρακτικά ο κ. Τσακαλώτος παρά το γεγονός ότι είναι από τους ελάχιστους εκλεγμένους της συγκεκριμένης Τάσης φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αγωνία της ΚΟ και να εισηγείται την αποχώρηση στην επόμενη ΚΕ. Αυτό σημαίνει και άμεση ανεξαρτητοποίησή του στην ΚΟ, με την Πέτη Πέρκα να είναι ίσως η μόνη που θα τον ακολουθήσει σε πρώτο χρόνο.

Τα κλειδιά σε κάθε περίπτωση και για τη διάσπαση και για το νέο κόμμα τα κρατούν οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος.

Μάλιστα στην περίπτωση του κ. Χαρίτση πολλοί βλέπουν τη δυνατότητα να ηγηθεί του νέου σχηματισμού.

Αντίστοιχα κομβικός είναι και ο ρόλο τους και στο Συνέδριο αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο διάσπασης καθώς η επικράτηση των μηχανισμών τους στο Συνέδριο μπορεί να επιφέρει μια συμφωνία μεταξύ Ομπρέλας και ομάδας 6+6 με εκλογή του γραμματέα, όπως αναφέρει το iefimerida.gr