27 Απριλίου, 2024

Μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ: Σκληρό ροκ Παπανδρέου, ενωτικός Ανδρουλάκης, ποιον στηρίζει ο Λοβέρδος

Μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ: Σκληρό ροκ Παπανδρέου, ενωτικός Ανδρουλάκης, ποιον στηρίζει ο Λοβέρδος

Ποιες οι εξελίξεις στην κόντρα Ανδρουλάκη – Παπανδρέου για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ;

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει στα “πράσινα στρατόπεδα”, ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο που θα βγάλει ηγέτη για το ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε σαφή διαφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο ο αντίπαλός του δείχνει πως θα το πάει ως το τέλος, καθώς δεν παραιτείται της κούρσας παρά τις όποιες φήμες και το ότι κινδυνεύει με νέα ήττα.

Ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε το “σκληρό ροκ” το βράδυ της Δευτέρας, όταν κατηγόρησε τον Ν. Ανδρουλάκη πως είναι “παλαιοκομματικός” και πως μετείχε στο κέντρο εξουσίας της κυβέρνησης Σαμαρά στο πλευρό του κ. Βενιζέλου. Παράλληλα, τον κατηγόρησε πως δεν έχει καθαρές θέσεις και πως είναι υπέρ της κατάργησης του βέτο στην ΕΕ, την ώρα που προσπάθησε να αναδείξει τις δικές του πολιτικές θέσεις ιδίως για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το πρωί της Τρίτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με νόημα ως προς τον “παλαιοκομματισμό”, πως η νίκη του θέλει να είναι “ειρηνική”, ενώ πρόσθεσε πως δεν τον αφορούν “οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τους φίλους μας”.

“Η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων”, είπε ακόμη, ενώ απάντησε και στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Παπανδρέου ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε συμμετάσχει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με διορισμούς με πελατειακά κριτήρια.

“Στο σύστημα 4-2-1 (με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Για το βέτο είπε πως επί της ουσίας συμφωνούσαν με τον κ. Παπανδρέου, καθώς όπως ανέφερε “αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου”.

Αναφορικά με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης την χαρακτήρισε “κουτσή”, ενώ τόνισε ότι δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης.

“Είναι πρωτοφανές αλλιώς να λένε τη χώρα, αλλιώς το λαό της. Εάν έρθουν όμως, αυτά τα μνημόνια και υλοποιείται η συμφωνία από τη μία πλευρά, δεν μπορούμε να μην τα ψηφίσουμε”.

Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Παπανδρέου είχε κατηγορήσει τον Ν. Ανδρουλάκη ότι δεν έχει πάρει θέση για ζητήματα όπως των Πρεσπών.

Με διαφορετική στρατηγική εισέρχονται στην τελική ευθεία του δεύτερου γύρου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, ενώ το αναμενόμενο ντιμπέιτ παραμένει στον αέρα και μάλλον οδεύει προς ματαίωση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας να συσπειρώσει το απογοητευμένο ακροατήριό του μετά τη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία και τη διαφορά των εννέα μονάδων υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, επιδιώκει να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει της κάλπης της Κυριακής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντιθέτως, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει την πολιτική αντιπαράθεση με τον αντίπαλό του, καθώς διαθέτει την πολυτέλεια της διαφοράς και συνεπώς όσο απαρατήρητη περάσει η αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον ίδιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται θετικός και στις δυο προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής για ντιμπέιτ των δυο υποψηφίων, από τη δημόσια τηλεόραση και το Mega, με μοναδικό όρο να υπάρχει απευθείας διάλογος μεταξύ των δυο ανδρών και αν είναι δυνατόν, ο δημοσιογράφος μόνο να συντονίζει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δημοσίως τάσσεται υπέρ διεξαγωγής ντιμπέιτ με τους όρους του προηγούμενου, στην ουσία όμως δεν το επιθυμεί, είναι δε χαρακτηριστικό πως έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του που περιλαμβάνει συγκεντρώσεις και ομιλίες τις τρεις ημέρες που έδωσε η ΕΡΤ ως εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας των δυο υποψηφίων. Αποτέλεσμα είναι το ντιμπέιτ να παραμένει μετέωρο, με πιθανότερη εξέλιξη τη μη διεξαγωγή του.

Η στήριξη που θα παρείχε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Νίκο Ανδρουλάκη εντείνει τη καχυποψία στο παπανδρεϊκό μπλοκ για τις προθέσεις της πιθανολογούμενης ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη «να ξεμπερδεύει» με τον Γιώργο Παπανδρέου την επόμενη μέρα, με την πλευρά του πρωτεύοντος στην ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόταση. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, διαμηνύει πως δεν έχει κανένα σκοπό να αποσυρθεί από την πολιτική ή να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα σε περίπτωση ήττας στις 12 Δεκεμβρίου, γεγονός που δείχνει πως η εσωκομματική αντιπαράθεση στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα σταματήσει ούτε μετά την εκλογή του νέου αρχηγού την Κυριακή, αλλά θα συνεχιστεί με όλους τους παίκτες, ενόψει και του Συνεδρίου, που αρχικά είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Μάρτιο, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι δεν θα πάει αργότερα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, δεν πρόκειται να λάβει στήριξη ούτε από τους τρεις υποψηφίους «δευτέρας ταχύτητας», τον Παύλο Χρηστίδη (που εμμέσως μάλλον θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη), τον Χάρη Καστανίδη και τον Παύλο Γερουλάνο, ελπίζοντας όμως στη στήριξη ψηφοφόρων τους. Ακόμα, άλλωστε, και αν ήθελαν να τον στηρίξουν, η διαφορά των εννέα μονάδων υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν το επιτρέπει…

Τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αν. Λοβέρδου:

«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες.

Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α. Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο.

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας. Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να “καθοδηγήσει” τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του».

Τα αποτελέσματα με την ενσωμάτωση στο 99,40%:

832/841 Εκλογικά Τμήματα

Έγκυρα: 264.496 (99,30%)

Άκυρα/Λευκά: 1.867 (0,70%)

1. Ανδρουλάκης: 36,75% (97.198)

2. Παπανδρέου: 27,96% (73.950)

3. Λοβέρδος: 26,07% (68.955)

Το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας με την ενσωμάτωση στο 100% των εκλογικών τμημάτων θα επικοινωνηθεί από την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ). Η αργοπορία έχει να κάνει με 70 κάλπες που έχουν μεταφερθεί για καταμέτρηση στην ΕΔΕΚΑΠ, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο θα παίξει το πού θα κινηθούν οι 68.955 που ψήφισαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τις πιθανότητες ανατροπής να δείχνουν πάντως, εξαιρετικά λιγοστές. Ο κ. Ανδρουλάκης, το πρωί της Τρίτης απάντησε ωστόσο, πως δεν έχει μιλήσει ακόμη μαζί του, ενώ αναμένεται και δήλωση Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τον μέχρι πρότινος συνυποψήφιό του, καθώς ακούγονται “φωνές” ότι θα δηλώσει δημόσια την στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη, εκείνος απάντησε πως δεν έχουν έρθει σε επαφή.

“Δεν πρόκειται να μπω σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ με αυτό τον τρόπο και θα μιλήσουμε δημοσίως. Χάρηκα πολύ γιατί κάναμε πολιτικό αγώνα. Είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη όλων των συνυποψηφίων μου”.

Το μεσημέρι της Τρίτης ωστόσο, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη με τους συνυποψηφίους του, Παύλο Χρηστίδη, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Γερουλάνο, ενώ αναμένεται και η επικοινωνία με τον κ. Λοβέρδο τις επόμενες ώρες.

Εν συνεχεία, μέχρι αύριο, Τετάρτη, περιμένουμε δημόσια δήλωση και από τον Παύλο Χρηστίδη σχετικά με το ποιον από τους δύο θα στηρίξει ανοιχτά. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε στις 11 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα, ότι η στήριξη προς την υποψηφιότητά του είναι γενικευμένη.

Να αναφέρουμε τέλος πως το ΚΙΔΗΣΟ συνεχίζει να υπάρχει όντας συνισταμένη του ΚΙΝΑΛ, κάτι που δείχνει πως ίσως υπάρξουν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις την “επόμενη μέρα”, αν συνεχίσει φυσικά να υφίσταται το ΚΙΝΑΛ το ίδιο.