2 Μαΐου, 2024

Ιράν – Ισραήλ: Ξεκίνησε η επίθεση του Τελ Αβίβ – Έκρηξη από πύραυλο

Associated Press

Ραγδαίες εξελίξεις

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press.

Το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση εναντίον του το βράδυ του Σαββάτου. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει ότι τα συστήματα αεράμυνας της χώρας έχουν ενεργοποιηθεί σε αρκετές επαρχίες.

Ακούστηκε έκρηξη κοντά στην πόλη Ισφαχάν

Έκρηξη ακούστηκε βορειοδυτικά της ιρανικής πόλης Ισφαχάν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Fars. Το Fars ανέφερε ότι συνέβη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Δεν έδωσε όμως καμία εξήγηση για την πιθανή αιτία.

Η επαρχία Ισφαχάν φιλοξενεί μια μεγάλη αεροπορική βάση, ένα σημαντικό συγκρότημα παραγωγής πυραύλων και αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το περιστατικό έρχεται καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές σε όλη τη Μέση Ανατολή μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ το Σάββατο.

Αναστολή πτήσεων πάνω από ιρανικές πόλεις

Οι εμπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από μεγάλες πόλεις του Ιράν, όπως το Ισφαχάν, το Σιράξ και η Τεχεράνη, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι αερομεταφορείς Emirates και Fly Dubai που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή είχαν αρχίσει να εκτρέπουν τις πτήσεις τους πάνω από το δυτικό Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, χωρίς εξήγηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε για “άμεση” απάντηση σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση

Τις ώρες που προηγήθηκαν των σημερινών αναφορών, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε ότι η απάντηση της χώρας του σε οποιαδήποτε αντίποινα του Ισραήλ θα είναι “άμεση και στο μέγιστο επίπεδο”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η επίθεση της χώρας του κατά του Ισραήλ το Σάββατο -στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι- ισοδυναμούσε με “άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας”.

Η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει ότι η ενέργεια στην οποία προέβη ήταν αντίποινα για μια υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο της στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.