18 Μαΐου, 2024

H Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Σε υψηλούς τόνους κύλησε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, που αφορά μεταξύ άλλων στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε αναστάτωση σχεδόν σε όλα τα κόμματα που αποφάσισαν να το υπερψηφίσουν και τα οποία αναμενόταν να έχουν απώλειες από την ονομαστική ψηφοφορία την οποία προκάλεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Tο νομοσχέδιο τελικά πέρασε με 176 «ΝΑΙ» με ψήφους από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.
Δεν έλειψαν βέβαια και οι απώλειες. Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές!

Αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :
– 176 ΝΑΙ
– 76 ΟΧΙ
– 2 ΠΑΡΩΝ

«Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», ήταν η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Διεθνή ΜΜΕ: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα»

Εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης για την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Τα ζευγάρια τολμούν να ονειρεύονται καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διακομματική στήριξη για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια», γράφουν οι Times του Λονδίνου. Σχολιάζουν ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών έχει στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ του νομοσχεδίου που αποτελεί το επιστέγασμα μιας διετούς εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως γράφουν οι Times, λίγοι περίμεναν ότι ο χαμηλών τόνων Μητσοτάκης θα γινόταν μια τέτοια «δύναμη αλλαγής». Αναμετρήθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα «μπερδέψει τους γονεϊκούς ρόλους» και θα «αποδυναμώσει την παραδοσιακή οικογένεια».

Οι Times υπογραμμίζουν επίσης ότι η Ελλάδα αναμένεται να γίνει το 16ο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο διαδοχικών κυβερνήσεων που απέφευγαν την αντιπαράθεση με την Εκκλησία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για μια πρωτοφανή εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα, η οποία παρά την αντίθεση της ελληνικής εκκλησίας, πρόκειται να ψηφίσει τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση και το ζήτημα δεν έχει προκαλέσει μεγάλους διχασμούς.

1

2

 

Reduce bounce rates