9 Μαΐου, 2024

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έκανε μεγάλο come back αλλά ηττήθηκε απ’ την Μακάμπι στην παράταση

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έκανε μεγάλο come back αλλά ηττήθηκε απ’ την Μακάμπι στην παράταση

Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να κάνει ένα μεγάλο come back μετά την κάκιστη εικόνα που είχε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, επέστρεψε απ’ το -15, έφτασε να κρατάει τη νίκη στα χέρια του αλλά έδειξε τάσεις αυτοχειρίας και γνώρισε την ήττα στο ΟΑΚΑ με 81-86 στην παράταση.

Το Τριφύλλι υποχώρησε στο 1-3 έχοντας ηττηθεί και στα δύο παιχνίδια της «διαβολοβδομάδας» της Euroleague, ενώ έχει χάσει στο ΟΑΚΑ και απ’ τον Ολυμπιακό. Στον αντίποδα, η ομάδα του Όντεντ Κάτας πανηγύρισε το πρώτο της «διπλό», βελτιώνοντας το ρεκόρ της σε 2-1.

Οι Πράσινοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με τον Χρήστο Σερέλη στον πάγκο, καθώς στο 24΄ ο Εργκίν Αταμάν αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές, μετά από διαμαρτυρίες, διεκδικώντας το αντιαθλητικό υπέρ του Ντίνου Μήτογλου.

Σε ένα ματς που τα είχε… όλα (ανατροπές, δύο πρόσωπα του «τριφυλλιού», αποβολή του Αταμάν, κακή διαιτησία, παράταση, φινάλε «θρίλερ» και όχι μόνο), ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο επιπλέον πεντάλεπτο.

Οι Πράσινοι για άλλη μια φορά φέτος (4η) έμοιαζαν με… φάντασμα στο πρώτο ημίχρονο και βρέθηκαν στο -12 σημειώνοντας κάτω από 30π. (24-36). Γεγονός είναι πως η εικόνα τους προβλημάτισε το κοινό και τον προπονητή τους. Όμως, στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός συσπειρώθηκε, έβγαλε ενέργεια πάνω στο παρκέ, βρήκε αμυντικές λύσεις και έφερε… τούμπα το παιχνίδι. Με το ΟΑΚΑ να «κοχλάζει» μετά την αποβολή του Εργκίν Αταμάν και τα λάθη του Λοτερμόζερ το «τριφύλλι» είχε το «πάνω χέρι» και ήταν κοντά στο να φτάσει σε μια νίκη που θα του «αγοράσει» χρόνο και ηρεμία. Όμως, στην τελική ευθεία και της κανονικής διάρκειας, αλλά και της παράτασης, οι γηπεδούχοι τα έκαναν… όλα λάθος, αστόχησαν σε πολύ κρίσιμες βολές και είδαν τους Ισραηλινούς να πανηγυρίζουν το διπλό.

Ο Ντίνος Μήτογλου στην επιστροφή του στην Euroleague ύστερα από 18 μήνες ήταν κομβικός (11 πόντοι, 5 ριμπάουντ), αλλά προερχόταν από μόλις μία προπόνηση μετά τη θλάση στη γάμπα και «έμεινε από ανάσες» στο φινάλε. Ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν διψήφιος (13π., 5ρ.), αλλά έγινε παίκτης που «σημάδεψε» ο Κάτας στην άμυνα, ο Λούκα Βιλντόζα «ξέσπασε» στην 4η περίοδο, αλλά στην τελική ευθεία πήρε κακές αποφάσεις (15 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 5 λάθη). Μέτρια εμφάνιση από τον Ματίας Λεσόρ (12π. με 3/8 δίποντα) για τα δεδομένα του, «εξαφανίστηκε» ο Χουάντσο Εργνανγκόμεθ (0/4 εντός πεδιάς, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ/ 2 λάθη σε 15′), βοήθησε ο Κώστας Αντετοκούνμπο και άλλαξε τον ρυθμό (10π., 3κοψ.).

Ένα από τα πρόσωπα του αγώνα για πολλούς λόγους ήταν και ο Κώστας Σλούκας. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν άστοχος (1/5 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 4/7 βολές), όμως έδωσε λύσεις σε άλλους τομείς του παιχνιδιού (9 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα). Στην τελική ευθεία της παράτασης ο Σλούκας του 89,1% ποσοστό καριέρας στις βολές έχασε μία και η Μακάμπι «σφράγισε» το διπλό. Το ΟΑΚΑ, βέβαια, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης χειροκροτούσε τον έμπειρο σταρ, θέλοντας να τονώσει την αυτοπεποίθησή του.

Στην αντίπερα όχθη, η Μακάμπι που παρατάχθηκε χωρίς τον Ουέιντ Μπόλντγουιν και με «κλειστό» ροτέισιον, έφτασε σε μια σπουδαία επικράτηση με πρωταγωνιστές τους Μπόνζι Κόλσον (21 πόντοι, 8 ριμπάουντ), Τζος Νίμπο (12 πόντοι, 8 ριμπάουντ), Ταμίρ Μπλατ (12 πόντοι, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα) και Λορένζο Μπράουν (12 πόντοι – 12 ασίστ, 5 κλεψίματα, αλλά και 5 λάθη και 1/7 τρίποντα). Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι τελευταίοι δύο (Μπλατ – Μπράουν) ήταν εκείνοι που «κλείδωσαν» το διπλό με τη ψυχραιμία τους από τη γραμμή των βολών στο τέλος της παράτασης.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 24-39, 49-57, 72-72κ.α., 81-86 παρ.

Παναθηναϊκός (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόσα 15 (4 ασίστ, 3 κλεψίματα), Γκάι, Μπαλτσερόφσκι, Σλούκας 9 (5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα), Γκραντ 8, Λεσόρ 12 (4 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο 10 (3 μπλοκ), Γκριγκόνις 13 (5 ριμπάουντ), Ερνανγκόμεθ 1 (4 ριμπάουντ), Μήτογλου 11 (5 ριμπάουντ), Μαντζούκας.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Κάτας): Κλίβελαντ 7, Γουέμπ, Μπράουν 12, Μένκο, Σόρκιν 4, Ντιμπαρτολομέο 15, Ριβέρο, Κοέν 3, Νίμπο 12, Μπλατ 12, Κόλσον 21.