27 Απριλίου, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Κλείδωσαν» οριστικά οι τρεις μεγάλοι Δήμοι της χώρας – Εξελέγησαν Δούκας, Αγγελούδης, Πελετίδης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Κλείδωσαν» οριστικά οι τρεις μεγάλοι Δήμοι της χώρας – Εξελέγησαν Δούκας, Αγγελούδης, Πελετίδης

Ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες ανατροπές σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ο Δήμαρχος Πάτρας

Από Κυριάκος Μελλίδης

Ανατροπή υπέρ του Χάρη Δούκα σημειώνεται στο Δήμο Αθηναίων, αφού στο 93% εκλέγεται με περίπου 55,9% έναντι 44,01 % του Κώστα Μπακογιάννη.

Η μεγάλη αποχή – η συμμετοχή μόλις ξεπέρασε το 24%, καθώς δεν υπήρχε η παράλληλη εκλογή της Περιφέρεια Αττικής – φαίνεται ότι ευνόησε τον Χάρη Δούκα, που έχει λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, λίγο πριν από τις 20.00 της Κυριακής η Sigular Logic εκτίμησε ότι η μάχη έχει κριθεί.

Το τηλεφώνημα Μπακογιάννη

Λίγο πριν από τις 20.00 ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε δηλώσεις αποδεχόμενος την ήττα του: Είπε ότι συνεχάρη τηλεφωνικά τον κ. Δούκα και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του είναι στη διάθεση του νεοεκλεγέντος δημάρχου. Ανέφερε δε ότι όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, θα παραμείνει στον δήμο ως αντιπολίτευση.

Το επιτελείο Δούκα

Παρά την αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία, γρήγορα το επιτελείο του επιβεβαίωσε την καθαρή νίκη, συγκεντρώνοντας αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα της Αθήνας. Ο κ. Δούκας θα είναι σε λίγη ώρα στο γραφείο του, ενώ δηλώσεις θα κάνει στο “πράσινο” εκλογικό κέντρο στην πλατεία Κοραή.

“Την περασμένη Κυριακή οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι άνοιξαν τον δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή στην πόλη μας. Σήμερα ολοκληρώνουμε το άλμα για την Αθήνα του αύριο. Για μια Αθήνα πράσινη και καθαρή, ασφαλή και δημιουργική, για όλους. Προϋπόθεση είναι η μεγάλη συμμετοχή. Ελάτε να ψηφίσετε με αισιοδοξία. Πάρτε αυτή την αναμέτρηση στα χέρια σας , για τη ΝΙΚΗ της Αθήνας. Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα. Ελάτε μαζί να νικήσουμε.”, είχε δηλώσει ο κ. Δούκας νωρίς το πρωί προσερχόμενος στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Άνετη επικράτηση Αγγελούδη στον Δήμο Θεσσαλονίκης με ποσοστό κοντά στο 70%

Άνετη νίκη για τον Στέλιο Αγγελούδη στο δήμο Θεσσαλονίκης δείχνει η πρώτη ενσωμάτωση των επίσημων αποτελεσμάτων, όπου ο κ. Αγγελούδης συγκεντρώνει ποσοστό 67,22% σε ποσοστά ενσωμάτωσης 70%, έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος κυμάνθηκε σε ποσοστό 32,78%.

Παράλληλα, κυριαρχία Αγγελούδη στις μετακινήσεις ψηφοφόρων δείχνει το exit poll της εταιρίας Interview. Συγκεκριμένα, 94,4% των ψηφοφόρων του Σπύρου Πέγκα στηρίζει τον Στ. Αγγελούδη έναντι του 5,6% το οποίο ψηφίζει τον Κ. Ζέρβα. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Δρόσου Τσαβλή, το 80,4% ενισχύει την υποψηφιότητα του Στ. Αγγελούδη ενώ το 19,6% ψηφίζει υπέρ του Κ. Ζέρβα.

Δήμος Πάτρας: Άνετη επικράτηση Πελετίδη

Άνετη επικράτηση του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα δείχνουν τα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. Με καταμετρημένο το 67% των ψηφοδελτίων, ο υποψήφιος του ΚΚΕ για τον δήμο της Πάτρας συγκεντρώνει ποσοστό 57% έναντι 42,96% που συγκεντρώνει ο προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Κ. Σβόλης. Στον α’ γύρο των εκλογών ο νυν δήμαρχος Κ. Πελετίδης είχε λάβει 39,95% έναντι 25,57% του Κ. Σβόλη.