9 Μαΐου, 2024

Αλεξέι Ναβάλνι: Τι λέει η Μόσχα για τη σορό – «Ποιος ωφελείται από τον θάνατο;»

AP Photo

Ο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν πέθανε στη φυλακή, σε απόσταση 3.200 χιλιομέτρων μακριά από τη Μόσχα, στον Αρκτικό κύκλο

Απαντήσεις δίνει το Κρεμλίνο στις αιτιάσεις της Δύσης για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς και το θρίλερ με τη σορό του Ρώσου πολιτικού, την οποία υποστηρίζουν οι δικοί του άνθρωποι ότι αρνούνται να τους παραδώσουν.

Έχει διαταχθεί επαναληπτική ιστολογική εξέταση

Από τη διοίκηση της φυλακής όπου πέθανε ο Ναβάλνι, η οποία βρίσκεται 3.200 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα, στον Αρκτικό κύκλο, τα νεότερα είναι ότι έχει διαταχθεί επαναληπτική ιστολογική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τι λέει η Μόσχα για τη σορό

Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές υπό αυτές τις συνθήκες, εφόσον δηλαδή συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει παράδοση της σορού του θανόντος.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Θανάσης Αυγερινός, από την πλευρά των φίλων και συγγενών του Ναβάλνι υπήρξε επιβεβαίωση του θανάτου του ενώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση σε σχέση με το ποιες εκδοχές από αυτές που έχουν διατυπωθεί στα μέσα ενημέρωσης, θα επιβεβαιωθούν τελικά.

Νέα διπλωματική κόντρα Μόσχας – Δύσης

Πολλά ρεπορτάζ στον ρωσικό τύπο επιβεβαιώνουν ότι, ο ίδιος ο κρατούμενος αλλά και οι δικηγόροι του, τα τελευταία χρόνια είχαν παραπονεθεί επανειλημμένα για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του από τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή αυτή αλλά και από την απομόνωση στην οποία βρέθηκε επανειλημμένα.

Έχει ξεσπάσει, την ίδια στιγμή, και μεγάλη διπλωματική κόντρα μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών πρωτευουσών που έσπευσαν να κατηγορήσουν τις ρωσικές αρχές για τον θάνατο του Ναβάλνι. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας, και μάλιστα κατονόμασε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ποιος ωφελείται από τον θάνατο του;

Σε όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να απαντηθεί το βασικό, νομικό ερώτημα, ποιος ωφελείται από το θάνατο του Ναβάλνι. Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι, τη δεδομένη στιγμή, ο αποθανών ήταν ανύπαρκτος πολιτικά, επομένως η Μόσχα είναι η μόνη πλευρά που δεν είχε κανένα συμφέρον, όπως φαίνεται και από την επικοινωνιακή καμπάνια εναντίον της, για τον θάνατό του ενός από τους ηγέτες της ρωσικής, φιλελεύθερης και φιλοδυτικής αντιπολίτευσης.

Κάποιοι σχολιαστές, μάλιστα, καλούν τους πιο φανατικούς οπαδούς του Ναβάλνι να μη δηλώνουν δημόσια πόσο καλοί φίλοι υπήρξαν μαζί του γιατί με αυτό τον τρόπο είναι σαν να επιβεβαιώνουν την επίσημη, ρωσική εκτίμηση ότι, ο εκλιπών υπήρξε πράκτορας ξένων συμφερόντων.