27 Μαΐου, 2024

Τραγικό: Ανακοινώσεις από ΕΥΔΑΠ για όλους τους λογαριασμούς νερού. Τι αλλάζει

Θολό το τοπίο για αυξήσεις στις χρεώσεις της ΕΥΔΑΠ από τη νέα χρονιά. Τι αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας;

Ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τυχόν αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης. Τις ανακοινώσεις έκανε κατά την παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ.

Ερωτώμενος για νέες χρεώσεις από το 2024 στα τιμολόγια του νερού παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, η οποία με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ και τις ανάγκες της επιχείρησης θα λάβει αποφάσεις αργότερα μέσα στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα μετά το δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον Ν.5037/2023 για την ίδρυση της ΡΑΑΕΥ, καθιερώνεται, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Σαχίνης, η ανάκτηση του κόστους ως βασική κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τιμολογιακής πολιτικής υπό την έννοια ότι μέσω της πολιτικής αυτής πρέπει να βελτιώνεται το ποσοστό ανάκτησης.

Υπό το πρίσμα αυτό η ΕΥΔΑΠ δύναται να ανακτήσει «…ως λειτουργικό κόστος που αποτελεί τμήμα του χρηματοοικονομικού της κόστους…» τα 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020.

Ο κ. Σαχίνης είπε ότι στη περσινή χρήση επιβαρύνθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ τα οικονομικά αποτελέσματα εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, με την ΕΥΔΑΠ να λαμβάνει τα μέτρα της για το μέλλον, προβαίνοντας σε επενδύσεις αξιοποίησης των λυμάτων προς όφελος των ενεργειακών αναγκών της.

Έρχεται αύξηση σοκ στον λογαριασμό του νερού – Αρχίζει ο εφιάλτης

Μαύρα τα μαντάτα για το νερό σε μία χώρα της Ευρώπης. Σε λίγα χρόνια οι λογαριασμοί του νερού θα πάρουν αύξηση έως και 35% πάνω! Ο εφιάλτης της ακρίβειας δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Ευτυχώς δεν μιλάμε ακόμα για την Ελλάδα. Οι σοκαριστικές αυξήσεις θα έρθουν στην Αγγλία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Ο λόγος για αυτή την αύξηση κατά 35% (μέσος όρος) που θα έρθει μέχρι το τέλος της δεκαετίας στους λογαριασμούς νερού για τα νοικοκυριά στην Αγγλία, είναι πως οι προμηθευτές αυξάνουν τις επενδύσεις για την επέκταση και την αποκατάσταση του δικτύου υδάτων.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να δαπανήσουν 96 δισ. στερλίνες (117 δισ. δολάρια) την πενταετία έως το 2030 για μια σειρά έργων και θα ζητήσουν άδεια από τη ρυθμιστική αρχή Ofwat προκειμένου να αυξήσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Το πρόγραμμα δαπανών θα είναι διπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα και θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με την εμπορική ένωση WaterUK.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του, καθώς οι διαρκείς εκκλήσεις καταναλωτών και πολιτικών για τον καθαρισμό των υδάτινων οδών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέπεσαν με την εκτίναξη του χρέους σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους προμηθευτές.

Χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, αλλά η αύξηση των λογαριασμών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους καταναλωτές που «παλεύουν» με την ακρίβεια.

Οι εταιρείες υποβάλλουν τις επιμέρους προτάσεις τους στην Ofwat.

Τη Δευτέρα, η United Utilities Group – η οποία δραστηριοποιείται στη βόρεια Αγγλία – και η Pennon Group ανακοίνωσαν σχέδια δαπανών ύψους 13,7 και 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών αντίστοιχα, ενώ η Severn Trent κατέθεσε το πρόγραμμά της την περασμένη εβδομάδα.

Συνολικά, οι βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιδιώκουν να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις για τη μείωση των διαρροών λυμάτων και να μειώσουν τις διαρροές κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο μέχρι το 2030, σύμφωνα με το WaterUK. Τα σχέδια περιλαμβάνουν 10 νέες δεξαμενές – οι πρώτες στη Βρετανία που αναπτύσσονται από το 1991

Reduce bounce rates