27 Νοεμβρίου, 2024

Σε 15 μέρες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού αλλά θα μετράμε 500 νεκρούς την εβδομάδα!

Σε 15 μέρες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού αλλά θα μετράμε 500 νεκρούς την εβδομάδα!

Έχουμε χάσει λίγο την μπάλα!

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξήγησε τον λόγο που θα επιτραπεί η μετακίνηση στην επαρχία σε μερικές ημέρες (δείτε τι ισχύει τώρα), αλλά μετά το Πάσχα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πω «τo σύστημα υγείας στις μικρότερες πόλεις και στα χωριά δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ενδεχόμενη μεταφορά του ιού στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα θα ασκούσε μεγάλη πίεση σε ένα πολύ αδύναμο σύστημα»

«Αυτή η σκέψη ήταν που προβλημάτισε όλους τους συναδέλφους μας στην επιτροπή και για αυτό δεν έχει επιτραπεί αυτή η μετακίνηση προς την επαρχία, δηλαδή από νομό σε νομό. Σε 15 ημέρες που θα επιτραπεί η μετακίνηση οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει. Δεν είναι τραγικό να περιμένουμε για ένα Πάσχα προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Το τραπέζι του Πάσχα καλό θα ήταν να γίνει με τα άτομα που διαβιούν στο ίδιο σπίτι», ξεκαθάρισε.

μετακινήσεις εκτός νομού Ελλαδα

Self test όταν συναντηθούν για Πάσχα δύο οικογένειες

«Δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε και το τελευταίο άτομο που δίνεται η δυνατότητα, 9 σε εσωτερικούς χώρους και 11 σε εξωτερικούς. Ο εγγονός που θα συναντήσει τη γιαγιά καλό θα είναι να τηρεί τις αποστάσεις. Όταν είσαι ασυμπτωματικός μεταδίδεις τον ιό. Δεν χρειάζονται αγκαλιές και φιλιά. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση τον τελευταίο καιρό είναι εμφανής. Όταν δύο οικογένειες ενωθούν για να κάνουν μαζί Πάσχα, θα πρέπει να κάνουν αμφότερες self test προηγουμένως», εξέφρασε η κ. Παγώνη.

Και συμπλήρωσε: «Όπως βλέπετε στα νοσοκομεία δίνονται μεγάλες μάχες. Μπορεί χθες στη Γενική Εφημερία στο Γεννηματάς να είχαμε λιγότερες εισαγωγές συγκριτικά με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα μα δεν παύει να είχαμε πάνω από 40 άτομα εισαγωγές με κορωνοϊό, να έχει πιεστεί το σύστημα και να είναι γεμάτα όλα τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ. Για αυτό χρειάζεται προσοχή. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αφού εμβολιάστηκαν, να μην μπορούν να φύγουν. Δεν είναι σωστό. Πρέπει να δούμε στο σύνολο το κομμάτι αυτό και όχι μεμονωμένα».

Ανησυχία για «εισαγωγές και διασωληνωμένους με Covid που είναι νέα άτομα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα self tests, σχολίασε πως τα έχουμε «για έλεγχο της διασποράς του ιού και των μεταλλάξεων. Όπως είδατε χθες είχαμε και δεύτερο κρούσμα από την ινδική μετάλλαξη, γυναίκας που γύρισε από το Ντουμπάι. Ψάχνουμε το θέμα και των μεταλλάξεων για να δούμε πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα».

Και επεσήμανε πως το ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι με Covid είναι νέα άτομα, από 25 έως 55 με 60 ετών. Αυτό οι νέοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, όπως και το ότι οι μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές στις νέες ηλικίες. Πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον ο εμβολιασμός. Ερωτηθείσα για τους ηλικιωμένους που τους δόθηκε η προτεραιότητα και ένας στους τρεις φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τους συνέστησε να το πράξουν άμεσα!

Κορωνοϊός Ελλάδα άρση μέτρων

Μέχρι 25 Μαΐου θα προσεγγίζουμε 400-500 νεκρούς την εβδομάδα

Για 400 με 500 νεκρούς από κορωνοϊό κάθε βδομάδα για αρκετό καιρό ακόμη προβλέπει ότι θα έχουμε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Προβλέπουμε ότι μέχρι τις 20-25 Μαΐου θα έχουν 400-500 νεκρούς από κορονοϊό κάθε εβδομάδα, αυτό έχει προεξοφληθεί από τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «Δεν θα έχουμε “πισωγύρισμα” με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, για μια σειρά από λόγους: Ο ιός θα «πέσει» έτσι κι αλλιώς τώρα με την ζέστη, καθώς είναι «χειμωνιάτικος, ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος του εμβολιασμού και ο τρίτος το κομμάτι των self test που γίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν υποβαλλόταν σε έλεγχο».

Όσο για το αν θα δούμε τέταρτο κύμα είπε: «Δεν νομίζω ότι θα δούμε “τέταρτο κύμα” κορωνοϊού το επόμενο διάστημα κι αυτό διότι δείχνουν να τηρούνται τα μέτρα πχ. στο λιανεμπόριο που λειτουργεί με όρους “ιατρείου”, λειτουργεί τρίτη εβδομάδα και δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων, αντιθέτως έχουμε μείωση».

Reduce bounce rates