8 Δεκεμβρίου, 2024

Ντροπιαστική η εικόνα στο Σύνταγμα: Το συντριβάνι βρωμά και οι κόντρες… καλά κρατούν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Όλα αυτά ενώ η Αθήνα (υποτίθεται πως) ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα

Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εδώ και οκτώ μήνες, το συντριβάνι στην Πλατεία Συντάγματος και οι δύο καταρράκτες της κεντρικότερης πλατείας της χώρας παρουσιάζουν εικόνες ντροπής, καθώς παραμένουν ακαθάριστα.

Ενώ η Αθήνα προετοιμάζεται να στολιστεί για τις γιορτές, ο Δήμος και το Υπουργείο Πολιτισμού ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Η κόντρα για το συντριβάνι… καλά κρατεί

Ενώ είναι αρμοδιότητα του Δήμου ο καθαρισμός του συντριβανιού, τα μαρμάρινα στοιχεία έχουν μείνουν ακαθάριστα με το υπουργείο Πολιτισμού να ισχυρίζεται ότι σε πρότερο χρόνο είχε χρηματοδοτήσει μελέτη για την συντήρηση των μαρμάρων, πράγμα που έκανε «καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του».

Πάντως, το γεγονός ότι η κατάσταση παραμέλησης τόσο το συντριβάνι, όσο και τα μαρμάρινα στοιχεία, όπου ρέει καταρράκτης εκατέρωθεν της πλατείας Συντάγματος, προκαλεί δυσφορία στους διερχόμενους και όλα αυτά λίγες μέρες πριν στηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τι δείχνει η μελέτη για το συντριβάνι

Από τις πρόσφατες ανακοινώσεις προκύπτει ότι ο δήμος ζήτησε οδηγίες από το υπουργείο για τη συντήρηση του σιντριβανιού τον Μάρτιο, και η αρμόδια υπηρεσία εκπόνησε μια μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη; Αυτό που παρατηρούν όλοι οι περαστικοί: η κατάσταση διατήρησης του σιντριβανιού είναι «κακή», εξαιτίας πολλαπλών προηγούμενων επεμβάσεων επισκευαστικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί. Με άλλα λόγια, τα γνωστά «μπαλώματα» στον δημόσιο χώρο.

Επιπλέον, αναδεικνύονται κοινά προβλήματα όλων των μνημείων στον δημόσιο χώρο: επικαθίσεις αιωρούμενων σωματιδίων και αιθάλη που δημιουργούν μια μαύρη κρούστα, λεκέδες, μικροβανδαλισμοί, κρούστες αλάτων και ρωγμές. Οι προτάσεις για τη συντήρησή του περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των μπαλωμάτων και των αλάτων, τον καθαρισμό των επιφανειών από τις κρούστες και τα σωματίδια, την επιδιόρθωση των ρωγμών, την εφαρμογή αντιγκράφιτι υλικού, και τον καθαρισμό της λεκάνης του σιντριβανιού κάθε έξι μήνες για την αποφυγή στάσιμου νερού.

Αγαπητοί αναγνώστες, όπως ίσως αντιλαμβάνεστε, δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική. Ωστόσο, το ζήτημα απέκτησε διάσταση από τις ανακοινώσεις των εμπλεκομένων: του δήμου που πρέπει να μεριμνά για τον καθαρισμό και τη συντήρηση, και του υπουργείου που έχει εποπτικό ρόλο, δεδομένου ότι το σιντριβάνι είναι επίσης μνημείο (έργο του Ε. Τσίλλερ, 1872). Ως μνημείο καλείται να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα που απαιτεί από το υπουργείο οδηγίες για τον καθαρισμό σιντριβανιών. Οι εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, η νέα «κόντρα» καταγράφηκε. Ας δούμε πότε θα γίνουν οι εργασίες.

Reduce bounce rates