8 Δεκεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και ο ρόλος Πολάκη

Σωκράτης Φάμελλος/Εurokinissi

Ο Παύλος Πολάκης ως εκπρόσωπος του «μισού κόμματος», το προεδρικό επιτελείο και ο ανασχηματισμός στην ΚΟ

Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη του Σωκράτη Φάμελλου αναγκάζουν την νέα ηγεσία του να προχωρήσει γρήγορα σε κινήσεις αναδιάταξης του κόμματος και της πολιτικής του παρουσίας. Η φυγή Κασσελάκη και η επακόλουθη διάσπαση έχει αφήσει κενά στην οργανωτική λειτουργία της Κουμουνδούρου, ενώ ο συσχετισμός που καταγράφηκε στις εσωκομματικς κάλπες φτιάχνει κακοτράχαλο δρόμο για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης ως εκπρόσωπος του «μισού κόμματος»

Διόλου τυχαία ήταν η επισήμανση του βουλευτή Χανίων κατά τις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής πως τον εμπιστεύτηκε ο μισός ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης, που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την ισχυρότερη δύναμη που είχε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, καθίσταται ισχυρός πόλος στο εσωκομματικό πεδίο, με αποτέλεσμα ο Σωκράτης Φάμελλος να καλείται να διαχειριστεί τις προθέσεις ή τις αρνήσεις του πρώην αντιπάλου του.

Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης δεν έχει ιδιαίτερες δυνάμεις αυτή τη στιγμή στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι έμπιστοί του σε Κεντρική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα υπολογίζεται πως δεν ξεπερνούν συνολικά τα 15 πρόσωπα.

Τούτων δοθέντων, τα περιθώρια να αρνηθεί προτάσεις του Σωκράτη Φάμελλου για τη στελέχωση κρίσιμων θέσεων στην Κουμουνδούρου είναι σχετικά στενά, ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ρόλο για τον Παύλο Πολάκη που θα κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις του σε επιμέρους ζητήματα.

Από εκεί και πέρα ο Παύλος Πολάκης έχει συγκρουστεί σφόδρα στο παρελθόν με σχεδόν όλα τα στελέχη που στάθηκαν δίπλα στον Σωκράτη Φάμελλο. Η συγκατοίκησή του με αυτά τα πρόσωπα είναι πλέον αναγκαστική, οπότε ο κρητικός βουλευτής θα πρέπει να επανακαθορίσει την εσωκομματική του παρουσία και το στυλ πολιτικής του.

Το προεδρικό επιτελείο

Ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου παραμένει κενός από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης αποπέμφθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωκράτης Φάμελλος καλείται να σχηματίσει γρήγορα την ομάδα που θα τον πλαισιώσει στα νέα του καθήκοντα, αλλά και την πολιτική «ομάδα κρούσης» που θα διαχειρίζεται σημαντικά πολιτικά και οργανωτικά θέματα.

Οι δύο προκάτοχοί του είχαν ακολουθήσει διαφορετικές τακτικές όσον αφορά την λειτουργία του περιβάλλοντός τους. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει κρίσιμες αρμοδιότητες σε συνεργάτες του, προκαλώντας συχνά δυσαρέσκεια σε κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε δεχτεί κριτική για αποδυνάμωση της καθημερινής κομματικής λειτουργίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάλι, είχε φτιάξει μια πολυμελή παράλληλη δομή με έμμισθους συνεργάτες του, που λειτουργούσε τελείως ανεξάρτητα και είχε υποκαταστήσει οποιαδήποτε κομματική διαδικασία και που αποφάσιζε εν αγνοία οποιουδήποτε άλλου πολιτικού στελέχους.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, που πρόβαλε την ανάγκη για συντονισμένη κομματική λειτουργία, καλείται να βρει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο στενό επιτελείο του και την υπόλοιπη κομματική δομή. Για χρόνια συνεργάτης του, τόσο ως υπουργός όσο και ως πρόεδρος της Κ.Ο., είναι ο Γιώργος Μπάκης, που αναμένεται να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα δίπλα στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αναμένεται να αξιοποιηθεί το δυναμικό των συνεργατών του Σωκράτη Φάμελλου κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς και ο ίδιος έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τις επιδόσεις τους.

Ερώτημα παραμένει εάν ο Σωκράτης Φάμελλος θα σχηματίσει ομάδα «πρωινού καφέ» για την διαχείριση καθημερινών ζητημάτων, ωστόσο αυτή τη σκέψη θα οριστικοποιηθεί όταν αποδοθούν θέσεις του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μπει σε τροχιά η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημόσια παρουσία του κόμματος

Η στελέχωση της ομάδας που θα αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς λόγω των εκτάκτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την αποπομπή Κασσελάκη, ο Παυσανίας Παπαγεωργίου έφερε εις πέρας τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου χωρίς πρόσθετες δυνάμεις. Ο Σωκράτης Φάμελλος θα αναζητήσει τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν το κομβικό ρόλο του εκπροσώπου Τύπου και του διευθυντή επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου φαίνεται να στρέφεται προς πολιτικά στελέχη για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, εγκαταλείποντας την τακτική της ανάληψης των καθηκόντων από δημοσιογράφους με αναγνωρισιμότητα. Ισχυρές πιθανότητες να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ο Κώστας Ζαχαριάδης, καθώς ως πρώην βουλευτής και για χρόνια κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πρόσωπο πολιτικής εμπιστοσύνης στην Κουμουνδούρου.

Ο ανασχηματισμός της Κ.Ο.

Η φυγή Κασσελάκη και έξι βουλευτών, καθώς και η παραίτηση των Γαβρήλου και Σαρακιώτη από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μετά το έκτακτο συνέδριο έχει αφήσει κενές πολλές θέσεις στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Επιβεβλημένη, λοιπόν, πρέπει να θεωρείται η σχεδόν ολοκληρωτική αναδιανομή ρόλων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Σωκράτη Φάμελλο να σχεδιάζει να προτείνει τις αλλαγές στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας.

Οι βουλευτές που συνέδραμαν στην εκστρατεία του Σωκράτη Φάμελλου συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν κομβικά πόστα. Ο Διονύσης Καλαματιανός, που έχει διατελέσει και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε χτες μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο τα γραφεία σε όλους τους ορόφους της Κουμουνδούρου. Σημαντική θεωρείται η βοήθεια που παρείχαν οι Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Συμεών Κεδίκογλου και Χάρης Μαμουλάκης και θεωρείται πολύ πιθανό να αναλάβουν κρίσιμα χαρτοφυλάκια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα αναζητούνται οι επόμενοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος, με τον Νίκο Παππά και κάποιος από τους προαναφερθέντες βουλευτές να προορίζονται για αυτή τη θέση. Δεν αποκλείεται, όμως, να αξιοποιηθεί σε κοινοβουλευτική θέση και ο Παύλος Πολάκης.

Πέραν των βουλευτών, επιτελική θέση ενδέχεται να αναλάβει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ στην Κουμουνδούρου διακινείται και το όνομα του Γρηγόρη Θεοδωράκη ως υποψηφίου για την διεύθυνση της Κ.Ο..

Ως προς τις αποχωρήσεις πάντως, φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει άλλες εκτεταμένες απώλειες. Η Νίνα Κασιμάτη επισήμανε χτες πως «δεν εγκαταλείπει», ενώ ερωτηματικό παραμένι τι θα πράξει ο Γιάννης Σαρακιώτης που εμφανίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η Αθηνά Λινού δεν αναμένεται να επανέλθει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άλλωστε προχώρησε πρόσφατα και σε μήνυση κατά του Παύλου Πολάκη.

Οι καταστατικές αλλαγές

Πολλές από τις οργανωτικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο Σωκράτης Φάμελλος, όπως η σύμπτυξη της Κεντρικής Επιτροπής, απαιτούν αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως η Κ.Ε. έχει αποφασίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες η νέα σύνθεσή της να αναδειχθεί από εκλογές τις 19 Ιανουαρίου, ενώ το καταστατικό του κόμματος προβλέπει το όργανο αυτό να εκλέγεται με απευθείας εκλογή από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος έχει περιγράψει ακροθιγώς αλλαγές που προτείνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Documento: «Χρειάζεται καταστατικό Συνέδριο για πολλά… Για την περιφερειακή συγκρότηση, την οριζόντια λειτουργία θεματικών κύκλων, την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, τις προϋποθέσεις των υποψηφιοτήτων στα Όργανα, τον αριθμό των μελών της ΚΕ, τον ρόλο των μελών των Οργάνων και προφανώς και της διαδικασίας εκλογής προέδρου».

Δεν αποκλείεται λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες να δούμε κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, που όμως απαιτούν την συνεννόηση με όλους τους «παίκτες» της Κουμουνδούρου. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που συμφωνούν πως απαιτούνται γρήγορες κινήσεις ώστε να παγιωθεί μια σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής που θα στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Reduce bounce rates