Σαμπάνιες για συνταξιούχους: Πέντε νέες αποφάσεις του ΣτΕ, ποιοι δικαιούνται αναδρομικά [video]

Σαμπάνιες για συνταξιούχους: Πέντε νέες αποφάσεις του ΣτΕ, ποιοι δικαιούνται αναδρομικά

Με πέντε αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζεται ότι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων συντάξεών τους για το 11μηνο από 11.6.2015 μέχρι και τις 11 .5.2016 όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι ασκήσει προσφυγή ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο , υπό την πρώην πρόεδρος του Μαίρη Σάρπ και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Αννα Καλογεροπούλου έκρινε ότι τις περικοπές των επικουρικών συντάξεως και των τριών δώρων (Χριστουγέννων-Πάσχα–θερινής άδειας) δικαιούνται να λάβουν μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι 31.7.2020.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ που εκδίκασε την υπόθεση αυτή , η οποία αφορά χιλιάδες συνταξιούχους, έκρινε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιστροφή ποσών για περικοπές 11 μηνών (11.6.2015 έως 11.5.2016) σε κύριες συντάξεις (όχι σε επικουρικές συντάξεις και τα 3 δώρα-επιδόματα) και η απόσβεση των λοιπών αξιώσεων των συνταξιούχων για όσους δεν άσκησαν αγωγή έως 31.7.2020.

Στο σκεπτικό της απόφασής τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν, ότι «οι διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση ποσών που αντιστοιχούν μόνον σε περικοπές κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και απόσβεση των αξιώσεων για επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων και καταργήσεις επιδομάτων εορτών και αδείας μόνον όμως για όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τη δημοσίευση τω ως άνω νόμου (31.7.2020), αφορώσες ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα αναγόμενο στο παρελθόν, δεν θεσπίζουν πάγιες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών και, για το λόγο αυτό, δεν θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση ούτε θέτουν σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, το οποίο, ως εκ της φύσεώς του, δεν απαιτείται να συνοδεύεται από ειδική επιστημονική μελέτη».

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα για πιλοτική δίκη

Η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ να υπάρξει πιλοτική δίκη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Οι Αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι τα θέματα της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι θέμα ουσίας στα οποία δεν είναι αρμόδιος ο Άρειος Πάγος να τα επιληφθεί, αλλά αρμόδια είναι τα δικαστήρια της ουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τίθενται ζητήματα αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, καταχρηστικότητας και ακυρότητας λόγω μονομερούς επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, τα δικαστήρια της ουσίας, θα κληθούν να αποφανθούν εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια παραβιάζει άρθρα του Αστικού Κώδικα.

.