29 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Βανδώρος

Το δυσάρεστο ανακοίνωσε εκ μέροους της οικογένειας η Μαργαρίτα Βανδώρου.

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος ηθοποιός Νίκος Βανδώρος. Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της στο Facebook η Μαργαρίτα Βανδώρου.

Η είδηση, το απόγευμα της Πέμπτης (01.02.2024) πως ο Νίκος Βανδώρος έφυγε από τη ζωή προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

«Έφυγε ο αγαπημένος μας πατέρας παππούς και προπάππους Νίκος Βανδώρος, ήρεμος και πλήρης ημερών.

Άγγιξε πολλές ζωές και τον περιμένουν στην αγκαλιά τους πολλοί αγαπημένοι», έγραψε, ανεβάζοντας φωτογραφίες από τη ζωή και την καριέρα του γνωστού ηθοποιού.

«Αντίο Νίκο μου», κατέληξε την ανάρτησή της.

Έφυγε ο αγαπημένος μας πατέρας παππούς και προπάππους Νίκος Βανδώρος ήρεμος και πλήρης ημερών. Άγγιξε πολλές ζωές και τον περιμένουν στην αγκαλιά τους πολλοί αγαπημένοι. Αντίο Νίκο μου!

Δημοσιεύτηκε από Margarita Vandorou στις Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024

Ποιος ήταν ο Νίκος Βανδώρος

Ο Νίκος Βανδώρος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Δεκεμβρίου 1924. Απέκτησε δύο παιδιά, την Μαίρη και τον επίσης ηθοποιό Θεόφιλο, που πέθανε σε ηλικία μόλις 60 ετών από καρκίνο.

Εκτός από ηθοποιός, ο Νίκος Βανδώροςυπήρξε ενεργός πυροσβέστης στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος από το 1943 και για 33 χρόνια.

Ο πατέρας του, Γεράσιμος Βανδώρος, ήταν για μικρό διάστημα βαρύτονος του μελοδράματος και η μητέρα του (με το ψευδώνυμο Σόνια Ιατρίδου) εμφανίσθηκε στο θέατρο ως υψίφωνος της οπερέτας.

Ο Νίκος Βανδώρος σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, στη μελοδραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Πρωτοεμφανίσθηκε στη σκηνή ως τενόρος σε οπερέτα το 1956. Στο θέατρο πρόζας άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1958 με τον θίασο Νίκου Χατζίσκου.

Συνεργάστηκε επίσης με τους θιάσους του Δημήτρη Μυράτ, του Δημήτρη Φωτόπουλου, της Έλλης Λαμπέτη, της Σμαρούλας Γιούλη, του Διονύση Παγουλάτου, της Άννας Μαντζουράνη, του Κωστή Λειβαδέα, του Λάμπρου Κωνσταντάρα, με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη κ.ά. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε 27 ταινίες, όπως Τζένη, Τζένη» (1965). Ερμήνευσε ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές (χαρακτηριστικός ο ρόλος του στη σειρά Στο κάμπινγκ).