9 Μαΐου, 2024

Όλα τα ανοικτά ενδεχόμενα στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Από αποχωρήσεις στελεχών έως αίτημα καθαίρεσης του Κασσελάκη

Το δημοψήφισμα για τις διαγραφές έχει φέρει τον πρόεδρο σε δυσχερή θέση

Χαρακτήρα ιστορικού περιεχομένου αποκτά η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ακόμη και αυτή την ώρα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι και ποιοι θα έχουν μείνει εντός του κόμματος με τη λήξη της και σε τί βαθμό θα επηρεάσουν τις τύχες και το πολιτικό μέλλον ακόμη και του ίδιου του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Από αποχωρήσεις στελεχών έως αίτημα καθαίρεσης του Κασσελάκη, δείτε παρακάτω όλα τα ανοικτά ενδεχόμενα.

Από τη μια τα μέλη του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας που έχει άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζονται έτοιμα να αποχωρήσουν σήμερα από το κόμμα καταθέτοντας σχετικό κείμενο στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο και από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να έχει εγκλωβιστεί στην απόφασή του να διαγράψει τέσσερα σημαίνοντα στελέχη που αντιτίθενται στην πολιτική που ασκεί (τους κ.κ. Τζουμάκα, Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη – αν και ο τελευταίος ανακοίνωσε ήδη την αποχώρησή του), θέλοντας να δείξει ότι διαθέτει πυγμή και ως αρχηγός «δεν πρόκειται να κάνει πίσω» όπως είπε χθες μπροστά στην κάμερα.

ο άρθρο 24 άνοιξε τον πολιτικό ασκό του Αιόλου

Οι κινήσεις όμως στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ιδίως αυτή που έχει προαναγγείλει περί κατάθεσης σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή πρότασης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών «που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας», τον έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Σε τέτοιο σημείο που πλέον έχει απέναντί του ακόμη και τους «προεδρικούς», δηλαδή τα σημαίνοντα στελέχη που βρίσκονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί πως η επιλογή Κασσελάκη να ενεργοποιήσει το άρθρο 24 του Καταστατικού περί διεξαγωγής εσωτερικού δημοψηφίσματος δεν είναι τυχαία, καθώς διαπιστώνει ότι αδυνατεί να διαμορφώσει πλειοψηφία υπέρ των διαγραφών τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Θυμίζουμε ότι για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή, απαιτείται η θετική γνωμοδότηση από το 50+1% των 300 μελών του οργάνου, αλλά και πλειοψηφία των 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας (τουλάχιστον 10 από τα 15 μέλη), που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν, λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη και γι’ αυτό ο νέος πρόεδρος επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, απόφαση που ελήφθη σε έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο πρότασης μομφής

Ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη με την επικείμενη κατάθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος (η οποία κατά πολλούς είναι αντικαταστατική εάν εφαρμοστεί), έχει βάλει για τα καλά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε έναν κυκεώνα. Έχει ενοχλήσει ακόμη και εκείνους που του έδιναν χρόνο μέχρι να μπορέσει να διοικήσει το κόμμα με σύνεση. Μερίδα στελεχών βρισκόταν στα τηλέφωνα έως αργά χθες το βράδυ και εξέταζε πλέον κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του προέδρου. Ενοχλημένη με την θέση του κ. Κασσελάκη περί εκκαθάρισης όσων διαφωνούν μαζί του, δεν είναι μόνο η Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει τον κ. Κασσελάκη.

Η ενόχληση Τσίπρα

Σφόδρα ενοχλημένος όμως φέρεται να είναι και ο Αλέξης Τσίπρας τόσο για την επιλογή του δημοψηφίσματος όσο και από την χθεσινή ατάκα του κ. Κασσελάκη πως κληρονόμησε ένα «άρρωστο κόμμα», κάτι που θίγει προσωπικά τον τέως πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντως δεν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση (δεν είναι μέλος του οργάνου άλλωστε καθώς σε αυτό μετέχουν 299 εκλεγμένα στελέχη και ex officio ο πρόεδρος του κόμματος) και συνεχίζει να μην παρεμβαίνει δημοσίως, παρακολουθώντας ωστόσο με ανησυχία της εξελίξεις.

Τελεσίγραφο: «Πάρε πίσω το δημοψήφισμα αλλιώς θα το καταψηφίσουμε»

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι ανάμεσα στα στελέχη που παίρνουν αποστάσεις από τις τελευταίες κινήσεις του προέδρου φέρεται να είναι μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στελέχη που κινούνται στο συγκεκριμένο κλίμα στέλνουν πλέον τελεσίγραφο στον κ. Κασσελάκη να πάρει πίσω τα περί δημοψηφίσματος, αλλιώς σήμερα θα το καταψηφίσουν. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κάποιοι εξ αυτών «δυστυχώς αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των καταγγελτικών δηλώσεων της Παρασκευής, θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας. Πόσο μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα».