Συντάξεις: Πονοκέφαλος για το υπουργείο Εργασίας αλλά και για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί το θέμα της περικοπής των συντάξεων χηρείας, μετά την έλευση τριετίας από τον θάνατο του αρχικού δικαιούχου, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Ο νόμος που προβλέπει την περικοπή έχει ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Εφαρμόστηκε από τις αρχές του 2020 για τους δικαιούχους σύνταξης θανάτου από το Δημόσιο και τον ΟΓΑ, έμειναν όμως εκτός οι συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δικαιούχοι που εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, παρά την παρέλευση της τριετίας, είναι χιλιάδες.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μια πιθανή περικοπή στο ποσό της σύνταξης χηρείας κατά 50%, ώστε από το 70% να πέσει στο 35% της σύνταξης του θανόντος, θα προκαλέσει μεγάλη ανατροπή στον προγραμματισμό και στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Συντάξεις: Αυτοί θα λάβουν έως 50.000 ευρώ μέσα στον Μάιο
Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης. Όλες οι λεπτομέρειες.
Αυξημένα ποσά σύνταξης καθώς και αναδρομικά θα λάβουν στο τέλος Μαΐου περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα λάβουν αναδρομικά που ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και, σε κάποιες περιπτώσεις, φθάνουν και τα 50.000 ευρώ.
Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχοι είναι αυτοί που ανήκουν σ΄ αυτές τις κατηγορίες, στις οποίες είτε ο επανυπολογισμός της κύριας σύνταξής δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει προβλήματα γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τα ταμεία ήταν ελλιπή.
Βέβαια, η εφορία ψαλιδίζει το 1/3 των ποσών αυτών, πριν πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με το Νίκο Χατζόπουλο, πρόεδρο του Ενιαίου δικτύου Συνταξιούχων, οι κρατήσεις της εφορίας είναι της τάξης του 20% με 26%.
Να θυμίσουμε πως τα αναδρομικά ήταν απόρροια του επανυπολογισμού των συντάξεων των εν λόγω συνταξιούχων ο οποίος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2019.
Ωστόσο λόγω της έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας καθυστέρησε πέντε χρόνια.