4 Μαΐου, 2024

Στους δρόμους οι αγρότες – Τα τέσσερα μηνύματα της κυβέρνησης

Eurokinissi

Στάση αναμονής τηρούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες που πυκνώνουν τα μπλόκα και ετοιμάζονται την επόμενη εβδομάδα να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ. Συγκεκριμένα, ζητούν να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ εστιάζουν στην ανάγκη να διευρυνθεί το πακέτο των μέτρων στήριξης και έχουν καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα.

Στάση αναμονής τηρούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες οι αγρότες. Πάντως, δεδομένο είναι πως δεν θέλουν να δουν εικόνες ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες που «πολιορκήθηκαν» από τα τρακτέρ.

«Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες» σημειώνουν κυβερνητικές πήγες. Σε αυτή τη χρονική στιγμή έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ζεστό χρήμα.

Ουσιαστικά στόχος είναι τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν να τρέξουν με ταχύτητα και να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Να σημειωθεί εδώ πως κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ τροπολογία στη Βουλή με την οποία θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο για την ενίσχυση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που κατέγραψαν οικονομικές απώλειες λόγω φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, από το κυβερνών κόμμα εκπέμπονται τέσσερα βασικά μηνύματα:

1. Οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές. «Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα» σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές.

2. Ένα ευρύ πακέτο μέτρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει μπει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ εκταμίευσε μόνο την προηγούμενη τετραετία ένα δις ευρώ για αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτή η διαφορά καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό, κάτι, που δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό εάν οικονομία δεν πήγαινε καλά.

3. Το πακέτο που ανακοινώθηκε είναι κοστολογημένο και αυτό που τονίζεται είναι πως έχουν ληφθεί υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης και το θέμα να επανεξεταστεί εκ νέου μετά το Σεπτέμβριο.

4. Έμφαση δίνεται παράλληλα και στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κοινή αγροτική πολιτική. «Προφανώς υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ» σημείωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να προσθέσει πως «σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων»

Τα άλλα «καυτά» μέτωπα

Να ψηφίσει μέσα στο Φεβρουάριο δύο κρίσιμα νομοσχέδια θέλει η κυβέρνηση, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρχει καθαρός δρόμος προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σήμερα στις επιτροπές της Βουλής έχουν κληθεί οι φορείς για να τοποθετηθούν αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσει αμέσως μετά το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το θέμα έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πανεπιστημιακές σχολές, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.