29 Μαρτίου, 2024

Παπαδήμου Χρήστος : Ζω την κάθε μου  στιγμή σαν να είναι η τελευταία.

Παπαδήμου Χρήστος :

Ζω την κάθε μου  στιγμή σαν να είναι η τελευταία.

elias
Ηλίας Ταμπουραντζής

Ποια ήταν τα ερεθίσματα σου αναφορικά με τη μουσική?

Από μικρή ηλικία είχα πολλά ερεθίσματα αναφορικά με τη μουσική. Στο σπίτι ένα ραδιόφωνο μόνιμα ανοιχτό να παίζει μεγάλες επιτυχίες τεράστιων ερμηνευτών που πάντα θαύμαζα και θαυμάζω, ο πατέρας μου  που τραγουδούσε και έψελνε συνέχεια, η συμμετοχή μου στη μουσική μπάντα του Δήμου που ανήκα παίζοντας κλαρίνο, η μάθηση του μπουζουκιού κατά οχτώ συνεχόμενα έτη αλλά και η συμμετοχή μου σε μικρές μουσικές ομάδες ως τραγουδιστής. Όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι αποτέλεσαν τα κύρια ερεθίσματα μου αναφορικά με τη μουσική.

Στη Θεσσαλονίκη μένεις αρκετά χρόνια

Από την ηλικία των 2 ετών που γύρισα από τη Γερμανία , όπου γεννήθηκα, κατοικώ μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Την λατρεμένη  αυτή πόλη στην οποία ζω, αγαπώ, δημιουργώ και εξελίσσομαι.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τραγούδι?

Το καλλιτεχνικό μου μικρόβιο αναφορικά με το τραγούδι το ανακάλυψα από μικρή ηλικία. Στα παιδικά  μου χρόνια, όντας μαθητής, πάντα αναλάμβανα μαζί με μία ομάδα συμμαθητών τις σχολικές γιορτές. Απολάμβανα το συναίσθημα το να τραγουδάω παίζοντας ταυτόχρονα και μπουζούκι να με ακούν, να με θαυμάζουν αλλά και να με χειροκροτούν. Οπότε κατάλαβα ότι υπάρχει χώρος και για μένα στο ελληνικό πεντάγραμμο. Οπότε με υπομονή , μελέτη και επιμονή στη νεανική μου ηλικία ξεκίνησα και τις επαγγελματικές μου εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.

Βρήκες πόρτες ανοιχτές? Ή τελικά όπως λένε πρέπει να περάσεις από σαράντα κύματα για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου?

Παπαδήμου Χρήστος

Δόξα το Θεό όλα κύλησαν πολύ ομαλά, και στο δρόμο μου βρέθηκαν πολλοί αξιόλογοι συνεργάτες  με τους οποίους είχα και εξακολουθώ να έχω άψογη συνεργασία αλλά και πολλοί καλοί επιχειρηματίες.. Δεν σας κρύβω ότι μου είχαν γίνει και πολύ καλές προτάσεις τις οποίες λόγω κάποιων προσωπικών θεμάτων δεν τις είχα αποδεχθεί. Σίγουρα μέσα σε όλο αυτό το καλό υπάρχουν και κάποιες ατυχείς συνεργασίες με <κακούς ανθρώπους-συνεργάτες> που αυτούς έχω μάθει να τους κρατώ μακρυά από τη ζωή μου.

Σε απογοητεύει ο σημερινός μηχανισμός γύρω από το τραγούδι?

Η μουσική ανήκει σε όλον τον κόσμο. Αλλά για να μπορέσεις να υπηρετήσεις το χώρο του τραγουδιού θα πρέπει να είσαι καλός δηλαδή θα πρέπει να ξέρεις να τραγουδάς Η πρώτη ύλη  που ονομάζεται φωνή είναι πολύ σημαντικό προσόν για έναν  τραγουδιστή και φυσικά τα τεχνικά προβλήματα  βελτιώνονται με την βοήθεια των δασκάλων της φωνητικής. Όλα τα παραπάνω τα ανέφερα διότι δυστυχώς βλέπουμε να γίνονται γνωστοί κάποιοι τραγουδιστές που δεν διαθέτουν την πρώτη ύλη(φωνή).Οι λόγοι που πάνε καλά τόσο αυτοί όσο και τα τραγούδια τους είναι άλλοι που όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. Δεν γενικεύω την κατάσταση αλλά ως ένα σημείο ναι με απογοητεύει ο σημερινός μηχανισμός γύρω από το τραγούδι.

Πότε είσαι δημιουργικός στις χαρές σου ή στις λύπες σου?

Θα έλεγα ότι μπορώ να δημιουργήσω και στην χαρά μου και στη λύπη μου Γνωρίζουμε πολύ καλά άτι με το τραγούδι εκφράζεις συναισθήματα τα οποία δεν  είναι  μόνο η χαρά ή  η λύπη. Αλλά το τραγούδι είναι πάντρεμα πολλών συναισθημάτων.

Ποιος είναι ο/η  αγαπημένος/η στιχουργός? Ποιους θεωρείς δασκάλους σου?

Πολλοί είναι οι αγαπημένοι μου στιχουργοί από τους οποίους εμπνέομαι και τους θεωρώ ταυτόχρονα δασκάλους μου .Μερικοί από αυτούς είναι οι :ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μάνος Ελευθερίου, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Μανώλης Ρασούλης και πολλοί άλλοι.

Πιστεύεις στη φιλία

Πιστεύω πάρα πολύ στη φιλία και ευχαριστώ το Θεό που  με ευλόγησε και έχω αρκετούς φίλους στη ζωή μου , που με κατανοούν , με συμπαραστέκονται στις χαρές αλλά και στις λύπες μου και φυσικά χωρίς να αποσκοπούν σε κανένα απολύτως συμφέρον. Πιστεύω ότι θα ήμουν πολύ δυστυχισμένος εάν δεν είχα όλους αυτούς τους ανθρώπους-φίλους στη ζωή μου.

Πως; προέκυψε η συνεργασία μου με τον Πέτρο Βασιλειάδη.

Σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησης σχετικά με τη φιλία θα ήθελα να σας πω ότι με τον κύριο Βασιλειάδη είμαστε αρχικά πολλοί καλοί φίλοι και μετά συνεργάτες με τον οποίο συνομιλώ αρκετές ώρες για θέματα που δεν αφορούν τα επαγγελματικά μας. Γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια μέσω μιας κοινής γνωστής και από τότε δεν διακόψαμε ποτέ. Εκτιμούσε και εκτιμάει το γεγονός ότι αγωνίζομαι καθημερινά και φυσικά αναγνωρίζει την μεγάλη μου αγάπη για το τραγούδι. Ακούγαμε παρέα αρκετά τραγούδια προκειμένου να αποφασίσουμε από κοινού με ποιο θα έκανα την πρεμιέρα μου στην ελληνική δισκογραφία ώσπου πέρυσι το φθινόπωρο μου έστειλε demo το ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ το οποίο μίλησε κατευθείαν στην ψυχή μου.

Παπαδήμου Χρήστος

Φυσικά σε στίχους του ιδίου ο οποίος γράφει εξαιρετικά. Αν θα πρέπει να μιλήσω για τον κύριο Βασιλειάδη θα χρειαστούν πολλές σελίδες οπότε θα το  αποτυπώσω  σε μερικές μόνο λέξεις: Έντιμος,υπέροχος και  καλοσυνάτος άνθρωπος με πολύ καλή ψυχή. Δοτικός, απλός και πάνω από όλα πολύ καλός φίλος. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ  για όλα!!

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου?

Ο έρωτας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Όταν είσαι ερωτευμένος είσαι χαρούμενος, αναπνέεις, δημιουργείς, χαμογελάς, ζεις. Δεν θα μπορούσα να με  φανταστώ το να μην  είμαι ερωτευμένος.

Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι?

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να επιλέξουμε όμορφα τραγούδια, αντίστοιχα του ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, να τα κυκλοφορήσουμε και να αγαπηθούν από τον κόσμο. Υπάρχουν συζητήσεις για κάποιες εμφανίσεις μου στο εξωτερικό και φυσικά με την μουσική μου μπάντα θα ξεκινήσουμε τις εμφανίσεις μας σε χώρους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Τι διαφορές παρουσιάζει ένα ποίημα ως προς την τεχνική από τους στίχους σε ένα τραγούδι?

Είναι αλήθεια ότι ένα ποίημα δεν έχει απαραίτητα ομοιοκαταληξία και αποτυπώνονται  σε αυτό  πιο περίπλοκα σκέψεις και συναισθήματα ενώ στο τραγούδι οι στίχοι είναι πιο βατοί, πιο απλοί, με ομοιοκαταληξία. Όμως όπως έχει αποδειχτεί τρανά, αρκετά ποιήματα έχουν μελοποιηθεί και έχουν γίνει υπέροχα τραγούδια όπως η Άρνηση, το Σπασμένο Καράβι, Ερωτικό , Κεμάλ και πολλά άλλα.

Ποιος είναι ο ρόλος του πνευματικού ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία?

Ο ρόλος των πνευματικών ανθρώπων (επιστήμονες,λογοτέχνες,καθηγητές , καλλιτέχνες κτλπ) στη σύγχρονη κοινωνία θα πρέπει να  είναι η μόρφωση του απλού λαού με τις γνώσεις τους σε ζητήματα που τους  απασχολούν αναφορικά με τον πολιτισμό, την ηθική και την πολιτική αλλά πάντοτε με γνώμονα το όφελος των πολιτών. Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις το παραπάνω δεν συμβαίνει διότι η σκοπιμότητα είναι διαφορετική.

Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής σου?

Ζω την κάθε μου  στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Θέλω να ρουφάω τις χαρές από το κάθε τι που θα μου δώσει χαρά χωρίς να με νοιάξει τι θα σχολιάσει ο διπλανός μου. Δουλεύω για  να ζω και δεν ζω για να δουλεύω. Συμβουλή μου: ακολουθείστε τα παρακάτω και θα με θυμηθείτε. Θα γίνεται περισσότερο ευτυχισμένοι.

Ποιες είναι οι συνεργασίες σας/σταθμοί στην καριέρα σας?

Παπαδήμου Χρήστος

Σταθμός στην καριέρα μου ήταν η γνωριμία μου με τον κύριο Πασχάλη Τερζή. τον κύριο Νίκο Νομικό, την κυρία Γλυκερία & τον κύριο  Σάκη Ρουβά με τους οποίους έχω τραγουδήσει αλλά και οι τηλεοπτικές μου εμφανίσεις σε μεγάλα ελληνικά κανάλια.

Τι λείπει από την παιδεία του Έλληνα σήμερα?

Θεωρώ ότι λείπει σε μεγάλο βαθμό ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο. Ενεργεί ο καθένας  ατομιστικά χωρίς να τον ενδιαφέρει ο διπλανός τους. Επίσης όλοι έχουμε αξιοπρέπεια. Μην υποτιμάτε κανέναν. Μην είσαστε ρατσιστές.

Όλοι είμαστε ξεχωριστές προσωπικότητες που έχουμε δικαίωμα στη ζωή!

Τι ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό.

Αυτόν τον καιρό συνεχίζουμε την προώθηση του τραγουδιού μου ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ. Ξεκινήσαμε τις πρόβες με την μουσική μου μπάντα για τις χειμερινές μας εμφανίσεις και όπως προείπα σιγά σιγά αναζητούμε με τον κύριο Βσσιλειάδη  το τραγούδι που είναι το  δεύτερο single μας.

Θα ήθελα τη δική σας ερμηνεία για τις παρακάτω λέξεις

Θεός Αγάπη Ελευθερία Ελλάδα

Θα κάνω μία σύνδεση των παραπάνω λέξεων ως εξής: Αν μάθουμε να αγαπάμε το Θεό, τους συνανθρώπους μας αλλά και τους εαυτούς μας θα είμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι και θα απολαμβάνουμε το πολύτιμο δικαίωμα της Ελευθερίας μέσα στην ξεχωριστή και γεμάτη ομορφιά Ελλάδα μας, την γενέτειρα του πολιτισμού και των γραμμάτων που τόσο αγαπάμε!!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ