Νέα μέτρα: Πρώτο βράδυ χωρίς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους – Φωτογραφίες

Νέα μέτρα: Πρώτο βράδυ χωρίς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους – Φωτογραφίες

Τι άλλαξε από το Σάββατο για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στην εστίαση

Πολύς ήταν ο κόσμος που βγήκε το βράδυ του Σαββάτου να διασκεδάσει στο κέντρο της Αθήνας κι ενώ τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα στην εστίαση, δηλαδή οι η πλήρης ελευθερία κινήσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Τι άλλαξε από το Σάββατο για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στην εστίαση

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σε μικτούς χώρους, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

3286073.jpg
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύουν από χτες και για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους .

3286075.jpg
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Σε τέτοιους χώρους, όπως είναι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, η ζωή των θαμώνων επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, καθώς θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς, να είναι όρθιοι και να χορεύουν.

3286070.jpg
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Να σημειωθεί πως στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για εμβολιασμένους θα υπάρχει κανονικά μουσική και δεν θα περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας τους

3286077.jpg
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Οι υπεύθυνοι των χώρων που θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους θα πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς οι έλεγχοι από την Πολιτεία, όπως λένε πηγές του υπουργείου Υγείας, θα είναι αυστηροί.

Επίσης από σήμερα σε μεγαλύτερη ελευθερία θα βρίσκονται οι πολίτες περιοχών που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά το επιδημιολογικό τους φορτίο. Οι περιοχές αυτές από σήμερα δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ας σημειωθεί πως και στις «κόκκινες» περιοχές οι εσωτερικοί χώροι εστίασης και διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα λειτουργούν σε πλήρες καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους πελάτες τους. Επίσης δεν θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, το προσωπικό θα πρέπει να είναι είτε εμβολιασμένο είτε να κάνει τα απαραίτητα rapid test που ήδη προβλέπονται και σε κάθε περίπτωση να φορά μάσκα.

Διευκρινίζεται σε κάθε τόνο από τους ειδικούς ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα να … πετάξουμε την μάσκα και ότι τα μέτρα αφορούν μόνο χώρους εστίασης και διασκέδασης και όχι λοιπές δραστηριότητες σε άλλους μικτούς χώρους με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους όπως τα μέσα μεταφοράς, τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όπως σινεμά, συναυλίες και θέατρα, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.α

Crash test 15 ημερών

Ωστόσο τα μέτρα αυτά προκαλούν ανησυχία σε ορισμένους πολίτες αλλά και ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας υπογράμμισε ότι ενώ παρατηρείται μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική (περίπου 500 κρούσματα την ημέρα) αλλά παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση όσον αφορά στους θανάτους και προειδοποίησε ότι μετά τον Νοέμβριο αναμένεται αυξητική τάση, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη χρονιά.

«Δεν είναι μόνο από τα νέα μέτρα (η αύξηση), τα οποία σίγουρα θα έχουν μία μικρή επίδραση. Είναι όμως αναμενόμενο καθώς θα προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου να δούμε αύξηση της διασποράς και αύξηση των κρουσμάτων διότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων», τόνισε ο καθηγητής.

Καπραβέλος: Να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς κόσμο για να μην πιεστεί άλλο το ΕΣΥ

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε για την ανάγκη επιβολής αυστηρών μέτρων στις παρελάσεις που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού και δεν θα οδηγήσουν σε ασφυξία το ΕΣΥ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ. έκανε λόγο για γολγοθά των υγειονομικών και μεγάλη πίση λόγω ανεμβολίαστων.

Παράλληλα, έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι εάν η πίεση εκείνη την περίοδο είναι ήδη μεγάλη, τότε θα πρέπει να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου στις εκδηλώσεις.

Καθησυχαστικός ο Βασιλακόπουλος για τους εμβολιασμένους

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN ήταν καθησυχαστικός για τους εμβολιασμένους και υπογράμμισε την μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Μιλώντας για τα νέα μέτρα τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, διότι η οποια απώλεια υπάρχει σε ανοσία των εμβολίων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποκαθίσταται σχεδόν πλήρως από την ενισχυτική δόση, την οποία θα μπορούν να κάνουν όσοι πολίτες, άνω των 50 ετών, έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Επομένως όλος ο πληθυσμός θα αποκτήσει ξανά όλη την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι οι νέοι άνθρωποι «στους οποίους αναφέρεται κυρίως το μέτρο της ελεύθερης εισόδου στα μπαρ», εάν είναι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη ανοσία από τον κορονοϊό καθώς εμβολιάστηκαν σχετικά πρόσφατα και «ακόμα και εάν νοσήσουν, είναι μικρή η πιθανότητα να πάθουν κάτι».

Ωστόσο, αναφερόμενος στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε ότι  ότι «έχουμε χάσει 114 νέους κάτω από 40 ετών». Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε καλυμμένοι για 6 μήνες μετά από κάθε δόση εμβολίου».

Ζαούτης για νέα μέτρα: Πρέπει να προστατέψουμε και τους ανεμβολίαστους

Για τα νέα μέτρα μίλησε και στο OPEN ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης,  ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτούν και οι ανεμβολίαστοι με τα νέα μέτρα. «Για όποιον λόγο και ένα έχει επιλέξιε κάποιος να μην εμβολιαστεί πρέπει να τον προστατέψουμε. Με τα νέα μέτρα προστατεύουμε και τους ανεμβολίαστους».

«Τα νέα μέτρα δεν απορρίπτουν την κοινή λογική ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε φορώντας μάσκες όπου πρέπει και τηρώντας τις αποστάσεις ούτε σημαίνουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει», τόνισε και υποργάμμισε ότι όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε θα φτάσουμε και στο τέλος της πανδημίας.

Νέα μέτρα: Crash test 15 ημερών

Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, τα νέα μέτρα που αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα Σάββατο δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα για τους επόμενος μήνες καθώς πρόκειται για ένα crash test 15 ημερών. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές ανεβαίνει και δεν περιορίζεται εξαιτίας της ελεύθερης κυκλοφορίας και της διασκέδασης, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν ξανά.

Ενδεικτικό είναι όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: «Μία πρώτη διαφορά από τις προηγούμενα μέτρα που υπήρχαν, είναι ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για 15 μέρες.

 726 total views,  2 views today

.