27 Απριλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτοί θα πάρετε επιστροφή φόρου από την Εφορία

Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν φόρους για τα αναδρομικά

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτοί θα πάρετε επιστροφή φόρου από την Εφορία

Μεγάλη ανάσα για χιλιάδες Έλληνες

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Επιστροφή φόρου θα γράφει το φετινό εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για πολλούς φορολογούμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και στα εισοδήματά τους παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20%.

Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς, μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό σημείωμα θα είναι πιστωτικό. Θα δικαιούνται δηλαδή επιστροφή φόρου.

Αυτό θα συμβεί λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας και κυρίως από τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος αλλά και από το γεγονός ότι η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στους εργαζόμενους με μπλοκάκια, έγινε το 2020, με 20% επί του ποσού που αναγράφονταν στην απόδειξη.

Ειδικότερα, στις αμοιβές των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» παρακρατήθηκε φόρος με συντελεστή 20%. Όμως με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστές 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ, 28% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, 36% στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ και 44% για το εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.

 Φορολογικές δηλώσεις 2021

Οσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν επιστροφή φόρου ενώ αν δικαιούνται και το αφορολόγητο των μισθωτών τότε το ποσό της επιστροφής φουσκώνει ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ που έχει εισπράξει με μπλοκάκι το 2020 του παρακρατήθηκε φόρος 2.000 ευρώ (με συντελεστή 20%). Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης στο εισόδημα των 10.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή 9% δηλαδή επιβαρύνεται με 900 ευρώ. Επειδή όμως του έγινε παρακράτηση φόρου ύψους 2.000 ευρώ η Εφορία θα του επιστρέψει 1.100 ευρώ.

Ο εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι έχει τη δυνατότητα να μην φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ως μισθωτός και να δικαιούται την έκπτωση φόρου των μισθωτών εφόσον:

  • Έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Δηλώνει ως έδρα της επαγγελματικής του δραστηριότητάς, την κατοικία του.
  • Δεν εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
  • Παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι και σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον λαμβάνει το 75% των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν εργοδότη.
  • Παρέχει υπηρεσίες οι οποίες ανήκουν στις κατηγορίες της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet και τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Η πλατφόρμα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι σε λειτουργία μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε επισημάνει ότι η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» μετά το Πάσχα. Πέρυσι το Taxisnet ξεκίνησε να δέχεται τις δηλώσεις εισοδήματος στις 15 Απριλίου. Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, η πλατφόρμα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι σε λειτουργία μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Φορολογικές δηλώσεις: ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις

Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, θα ακολουθηθεί το περυσινό μοντέλο. Συγκεκριμένα, σε νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή περιελήφθησαν:

  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
  • Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.