24 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Νέζης: “Ο στίχος πρέπει να μιλάει, να έχει κάτι να πει…

Δημήτρης Νέζης: “Ο στίχος πρέπει να μιλάει, να έχει κάτι να πει… ”

Επιμέλεια κειμένου:  Αλεξάνδρα Μεντώρος

O Δημήτρης Νέζης είναι ένας καταξιωμένος τραγουδιστής, στιχουργός αλλά και ηθοποιός ο οποίος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” με την Αλεξάνδρα Μεντώρος στο Aspida Radio της Νέας Υόρκης. Ένα “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” ξεκινάει και έχω την τιμή να σας παρουσιάσω έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη το Δημήτρη Νέζη. Πάμε να τον καλωσορίσουμε και να τον γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας Δημήτρη.

Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Σ’ ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι στην παρέα του Aspida Radio.

Ήρθε η ώρα να σε γνωρίσουμε καλύτερα και να ταξιδέψουμε σε παιδικές αναμνήσεις. Πάμε όμως να δούμε πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια αλλά και που γεννήθηκες.  Γεννήθηκα στην Αθήνα και θυμάμαι μονάχα όμορφα και ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια. Σίγουρα υπήρχαν μικροδυσκολίες στην επικοινωνία με την οικογένειά μου, γιατί εκπέμπαμε σε “άλλα μήκη κύματος”, αλλά είχα αρκετούς καλούς φίλους. Ζούσα και μεγάλωνα σε ένα στενάκι που ήταν αδιέξοδο παλιά, παρ’ ότι ανήκε στο Δήμο Αθηναίων και μπορώ να πω ότι θυμάμαι όμορφες στιγμές γεμάτες παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Πάντα υπήρχαν και οι δύσκολες στιγμές, που μας βοηθούν θέλοντας και μη να μεγαλώσουμε, αλλά παρ’ όλα αυτά είχα σε γενικές γραμμές όμορφα παιδικά χρόνια.

Μια που σε συναντάμε στο χώρο της μουσικής έχεις σπουδάσει πάνω σε αυτό το κομμάτι ή είσαι αυτοδίδακτος;  Εχω σπουδάσει φωνητική, σολφέζ, αρμονία και music performance στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών & στο Fame Studio του Ant1, μέχρι τη μουσική σχολή του Τόνυ Κονταξάκη & το University of West London. Κάθε εμπειρία μου ήταν μοναδική αναλόγως τους καθηγητές που είχα δίπλα μου. Κάθε ένας από αυτούς σε βοηθούν με τις γνώσεις και τον τρόπο τους να αναπτύξεις τις δυνατότητές σου και να εξελίξεις την καλλιτεχνική σου οντότητα. Όμως θεωρώ πως αν εκ φύσεως δεν έχεις το απαραίτητο ταλέντο για να συνεχίσεις, σίγουρα στην πορεία θα καταστρέψεις ό,τι δημιούργησες.

Απ’ ό,τι μου είπες έχεις κάνει αρκετές σπουδές πάνω στη μουσική αλλά για πές μου Δημήτρη, πότε ξεκίνησες να μπαίνεις επαγγελματικά πια στο χώρο της μουσικής;  Ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά και να τραγουδάω, παράλληλα με τις σπουδές μου από τα 18 μου, μόλις τελείωσα τη φοίτηση στο λύκειο. Στην αρχή είχα λιγότερες ευκαιρίες στο να συμμετάσχω σε μουσικά σχήματα, διότι ανήκω στην κατηγορία εκείνων που δεν είχε τις ανάλογες γνωριμίες, αλλά δειλά δειλά κάποιες συμμετοχές και επαφές τις έκανα από νωρίς. Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι στο χώρο του τραγουδιού, είμαι ουσιαστικά περίπου 17 χρόνια.

Αρκέτα χρόνια μπορώ να πώ. Μπορείς να θυμηθείς και να μου πεις ποιά ήταν τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα; Να σε γυρίσω λίγο σε όμορφες αναμνήσεις.  Η πρώτη μου εμφάνιση ήταν στο House of Art το 2004, όταν τραγούδησα Γιάννη Πάριο “Θα με θυμηθείς”, σε ένα κατάμεστο μαγαζί με χιλιάδες κόσμο. Κάπου εκεί στα 19, ξεκίνησα να ηχογραφώ και τα πρώτα μου demo, ώστε να έρθω σε επαφή με δισκογραφικές εταιρίες, μάνατζερ και ειδικούς του χώρου. Από τα πρώτα μάλιστα τραγούδια που ηχογράφησα ήταν το τραγούδι “Μάτια μου” του Γιώργου Θεοφάνους και το τραγούδι “Για σένα” του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Ενώ τα πρώτα τραγούδια που ερμήνευσα σε live εμφάνιση ήταν το “Θα με θυμηθείς” του Γιάννη Πάριου και το “Για σένα” πάλι του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Τι πιο ωραίο να τραγουδάς και να έχεις απο κάτω αρκετούς ανθρώπους να ακούνε τη φωνή σου και να σε επιβραβεύουν με το χειροκρότημά τους. Όμως για πές μου τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο;  Η γαλήνη της κάθε ημέρας. Θεωρώ πως οι άνθρωποι ξεχνάμε το πόσο σημαντικό και ουσιαστικό είναι να δούμε την κάθε ημέρα σαν μοναδική, γιατί είναι η μόνη αληθινή στιγμή. Το παρελθόν ανήκει στις εικόνες του μυαλού και το μέλλον όταν έρθει θα είναι πάλι παρόν. Μεγάλο πράγμα αυτό. Επίσης θέλω να νιώθω ήσυχος μέσα μου, “Καθαρός” χωρίς ενοχές και τύψεις για κάτι που μπορεί συνειδητά να έπραξα. Λάθη ας κάνουμε οι άνθρωποι, αρκεί να μην είναι ίδια. Όμως όταν πράττεις το κακό γνωρίζοντάς το, τότε μπαίνεις σε μονοπάτια που επιφέρουν αυπνίες και φυσικά να είμαι δημιουργικός, να ζω, να δημιουργώ και όχι μόνο να υπάρχω. Να απολαμβάνω και να ζω τους αγαπημένους μου ανθρώπους και να φτιάχνω νέα μουσική για όσο ζω. Είναι νομίζω το απόλυτο πακέτο ευτυχίας για μένα.

Είδα τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Ας δούμε τώρα τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο αλλά και πως το αντιμετωπίζεις;  Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο φόβο, πέρα από τον εαυτό μου και την αρνητική όψη της ανθρωπότητας, που θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε μια ανεξέλεγκτα αρνητική τροχιά, διότι φοβούμενη την μη εξέλιξή της ή το άγνωστο, χάνει κάθε επαφή με το συναίσθημα και βαδίζει μόνο με την λογική. Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από το κέντρο μας, την καρδιά μας, τόσο χρόνο χάνουμε. Φτιαχτήκαμε από αγάπη κι εκεί πρέπει να καταλήγουμε. Το κακό φέρνει μόνο κακό με το συναίσθημα να βαδίζει μόνο με τη λογική. Σίγουρα με ανησυχεί ακόμα, μην έρθει η στιγμή να είμαι ζωντανός και να μην είμαι δημιουργικός και απλά να υπάρχω, χωρίς ουσία, χωρίς στόχους, χωρίς όνειρα. Νιώθω ότι είναι από τα πιο αυτοκαταστροφικά πράγματα, που προσπαθώ να αποβάλλω ακόμα και σαν σκέψη πιθανή να μου συμβεί τυχαία.

Κάθε φορά μας εκπλήσσεις με τις δημιουργίες σου, πως ήταν όμως για εσένα η πρώτη σου επαγγελματική συνεργασία;  Οι πρώτες μου επαγγελματικές συνεργασίες και βήματα ήταν κοντά στην Τζούλι Μασίνο, τον Αντώνη Γούναρη, τον Πάνο Μεταξόπουλο, τον Chuck Foster, το Γιώργο Λεβέντη, μια ομάδα που με στήριξε όταν σπούδαζα στον Ant1 και προσπαθούσα να “βγάλω” τα πρώτα μου τραγούδια. Επίσης θυμάμαι την στήριξη που είχα από όλο τον όμιλο Ant1, σπουδάζοντας στο Fame Studio, ηχογραφώντας κάποια demo, που με οδήγησαν και σε live εμφανίσεις στην Ελένη Μενεγάκη και στην Έλλη Στάη τότε, με τη στήριξη της κας. Δρούτσα αλλά και του Γιάννη Πλούταρχου στην πρώτη μου τηλεοπτική live συνεργασία, μαζί του.

Σπουδαία ονόματα που κάθε καλλιτέχνης θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί τους. Θέλω όμως να μου πείς για τα βίντεο κλίπ. Έχω δει ότι έχεις γυρίσει αρκέτα. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γυριστεί ένα βίντεο κλίπ;  Αναλόγως την υπόθεση, το σενάριο και το πόσο απαιτητικά είναι τα γυρίσματα. Μπορεί να ξεκινήσει από 4-5 ώρες και να ολοκληρωθεί σε μέρες. Είναι μια μοναδική εμπειρία, που φυσικά έχει κόπωση σωματική, όμως κάνοντας αυτό που αγαπάς, ακόμα και η κούραση αυτή είναι τόσο γλυκιά, που θέλεις να το κάνεις και να το ξανακάνεις. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να γυρίσω σε βίντεο κλιπ όλα μου τα τραγούδια. Θα ήμουν ευγνώμων. Όμως ελπίζω στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία για την κυκλοφορία περισσότερων, με την κυκλοφορία και νέων τραγουδιών. Νομίζω, μετά την εμπειρία του “studio ηχογράφησης”, τα γυρίσματα ενός βίντεο κλιπ είναι η πιο αγαπημένη μου εμπειρία!

Για να σε πάω λίγο στο μέλλον και να μου πείς πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από δέκα χρονια;  Φαντάζομαι πως ακόμη θα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, ωριμότερος καλλιτέχνης, σοφότερη ψυχή. Πάντα ήμουν ανήσυχο πνεύμα και πιστεύω όσο περνάνε τα χρόνια αυτή μου η τάση διογκώνεται. Θα ήθελα να κοιτάζω πείσω με περηφάνια για όλες μου τις επιλογές, είτε αυτό αφορά την προσωπική μου ζωή, είτε την καλλιτεχνική μου πορεία. Θα ήθελα σαφώς να είμαι πολλά βήματα πιο εξελιγμένος καλλιτεχνικά και να με ακολουθεί περισσότερος κόσμος με αγάπη και να απολαμβάνω μια πιο άνετη ζωή από αυτή που ζω σήμερα, σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, να βρίσκονται κοντά μου και να έχουμε όλοι μας υγεία.

Μια που ταξιδέψαμε στο μέλλον λέω να μείνουμε λίγο ακόμα και να δούμε πώς εσύ θα σχεδιάσεις αυτό το μέλλον. Αυτό που θέλω να πώ είναι, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;  Μου αρέσει να κάνω βραχυπρόθεσμα σχέδια γιατί τα θεωρώ σιγουρότερα. Από εμένα να περιμένετε την ολοκλήρωση του δεύτερού μου άλμπουμ, την κυκλοφορία ξενόγλωσσων singles, τη συνέχεια των ραδιοφωνικών μου εκπομπών, αλλά και την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της “Πρόσκλησης” (web series). Σκοπεύω στις γιορτές να κυκλοφορήσω ένα άλμπουμ έκπληξη με νέα και ακυκλοφόρητα τραγούδια, αλλά και remixes παλαιότερων τραγουδιών. Επίσης “έρχεται” και το πρώτο μου αγγλικό τραγούδι, σε συνεργασία με τον Αμερικανό DJ Trevi, που έχει συνεργαστεί με το MTV & τη Warner Bros. Σαφώς προγραμματίζω και σχεδιάζω ήδη, τα live που θα συμβούν με την άρση των μέτρων για την εποχή του κορονοϊου που βιώνουμε όλοι. Στο πλευρό μου έχω πάντα την ομάδα μου, τους μουσικούς μου και την NKS Promotion.

Ωραία όλα αυτά τα σχέδια για το μέλλον και εύχομαι κάποια στιγμή να τα πραγματοποιήσεις. Θα ήθελα να μου αναφέρεις με ποιόν καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστεις;  Θα ήθελα να συνεργαστώ με το Γ. Σαμπάνη, το Θ. Μαραντίνη, τη Δ. Βανδή, την Ε. Φουρέιρα, το Γ. Παπαδόπουλο, τον Π. Ιακωβίδη, την Ε. Παπαρίζου, το Χ. Μάστορα, το Σ. Ρουβά, την Α. Βίσση, κ.α.. Όλους τους εκτιμώ γιατι είναι μοναδικοί, επαγγελματίες και βαθύτατα ταλαντούχοι. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω και ακολουθώ, γιατί θεωρώ ταλαντούχους και στο εξωτερικό, αλλά μεγαλύτερες ελπίδες τρέφω για ενδεχόμενη συνεργασία με τραγουδιστές εντός συνόρων.

Μια που έχεις εμπειρία όπως λέγαμε νωρίτερα, τί θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στο χώρο της μουσικης αυτόν τον καιρό;  Θα τα συμβούλευα να εφοδιαστούν με ατελείωτη υπομονή και δύναμη. Να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους πρώτα, ώστε να έχουν “ατσαλώσει” απέναντι στις προκλήσεις του συστήματος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Ισχύει οτι ο χώρος του θεάματος είναι πολύ ανταγωνιστικός, όμως αυτό σημαίνει ότι βαδίζοντας μέσα του, θα δυναμώσεις και ο ίδιος. Αρκεί να λειτουργείς συνειδητά, με συγκέντρωση και στόχο. Όσοι κι αν βρεθουν να ψαλιδίσουν τα φτερά των νέων παιδιών, να τους αγνοήσουν και να προχωρούν μόνο προς την επίτευξη των δικών τους ονείρων. Είναι μοναδικά δική τους, η ζωή αλλά και η πορεία τους.

Ας αφήσουμε λίγο τη μουσική και ας πάμε στον ηθοποιό. Εκτός λοιπόν από τραγουδιστής είσαι και ηθοποιός. Έχεις παίξει σε πολλές σειρές. Πως προεκυψε αυτο;  Εκτός από τραγούδι, έχω σπουδάσει stage performance και υποκριτική δίπλα σε επιτυχημένους του κλάδου. Μέσω γνωριμιών οι κατάλληλοι άνθρωποι με σύστησαν κι εγώ το δοκίμασα. Με επιτυχία. Ο Στέλιος Καλαθάς ήταν ο πρώτος που με εμπιστεύτηκε, όπως και ο Στρατής Πανουργιός. Τυχαία προέκυψε και η γνωριμία μου με τον Νεκτάριο Χατζαντώνη, που μου προτεινε να συμμετέχω στη διαδικτυακή σειρά θρίλερ “Πρόσκληση”, κάτι που δεχτηκα με χαρά διότι διαβάζοντας το σενάριο, το αγάπησα εξαρχής. Ο χόρος της υποκριτικής με βρήκε επίσης ανοίγοντάς μου το μονοπάτι των escape rooms/performance venues. Ένας “Κόσμος” διασκέδασης νέος, αλλά και ήδη επιτυχημένος για το κοινό, που δίνει και περισσότερες ευκαιρίες εργασίας για τους ηθοποιούς.

Εκτός όμως απο τη σειρά που θα συμμετάσχεις σε συναντήσαμε και σε πολλές θεατρικές παράστασεις. Περιέγραψέ μου μια ημέρα σου στο θέατρο.  Πάντα στην ώρα μου, ώστε να υπάρχει χρόνος για προετοιμασία, κοστούμια και make up. Σημαντικό σημείο είναι η γαλήνη
του μυαλού και της ψυχής, που σε βοηθάει να αναπνεύσεις και να συγκεντρωθείς πρωτού εκτεθείς μπροστά στο κοινό. Σε βοηθάει επίσης για τη συναίσθηση του παλμού του κόσμου κάθε παράστασης, ώστε να αποδόσεις σε σωστά επίπεδα διαδραστικότητας όλων όσων χρειάζεται το εκάστοτε κοινό, για να περάσει όμορφα. Στο τέλος, το χειροκρότημα είναι η μαγική στιγμή, που γεμίζει κάθε μου κύτταρο και αποτελεί τη μέγιστη επιβράβευση. Μετά την προσωπική επαφή με τον κόσμο στο τέλος κάθε παράστασης, χρειάζεται παλι να πάρεις λίγο χρόνο αποθεραπείας και να αποχωρήσεις γεμάτος και δυνατός για την επόμενη παράσταση.

Εδώ έχουμε έναν πολυτάλαντο άνθρωπο που εκτός απο τραγουδιστής είναι και ηθοποιός αλλά δεν μένει εκεί γιατί γράφει στίχους άρα και στιχουργός. Τί είναι αυτό που σε εμπνέει για να γράψεις στίχους;  Όταν σηκώσω την πένα ή το τάμπλετ για να γράψω στίχους, έμπνευση μου είναι η κάθε ημέρα, τα γεγονότα, οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι καλές και άσχημες στιγμές, η φωνή της συνειδητότητας, τα βιώματα, όλα. Η θέση του στιχουργού είναι μεγάλο πράγμα. Ο στίχος μιλάει απευθείας στο μυαλό και συνδέει το βίωμα με το συναίσθημα. Αν νιώσεις, κέρδισες. Ο στίχος πρέπει να μιλάει, να έχει κάτι να πει. Έτσι αν μέσα από αυτό μιλάς με αληθινά γεγονότα, αισθήματα κτλ τότε σίγουρα κάποιοι θα νιώσουν το ίδιο, θα έρθουν σε επαφή μαζί σου, θα γίνουν έμμεσα ένα κι εκεί είναι η επιτυχία.

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Νέζης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1985. Το ονειρό του από μικρή ηλικία ήταν να γίνει τραγουδιστής. Στην ηλικία των 16 χρονών ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στα 18 του αποφοίτησε με επιτυχία απο το Fame Studio. Συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου όπως ο Γιάννης Πλούταρχος, η Καλομοίρα, ο Πάνος Μεταξόπουλος, ο Νεκτάριος Σφυράκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Σαββιδάκης και άλλα. Ξεκινάει στα νυχτερινά κέντρα και ηχογραφεί τα πρώτα του πέντε τραγούδια τα οποία υπογράφει τους στίχους και συμμετάσχει στην παραγωγή τους.

Το 2011, πηγαίνει στο Λονδίνο και περνάει παμψηφεί σε τέσσερα μουσικά Πανεπιστήμια.
Το 2012, κυκλοφορεί το πρώτο του Digital single τραγούδι με τίτλο “Πρέπει να καταλάβεις”.
Το 2013, υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρία Strawberry Music και κυκλοφορεί το τραγούδι “Θέλω να πω” σε μουσική και στίχους Νεκτάριου Σφυράκη. Παράλληλα διασκεβάζει το “Μικρόν Πρίγκιπα” του Μάριου Φραγκούλη.
Το 2014, κυκλοφορεί σε Digital μορφή το πρώτο του CD με εξι τραγούδια και ο τιτλος του άλμπουμ ήταν “Ηρθε η στιγμή”.
Το 2015, έρχεται το τραγούδι “Δείξε μου δρόμο” σε μουσική του Πασχάλη Τσιολιάφα και στίχους του Χαράλαμπου Πασχάλη. Με το συγκεκριμένο τραγούδι εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό της Ρωσίας. Τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Το 2016, ξεκινάει την πρώτη του περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα κυκλοφορεί το πρώτο του βίντεο κλίπ με τίτλο, ΗΙΤΜΙΧ 2016. Ακόμη συμμετέχει σε δύο μουσικοχορευτικές παραστάσεις.
Το 2018, κυκλοφορεί το τραγούδι “Κάνε πως μ’ αγαπάς” σε στίχους του ίδιου και μουσική του Κωνσταντίνου Οικονομόπουλου.
Το 2019, κυκλοφορεί το “Αιχμάλωτός σου” απο τη δισκογραφική εταιρία Spark Records.
Το 2020, τον συναντάμε στη σειρά του ίντερνετ “Πρόκληση”. Κυκλοφορεί τα τραγούδια “Καμένο χαρτί”, “Εν’ βρασμό ψυχής” και το πρώτο του Αγγλικό κομάτι “Out of me”. Στις 18 Δεκέμβριου, αναμένουμε το δεύτερό του Αμπουμ σε Digital μορφή.
Το 2021, κυκλοφορεί τα νέα του τραγούδια “Όσα Λαχτάρησα”, “Οργή” αλλά δεν μένει μόνο στην Ελληνική μουσική αφου μας παρουσιάζει το δεύτερο Αγγλικό του κομάτι “Jackpot”. Μια πολύ καλή χρονιά για τον ίδιο αφού καταφέρνει να διακριθεί στο International Singer/Songwriters Awards για αυτό τον χρόνο.

Ο Δημήτρης Νέζης στα πρόθυρα των 11 δισκογραφημένων χρόνων του, κυκλοφορεί για πρώτη φορά τα καλύτερα remixes, instrumental audios και ακυκλοφόρητα mixes, μαζί με το ντεμπούτο αγγλικό του single, “Out of me”, σε παραγωγή του βραβευμένου Αμερικανού DJ Trevi, γνωστού από τις συνεργασίες του με το MTV & τη Warner Bros σε ένα digital album έκπληξη, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020 σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Τώρα το 2021, τον συναντάμε σε ένα νέο αγγλόφωνο τραγουδι με τίτλο “Jackpot”  το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και προκειται να προωθηθεί κυρίως στο εξωτερικό. Από την άλλη για το ελληνικό κοινό ετοιμάζει ένα νέο τραγουδι που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Παράλληλα αυτός και η ομάδα του κάνουν πρόβα σε μια διαδικτυακή μεγάλη unplugged συναυλία η οποία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε live album. Επίσης προετοιμάζετε για το Athens Art Festival του Οκτωβρίου το οποίο θα κλείσει με ένα μεγάλο live για όλους τους φίλους και θαυμαστές του.

https://www.facebook.com/dimitrisnezisofficial