10 Δεκεμβρίου, 2023

Αύριο στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024: Τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και οι δημοσιονομικοί στόχοι

Αύριο στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024: Τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και οι δημοσιονομικοί στόχοι

Στη Βουλή έρχεται αύριο (02/10) το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.  Για το τι στίγμα θα δώσει για την πορεία της οικονομίας ο προϋπολογισμός του 2024, μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Στέφανος Σίσκος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, παρά τις πρόσφατες καταστροφές, δε θα παρέχουν εκπτώσεις στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για το 2024. Θα υπάρχουν σημαντικές ενέσεις ρευστότητας, 2,5 δισεκατομμυρίων για περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τα βασικά μέτρα

Από τα βασικά μέτρα το πρώτο είναι το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, με αυξήσεις από 6% έως 10%, αλλά και αυξήσεις στα επιδόματα θέσης ευθύνης. Το δεύτερο μεγάλο μετρό είναι η αύξηση στις συντάξεις για το 2024 –σήμερα ο υπουργός οικονομικών είπε ότι θα είναι στο 3,1% -, αλλά και άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, όλα από 1ης Ιανουαρίου.

 Οι στόχοι

Στον προϋπολογισμό φυσικά θα υπάρχουν και στόχοι για τα δημοσιονομικά και την πορεία της οικονομίας. Οι βασικές προβλέψεις είναι, ανάπτυξη 2,3% φέτος και 3% το 2024, με πρωτογενές πλεόνασμα, από 0,7 έως 1% φέτος, και 2,1% το 2024. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δει αν θα δώσει παράταση στο μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει και σήμερα και θα ισχύει έως 31/10 στην εστίαση, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Απομένει να δούμε αν θα βρεθούν τα χρήματα (περίπου 250 εκατ.) για να δούμε αν το μέτρο θα συνεχιστεί σε όλους αυτούς τους κλάδους.

 

Τα βλέμματα στις αξιολογήσεις της οικονομίας

Βασική πρόβλεψη θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, ενώ για εφέτος, δηλαδή το 2023, φαίνεται – παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των φυσικών καταστροφών – αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, οι αυξήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά στους συνταξιούχους και βέβαια η καταβολή έκτακτων και μόνιμων επιδομάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η μία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου από S&P Ratings και η δεύτερη στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch Ratings. Υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι μία εκ των δύο, αν όχι και οι δύο θα δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις δυσκολίες που έχουν ενσκήψει η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και δεν πρόκειται να αποκλίνει στο ελάχιστο

Ας δούμε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα ενισχύσεων της κοινωνίας, αρχής γενομένης από σήμερα που εκτείνεται μέχρι και την προσεχή ‘Ανοιξη.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

Παρεμβάσεις το 2023

 1. Market Pass: Ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές για την έκτακτη ενίσχυση στους δικαιούχους για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η δεύτερη πληρωμή προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου ενώ οι πληγέντες της Θεσσαλίας και του Έβρου θα λάβουν επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το οποίο θα είναι διπλάσιο.
 2. Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.
 3. Youth Pass: Περίπου 200.000 νέοι και νέες 18 και 19 ετών θα λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ.
 4.  Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί εφάπαξ σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
 5. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό που θα λάβουν 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Τα νέα αυξημένα ποσά θα κυμαίνονται από 216 έως και 432 ευρώ.
 6.  Επίδομα θέρμανσης: Θα ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης από 100 – 1.000 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Παρεμβάσεις το 2024

 1. Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Μετά από 14 χρόνια 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήσεις που κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 6,5% έως 10,5% στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα θέσης ευθύνης ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις λόγω της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα λάβει επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά το χρόνο. Αν συνυπολογιστούν η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί και άλλες παρεμβάσεις τότε το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανεβαίνει σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.
 2. Αυξήσεις στους συνταξιούχους: Περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις τουλάχιστον 3% στις μηνιαίες αποδοχές τους.
 3. Αύξηση ειδικών επιδομάτων: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα.
 4. Αύξηση αφορολόγητου ορίου: Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ και αφορά περίπου 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με παιδιά. Η ελάφρυνση σε ετήσια βάση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.
 5. ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, για πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες).
 6. Δωρεάν φάρμακα: Μονιμοποιείται η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
 7. Κεφαλαιαγορά: Μειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2% και κατά 50% ο φόρος Χρηματιστηριακών συναλλαγών.