5 Δεκεμβρίου, 2023

Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα: Τουρκικά αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στο Βόρειο Ιράκ – Σύνδεση δράστη με το PKK

Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα: Τουρκικά αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στο Βόρειο Ιράκ – Σύνδεση δράστη με το PKK

Ένας από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, αναφέροντας παράλληλα ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων αυτής της κουρδικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα σήμερα το πρωί. Ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και ο άλλος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά.

 Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο δράστη

Στη βραδινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δράστες της αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως χαρακτηρίζεται, χρησιμοποίησαν ένα όχημα το οποίο έκλεψαν από έναν πολίτη τον οποίο δολοφόνησαν. Οι διασυνδέσεις ενός από τους δράστες με το PKK έχουν επιβεβαιωθεί, με το υπουργείο να προσθέτει ότι οι έρευνες για τον άλλο δράστη συνεχίζονται.

Παράλληλα αναφέρεται ότι μετά την επίθεση, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και κατέστρεψαν 20 στόχους του PKK. Ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ στη Γκάρα, στο Χακούρκ, στη Μετίνα και Καντίλ, τόνισε το τουρκικό υπουργείο.

Ανάληψη ευθύνης της τρομοκρατικής επίθεσης από το ΡΚΚ

Νωρίτερα, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την  επίθεση στην Άγκυρα, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων ANF που συνδέεται άμεσα με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

PKK
PKK

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, δύο τρομοκράτες έφτασαν το πρωί μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών με ελαφρύ επαγγελματικό όχημα και επιχείρησαν βομβιστική επίθεση. Αφού οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν την κατάσταση και επενέβησαν, ο ένας από τους τρομοκράτες ανατινάχθηκε, ενώ ο άλλος εξουδετερώθηκε.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, γύρω στις 09.30, πραγματοποιήθηκε ενέργεια αυτοθυσίας από ομάδα που συνδέεται με το Τάγμα των Αθανάτων εναντίον των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας. Είχε προβλεφθεί ότι αυτή η ενέργεια θα γινόταν την ημέρα των εγκαινίων της Βουλής, πολύ κοντά στο κτίριο της Βουλής για να εναντιωθεί στο κέντρο σφαγής και βασανιστηρίων. Έγινε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς κανένα εμπόδιο.

Αυτή η δράση αυτοθυσίας, η οποία ήταν πλήρως επιτυχής από τους ακτιβιστές συντρόφους μας που εκκαθάρισαν το φυλάκιο και μπήκαν μέσα, πέτυχε το στόχο της.  Ωστόσο, ως συνήθως, το φασιστικό καθεστώς AKP-MHP επέλεξε να αρνηθεί κατάφωρα τις απώλειες που υπέστη σε αυτή τη δράση, με μεγάλη ασέβεια προς τον λαό και το κοινό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν ήθελαν τα μέλη του Τάγματος Αθανάτων, θα μπορούσαν να έχουν κάνει μια μικρή αλλαγή στον χρόνο δράσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν έγινε συνειδητά. Ο στόχος της αποστολής τηρήθηκε.

Η δράση που έλαβε χώρα βασίστηκε στις απάνθρωπες πρακτικές και τις πολιτικές απομόνωσης που αναπτύχθηκαν σε όλα τα μπουντρούμια της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, οι οποίες παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβλέποντας τους εθνικούς και διεθνείς νόμους. Βασίστηκε επίσης στη χρήση χημικών όπλων που απαγορεύεται από τους παγκόσμιους νόμους του πολέμου κατά των ανταρτών μας, στη λεηλασία και την καταστροφή του Κουρδιστάν.

Είναι μια πράξη αυτοάμυνας που στοχεύει στο να υπάρχει προειδοποίηση ενάντια στη σφαγή και τις φασιστικές πιέσεις στον λαό του Κουρδιστάν και σε όλους τους δημοκρατικούς κύκλους. Εάν το γενοκτονικό και φασιστικό καθεστώς AKP-MHP συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα, οι νόμιμες ενέργειες της επαναστατικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν.

Αυτή η ουσιαστική πράξη ηρωισμού, που έλαβε χώρα ειδικά την ημέρα των εγκαινίων της Βουλής, αποδόθηκε στη μνήμη του διοικητή του Κράτους μας στο Amed, Axin Mus (Hulya Demirer), ο οποίος ήταν κάποτε διοικητής του τάγματος των Αθανάτων, και των συντρόφων που ήταν μαρτύρησε μαζί του. Αυτή τη σπουδαία και ιστορική δράση πραγματοποίησαν οι σύντροφοί μας Ροχάτ Ζιλάν και Ερντάλ Σαχίν. Θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τους αθάνατους υπερασπιστές που πραγματοποίησαν αυτή τη δράση, συγχαίρουμε αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές και όλους τους συντρόφους που συνέβαλαν σε αυτή τη δράση και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια. «Δηλώνουμε ότι αργότερα θα μοιραστούμε με το κοινό τα λεπτομερή στοιχεία ταυτότητας των γενναίων και αυτοθυσιασμένων αγωνιστών του Τάγματος Αθανάτων που πραγματοποίησαν αυτή την ηρωική πράξη και προσφέρουμε τα σέβη μας».

Ερντογάν προς τρομοκράτες μετά την επίθεση στην Άγκυρα: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά»

Οι τρομοκράτες δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, είπε από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η ενέργεια κατά την οποία εξουδετερώθηκαν σήμερα το πρωί δύο εγκληματίες είναι οι τελευταίες προσπάθειες της τρομοκρατίας. Οι αχρείοι δεν πέτυχαν τον σκοπό τους και ποτέ δεν θα τον πετύχουν».

«Δεν πρέπει να φεύγει από τα αυτιά μας η φράση “μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά”», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος από τη βουλή που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της μετά τις θερινές διακοπές.

«Πιστεύω ότι το κοινοβούλιό μας, το οποίο έχει επιβιώσει από πολλές κακουχίες, από χτυπήματα μέχρι χούντες, έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε όλα τα κοινοβούλια ως ένας θεσμός που κατάφερε πάντα να σταθεί στο πλευρό του έθνους παρά τις επιβολές κηδεμονίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κοινοβούλιό μας, το οποίο έζησε ένα έπος, όπως ο Εθνικός Αγώνας, η νίκη απέναντι στη φτώχεια, η προδοσία και οι σκοτεινοί υπολογισμοί, θα φωτίσει ξανά τον ορίζοντα του σημερινού αιώνα της Τουρκίας.