3 Μαΐου, 2024

Αγρότες: Επέστρεψαν σε θέσεις «μάχης» και από τα μπλόκα συντονίζουν κινητοποιήσεις με «θέα» τη Βουλή

ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Μετά από ένα τετραήμερο έντονων ζυμώσεων στην έκθεση Agrotica, έχοντας συναντήσεις με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και με την αντιπολίτευση, οι αγρότεςτην Κυριακή (4/2) πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τα μπλόκατους. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων για τα προβλήματα τους.

Εξάλλου, στο χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλαν και τις επόμενες κινήσεις τους αναφορικά με τα αιτήματα που έχουν κυρίως γύρω από το ενεργειακό κόστος της παραγωγής τους και τα οποία δεν καλύφθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Έτσι, την Τρίτη (6/2, 12:00) στη Νίκαια της Λάρισας θα συνεδριάσει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα και κυρίως για το εάν θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και σε ποιο βαθμό.

Αυτό που πλέον βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η πρόταση για κάθοδο με τα τρακτέρ ακόμη και μέχρι την Αθήνα και διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει μέτωπο, τους ακούμε, τους σεβόμαστε

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα «διαλόγου», λέγοντας πως «για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο», στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα κοινωνικά δίκτυα και πρόσθεσε πως ότι «το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Καλημέρα! Πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση του Φεβρουαρίου και θέλω να ευχηθώ καλό μήνα σε όλες και όλους. Δεν είμαι…

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024

Και συμπλήρωσε: «Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα».

«Επίσκεψη» στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, θα κάνουν τη Δευτέρα οι αγρότες από τα Νέα Μουδανιά. Με ψήφισμα που θα επιδώσουν στον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς όπως τονίζουν ως τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν τους αφορούν, όπως την ακαρπία της ελιάς.

Παράλληλα, στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού αναμένεται να προχωρήσουν αύριο Δευτέρα (5/2) στη 1 το μεσημέρι οι αγρότες του Νομού Σερρών. Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού θα είναι διάρκειας 15 με 20 λεπτών και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία.

Νωρίτερα, στις 11:00 αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών θα τα μεταφέρουν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον Επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας – Στρυμονικού. Την ίδια ώρα, ραντεβού σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια έχουν οι αγρότες των Χανίων.

Αποχώρηση με… παρέλαση στην Τσιμισκή

Από την Κυριακή όμως, οι αγρότες έδωσαν το στίγμα των επόμενων κινήσεων, καθώς λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησε κομβόι από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το Τόξο της ΧΑΝΘ. Πρώτο ήταν το μπλόκο των αγροτών από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησαν εκείνοι των Σερρών. Διέσχισαν την οδό Τσιμισκή με κορναρίσματα κατά την αναχώρησή τους από το κέντρο της πόλης, για να επιστρέψουν στις περιοχές τους, ενώ μέσω της 26ης Οκτωβρίου κινήθηκαν προς την ΠΑΘΕ όσοι έφευγαν προς Πιερία, Ημαθία και Σέρρες.

Έκλεισαν στον κόμβο στα Νέα Μουδανιά

Λίγο αργότερα, ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και αγρότες κράτησαν κλειστό τον δρόμο από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική, στον κόμβο των Νέων Μουδανιών. Συγκεκριμένα, παρέταξαν τα τρακτέρ τους επί της Εθνικής Οδού στον κόμβο Πορταριάς μπλοκάροντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το απόγευμα της Κυριακής αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο της Ερμίτσας, λίγο έξω από το Αγρίνιο, ενώ μηχανοκίνητη διαμαρτυρία σημειώθηκε και στο Άστρος Κυνουρίας.