29 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν γίνονται εκλογές – Πέρασε η πρόταση για αναβολή

«Έπεσαν οι μάσκες, πάμε μπροστά», είπε ο Κασσελάκης

Αναβολή των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το Συνέδριο καθώς πέρασε η πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας. Αφού το Συνέδριο ψήφισε με ανάταση χεριών, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το λόγο και είπε: «Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές. Πάμε Μπροστά».

Σύγκρουση Κασσελάκη-Γεροβασίλη

Είχε προηγηθεί ένα πρωτόγνωρο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε Στέφανο Κασσελάκη και Όλγα Γεροβασίλη. Η κ. Γεροβασίλη απάντησε στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η υποψηφιότητα της ήρθε μετά το κάλεσμα του ίδιου με το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» και πρόσθεσε ότι αν ο Κασσελάκης το αποσύρει η ίδια θα αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Ο κ. Κασσελάκης απάντησε ότι πρέπει πρώτα η ίδια να αποσύρει την υποψηφιότητα της ενώ έντονη σύγκρουση επικράτησε και για την ημερομηνία των εκλογών με την κ. Γεροβασίλη να επαναλαμβάνει δύο φορές ότι «αν ο Πρόεδρος επιμένει να κάνει εκλογές στις 10 Μαρτίου, θα τις κάνει μόνος του».

Ο Κασσελάκης ζήτησε εκλογές στις 10 Μαρτίου

«Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες» διερωτήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητώντας να γίνουν εκλογές για νέο πρόεδρο του κόμματος στις 10 Μαρτίου. «Σας δίνω φωνή στην εσωστρέφεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εκλογές στις 10 Μαρτίου

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε στην εσωκομματική δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα, κάντε ένα κουράγιο και δώστε λύση τώρα, εκλογές στις 10 Μαρτίου τώρα και άμεσες καταστατικές αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.

Διαβάζοντας απόσπασμα από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε πως «θα σεβαστώ ότι αποφασίσετε».

Στη συνέχεια, αφού παρέθεσε απόσπασμα από τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη ανέφερε «σας καλώ να ανοίξουμε όλοι τα μάτια και να ψηφίσουμε όχι με βάση με βάση αυτό που θα θέλαμε ή θα ευχόμασταν αλλά με βάση την πραγματικότητα που έχουμε απέναντί μας. Ο ιστορικός ηγέτης της παράταξής μας αν και μακριά ζητάει νέα κάλπη για πρόεδρο, η συντρόφισσα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα απέναντί μου. Πώς γίνεται να την ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα και πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι για να κρατήσω τη θέση μου, να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα; Την Πέμπτη μπήκα στο Συνέδριο πληγωμένος από την αμφισβήτηση μηνών ειδικά αμφισβήτηση μέσω σκόπιμων διαρροών αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω από το Συνέδριο την Κυριακή κομμένος κομματάκια;».

Ομιλία Κασσελάκη/ Εurokinissi
Ομιλία Κασσελάκη/ Εurokinissi

«Κάποιοι δεν σας άκουσαν»

«Λέτε, πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από 4 μήνες, κουραστήκαμε λέτε, βαρεθήκαμε λέτε, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;, λέτε. Έχετε δίκαιο, έχετε χίλια δίκια. Εσείς ψηφίσατε όμως κάποιοι δεν άκουσαν. Κάποιοι δεν σας άκουσαν. Εάν χρειάζεται να φωνάξουμε δύο φορές για να μας ακούσουν εκείνοι οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική τους ακοή, τότε θα φωνάξουμε δύο φορές. Διότι η δεύτερη φορά είναι αλλιώς. Εάν την πρώτη φορά κάποιος βγήκε επειδή τον φύτεψαν, την δεύτερη δεν ξαναβγαίνει. Την δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία και ανθίζεις μαζί με την κοινωνία, μαζί με τα μέλη, μαζί με τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο κ. Κασσελάκης.

Εκλογές στις 10 Μαρτίου

«Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Λένε ήδη όχι εκλογές στις 10 Μαρτίου αλλά σε έναν μήνα, όπως προβλέπει το καταστατικό. Εαν και γνωρίζουν ότι το συνέδριο μπορεί να αποφανθεί ως το ανώτατο όργανο του κόμματος και επίσης γνωρίζουν πως επιτρέπεται από το καταστατικό μας η επιτάχυνση των διαδικασιών εφόσον επίκειται διενέργεια εκλογών εθνικής κλίμακας», υπογράμμισε.

«Η Όλγα Γεροβασίλη είναι ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του κόμματός μας με πολυετή θητεία, δημόσιο λόγο. Τι ζητούν όμως όσοι θέλουν έναν μήνα προεκλογική περίοδο για εσωκομματικές εκλογές; Εάν πάμε για εκλογές στις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα η χώρα θα μείνει χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από έναν μήνα διαφωνούντες στα κανάλια, για να μην μείνει τίποτα όρθιο. Και ύστερα Πάσχα και στο καπάκι προεκλογική περίοδος ευρωεκλογών με βέβαιη αποτυχία. Προφανώς κάποιοι έχουν σχέδιο για να πάμε σε ευρωεκλογές με εμένα να λιώνω τα παπούτσια μου ανά την Ελλάδα και εκείνους να βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια και να κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

Ομιλία Κασσελάκη/ Εurokinissi
Ομιλία Κασσελάκη/ Εurokinissi

«Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας»

«Σηκωθείτε όρθιοι και πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι. Αλλά εγώ είμαι αυτός που δεν τιμά το κόμμα. Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία για να πάμε σε ένα νέο ρινγκ».

«Κάποιοι έχουν σταυρώσει τα χέρια. Τι κάνουμε απέναντι σ’ αυτούς τους λίγους που θεωρούν τους εαυτούς τους τους ταγούς και τους καθοδηγητές; Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους που ήρθαν από διαδρόμους, γεύματα και μυστικούς δείπνους, που στην πλάτη μας παίζουν σκάκι επίδοξοι βασιλιάδες και βασίλισσες;».

«Σας αγαπώ πάρα πολύ, πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας, θα νικήσουμε» είπε κλείνοντας.

Γεροβασίλη σε Κασσελάκη: Αν ανακαλέσεις το «βρείτε μου αντίπαλο» σταματάμε εδώ

Το λόγο μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη πήρε η Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας ότι «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι αν ο κ. Κασσελάκης «ανακαλέσει το “βρείτε μου αντίπαλο” σταματάμε εδώ».

«Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες»

«Αν θέλετε να είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ… εντάξει. Στέφανε είπες “βρείτε μου αντίπαλε και πάμε”. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω… Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 ημέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντες μόνος σου να δούμε», σημείωσε η ίδια.

Τότε στο βήμα ανέβηκε ο κ. Κασσελάκης και απευθύνθηκε προς τον κόσμο. «Δεν είστε σκάκι» είπε.

«Αν αποσύρεις την πρόταση σου για εκλογές, δεν έχουμε λόγο να πάμε σε εκλογές», είπε η Γεροβασίλη. «Αν αποσύρεις την υποψηφιότητα σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», απάντησε εκ νέου ο Κασσελάκης.