1 Μαΐου, 2024

Στους δρόμους οι φοιτητές για το νομοσχέδιο που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ετοιμάζουν καταλήψεις και στρέφονται κατά πάντων

Νικολίτσα Τρίγκα

Νικολίτσα ΤρίγκαΕκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

«Όποιος έχει τα λεφτά να πληρώσει, θα μπορεί να σπουδάσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο αποκτώντας ακριβώς τον ίδιο τίτλο σπουδών με εμάς, με πλήρη κατοχυρωμένα πτυχία. Είναι εξοργιστικό. Εμείς απαντάμε: Η μόρφωση είναι δικαίωμα, δε μπορεί να εξαρτάται από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας». Σε αυτές τις λέξεις αποτυπώνεται η αγωνία των φοιτητών μπροστά στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο -κατά πάσα πιθανότητα-θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη 20 του μήνα και «θα γίνει νόμος του Κράτους» όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός του πρώτου μήνα του 2024. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κυριακός Πιερρακάκης προωθεί το νομοσχέδιο, αλλά συστηματικά έχει αποφύγει να αναφερθεί με λεπτομέρειες στις διατάξεις, που θα το διέπουν.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” μετά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για λίγες ημέρες. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα γίνεται με κριτήρια που θα βάζουν τα ίδια σε απόφοιτους λυκείου της Ελλάδας ή και άλλης χώρας ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.

Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής πτυχίου θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Πανεπιστημίου. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.). Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του.

Έρχονται μαζικές καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Στην πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το περασμένο Σάββατο 16/12 στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με τη συμμετοχή 126 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τη διασφάλιση δημόσιων και δωρεάν σπουδών. Δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως λένε «η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά οι φοιτητές στα πανεπιστήμια» και ετοιμάζουν εκστρατεία ενημέρωσης των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε δεν «καθόμαστε στα αβγά μας», κάνουμε πράξη το σύνθημά μας. Με «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ δυναμώνουμε τον ΑΓΩΝΑ ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες σπουδές! Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα». Για να μπούμε και στο πνεύμα των γιορτών. Ο υπουργός παιδείας αποδεικνύεται Αϊ Βασίλης για αυτούς που έχουν ήδη πολλά λεφτά, αφού με το νομοσχέδιο που φέρνει κερδισμένοι είναι οι διάφοροι επιχειρηματίες που θα μπορούν να κάνουν μπίζνες με την αγοραπωλησία πτυχίων ισότιμα με τα δικά μας. Ενώ σε ότι αφορά τις δικές μας ανάγκες, τίποτα.».

Σε τι θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι η «κυβέρνηση δεν έχει ούτε ένα επιχείρημα που να τεκμηριώνει με επιστημονικά, ακαδημαϊκά κριτήρια σε τι έρχεται να ωφελήσει τους φοιτητές το νομοσχέδιο. Ότι λέει επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που καταγγέλλουμε. Ότι θυσιάζουν τις μορφωτικές μας ανάγκες με στόχο να μεγαλώσουν τα επιχειρηματικά κέρδη από τις επενδύσεις σε αυτό το τομέα και ταυτόχρονα να χτυπήσουν τα εργασιακά μας δικαιώματα».

Οι φοιτητές δηλώνουν οργισμένοι και τονίζουν ότι το «συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής μας. Νιώθουμε οργή: Όταν για να καταφέρουμε να γίνουμε φοιτητές, ξεπεράσαμε τόσα εμπόδια, στερηθήκαμε, κοπιάσαμε, «κόψαμε από αλλού» για να πληρώνουμε φροντιστήρια. Όταν για να σπουδάσουμε πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανυπαρξία υποδομών, με την έλλειψη διδασκόντων, με την υγρασία, το κρύο, συνολικά άθλιες συνθήκες. Όταν τα καταφέραμε με στήριγμα την οικογένεια μας και στόχο να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και αυτό το μέλλον είναι που όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται αλλά μπαίνει ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο. Και η κυβέρνηση κάνει νόμο την αδικία.

Όποιος έχει λεφτά θα αγοράζει ένα πτυχίο ισότιμο με το δικό μας. Τα πτυχία μας θα διαλυθούν και τελικά ο κόπος τόσων χρόνων θα πηγαίνει χαμένος. Η κυβέρνηση (δεν μπορούμε να το πούμε πιο απλά)… κυριολεκτικά διαλύει τα πτυχία μας! Με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης φτάσαμε 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ να είναι άνεργος, 1 στους 3 πτυχιούχους να δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε και 1 στους 6 πτυχιούχους να αμείβεται με 400 έως 800€. Όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί κυριολεκτικά μια αντιδραστική τομή.