25 Απριλίου, 2024

Ριγκατόνι ογκρατέν με ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικό και πεπερόνι

Ριγκατόνι ογκρατέν με ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικό και πεπερόνι

Για το ριγκατόνι ογκρατέν

  • 500 γρ. Ριγκατόνι
  • 800 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 15 γρ. πάνκο ή φρυγανιά, τριμμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 440 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε κύβους
  • 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 200 γρ. πεπερόνι, σε λεπτά στίκς
  • 16 γρ. βασιλικός, μόνο τα φύλλα
  • μαύρο πιπέρι, φρέσκο, τριμμένο
Για το ριγκατόνι ογκρατέν

Σε κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό βράζουμε τα Ριγκατόνι για 4’ με 5’ λεπτά. Σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε το πάνκο, την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Στο μπολ με τα ζυμαρικά προσθέτουμε 200γρ. από τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, το μισό μείγμα των ζυμαρικών, προσθέτουμε μοιράζοντας σε όλο το ταψί  το πεπερόνι, πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα του πάνκο, μοιράζουμε τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα, τον μισό βασιλικό και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα ζυμαρικά και τα υπόλοιπα υλικά. Στο τελείωμα προσθέτουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να λιώσουν τα τυριά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα πολύ ωραίο χρώμα από πάνω και να έχουν λιώσει τα τυριά.