24 Νοεμβρίου, 2024

Προσοχή! Νέα απάτη: Πλήρωσε για αυτοκίνητο και έχασε τα… λεφτά του

Προσοχή! Νέα απάτη: Πλήρωσε για αυτοκίνητο και έχασε τα… λεφτά του

Θύμα απάτης έπεσε ένας άνδρας στα Ιωάννινα, ο οποίος έδωσε προκαταβολή για αυτοκίνητο που δεν υπήρχε! Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης, που διαπράχθηκε με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας οχήματος.

Ωστόσο αυτή προσοχή και σε αυτή την απάτη. Έκτακτη ανακοίνωση ελληνικής τράπεζας!

Νέα απάτη με αγοραπωλησία

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε καταγγελία ημεδαπού, ο οποίος μετά από επικοινωνία του με άγνωστο άτομο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο αγγελία σχετικά με πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πείστηκε και κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος χρηματικό ποσό -1.000- ευρώ, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία όπως είχε συμφωνηθεί.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της ημεδαπής, δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού όπου κατατέθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Προσοχή - Νέα απάτη: Πλήρωσε για αυτοκίνητο και έχασε τα... λεφτά του

Προσοχή σε αυτό το μήνυμα στο κινητό – Έκαναν «φτερά» 1.200 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό (Video)

Είδε τα λεφτά του να κάνουν «φτερά» από τη μία στιγμή στην άλλη. Με μήνυμα που του ήρθε στο κινητό, επιτήδειοι κατάφεραν να του αποσπάσουν το ποσό των 1.200 ευρώ. Ο 30χρονος που έπεσε θύμα απάτης, μίλησε στο LIVE NEWS και εξηγεί τον τρόπο που κατάφεραν να τον ξεγελάσουν. Παράλληλα, αν δείτε αυτό το μήνυμα στο κινητό ή το Viber μην το ανοίξετε!

«Μου έρχεται ένα SMS, γύρω στις 15.00 η ώρα, χθες το μεσημέρι. Δεν κοίταξα εγώ τον αποστολέα εκείνη την στιγμή, γιατί εμένα το μάτι μου έπεσε κατευθείαν στη λέξη ‘αναστολή κάρτας’ και εγώ επειδή σκέφτηκα ότι προχθές που πήγα να κάνω μια αγορά, μου πέταξε ότι δεν μπορεί να γίνει η αγορά σας εκείνη την στιγμή, το συνδύασα έτσι στο μυαλό μου και δεν κάθισα να το ψάξω περαιτέρω, να το σκεφτώ και πάτησα το link που μου είχε».

Το θύμα έκανε αυτό ακριβώς που δεν έπρεπε να κάνει. Άνοιξε το λινκ, μεταφέρθηκε σε ένα περιβάλλον πιστό αντίγραφο της τράπεζάς του και έβαλε τους κωδικούς του, χωρίς να υποψιαστεί το παραμικρό.

«Μετά κατάλαβα ότι μου πήραν τα λεφτά γιατί μπήκα στον λογαριασμό μου και είδα ότι ήταν σε λογιστικό υπόλοιπο τα λεφτά και λέω ‘δεν έχω κάνει τόσο μεγάλη αγορά εγώ’. Δεν το σκέφτηκα, δεν κάθισα να το σκεφτώ πολύ, γιατί έκανα ταυτόχρονα και τη δουλειά μου. Δηλαδή κορόιδεψαν εμένα που είμαι 30 χρόνων, φανταστείτε τώρα κάποιον μεγαλύτερο». Όταν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είχε γίνει, ο 30χρονος έδρασε άμεσα.

«Αρχικά πήγα στη δίωξη εγώ γιατί θα έκανα αμφισβήτηση συναλλαγής, αλλά επειδή ξέρω ότι για να κάνεις αμφισβήτηση κάποιες τράπεζες ζητάνε να έχεις κάνει και μήνυση πρώτα, εγώ την έκανα τη μήνυσή μου αλλά τελικά δεν χρειάστηκε. Μου είπανε ότι λογικά θα επιστραφούν τα λεφτά. Το πρόλαβα, λογικά το πρόλαβα. Μου είπαν ότι είχε γίνει χαμός στις 30 και 29 του μήνα, αυτοί περιμένανε μάλλον να γίνουν οι πληρωμές τέλη του μήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα περιστατικά με 48ωρες επιθέσεις έχουν γίνει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή του κόσμου.

Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» είναι γνωστή από χρόνια απάτη, ωστόσο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου φαίνεται να εξελίσσουν συνεχώς τις τεχνικές των επιθέσεών τους, μετρώντας όλο και περισσότερα θύματα.

Reduce bounce rates