10 Μαΐου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Σλάβουτιτς και συνέλαβαν τον δήμαρχο – Σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Σλάβουτιτς και συνέλαβαν τον δήμαρχο – Σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, έγινε σήμερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.

«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε το πρωί από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.

Μετά την απελευθέρωσή του, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας αντιρωσικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, 5000 άνθρωποι και διαβεβαίωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη. Διευκρίνισε κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα αποσυρθούν αύριο.

«Οι Ρώσοι εισβολείς εισέβαλαν στο Σλάβουτιτς και κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης», είχε γράψει το πρωί στο Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου, που περιλαμβάνει το Σλάβουτιτς, μια πόλη 25.000 κατοίκων, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, το 1986.

Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, που δημοσίευσαν φωτογραφίες δεκάδων ανθρώπων να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την ουκρανική σημαία και να φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους.

Αργότερα το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες.

«Έχουμε νεκρούς, είναι αλήθεια. Τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους προς το παρόν», δήλωσε. «Δεν τους έχουμε ταυτοποιήσει ακόμη όλους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν «άμαχοι μεταξύ τους».

«Υπερασπιστήκαμε σθεναρά την πόλη μας», όμως οι «δυνάμεις μας ήταν απολύτως άνισες», σημείωσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ένα τουίτ που ανήρτησε σήμερα.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», λέει η ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι Ουκρανοί – Ανακοίνωσαν την απελευθέρωση του Τροστίανετς

Οι Ουκρανοί φέρονται να έχουν απελευθερώσει το χωριό Βιλχίβκα, στην περιφέρεια του Χάρκοβου. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν αιχμαλωτίσει Ρώσους και να έχουν αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής.

Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στο βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ανάκτηση αυτής της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Σούμι και μετρούσε περίπου 20.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική πρόοδο του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπιθέσεις σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Κίεβο, το Τροστίανετς είχε καταληφθεί από τη ρωσική μεραρχία τεθωρακισμένων Kantemirovskaïa.

«Ο ρωσικός στρατός έφυγε από το Τροστίανετς εγκαταλείποντας όπλα, εξοπλισμούς και πυρομαχικά», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί και άμαχοι, μεταξύ κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί από ανεξάρτητη πηγή.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Λβιβ – Συνεχίζουν τα χτυπήματα στα δυτικά οι Ρώσοι [βίντεο]

Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας λίγο μετά τις 7 μμ του Σαββάτου (26/3), σε άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη.

Μετά το πλήγμα, έχουν ακουστεί πολλές εκρήξεις στην πόλη. Τα ως τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για σημαντική καταστροφή στις υποδομές του Λβιβ.

Δείτε βίντεο από τους νέους βομβαρδισμούς:

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου (26/3) σημειώθηκαν ακόμα τρεις εκρήξεις στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πυραυλικό χτύπημα που έγινε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις λίγο έξω από την πόλη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχουν πέντε τραυματίες από την επίθεση.

Στο Λβιβ έχουν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ εκεί έχουν μεταφερθεί πολλές πρεσβείες. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σε ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε ότι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν κόντα στην πόλη.

«Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο Λβιβ. Όλοι πρέπει να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να παραμείνουν εντός των οικιών τους», είπε ο Ιγκόρ Ζινκεβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, στην Πολωνία, βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.