Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν. Παράλληλα δείτε και τα 3 μέτρα της κυβέρνησης μετά το κραχ των 2.147 κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Τι ανέφερε για τα σχολεία, το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων
Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.
Σαρώνει όλη την Ελλάδα ο κορωνοϊός – Τα σενάρια για λιανεμπόριο
Κορωνοϊός: Σε παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα οδηγεί η έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες και η μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ακύρωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα.
Καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο
Ο σταθερός αριθμός κρουσμάτων του προηγούμενου 10ημέρου, που παρουσίαζε σταδιακή μείωση τις τελευταίες ημέρες, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για σταδιακή άρση του lockdown, με τα λιανικά καταστήματα να κρίνονται ως προτεραιότητα.
Όμως τα τελευταία στοιχεία δεν δίνουν περιθώρια για μια τέτοια κίνηση και από την πλευρά της κυβέρνησης προεξοφλούν, πλέον, την παράταση του αυστηρού απαγορευτικού στις «κατακόκκινες» περιοχές για τουλάχιστον μια εβδομάδα, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές. Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 1047 νέες μολύνσεις.
Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις των ειδικών για το lockdown
Για πρώτη φορά την φετινή χρονιά ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σε τόσο υψηλά νούμερα, δημιουργώντας προβληματισμό και ανησυχία για την πορεία της πανδημίας. Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ μεγάλη, οι κλίνες covid19 έχουν αρχίζει να γεμίζουν ασφυκτικά και οι ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουν σχεδόν γεμίσει.
Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για παράταση του lockdown, με την απόφαση αυτή να επαναξιολογείται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Προς το παρόν, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερων περιορισμών με την απαγόρευση κι άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως την περασμένη άνοιξη.
Εκτιμάται ότι αν τηρηθούν αυστηρά τα υφιστάμενα μέτρα υπάρχει δυνατότητα αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που θα δώσει περιθώρια και στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και η άρση του αυστηρότερου lockdown στις “κατακόκκινες περιοχές“, όπως η Αττική, δεν αποκλείεται να μετατεθούν στα μέσα Μαρτίου.