Ανακοινώνονται αποφάσεις για τα φάρμακα μετά το Πάσχα – Τι αλλάζει για ασθενείς και φαρμακευτικές

Eurokinissi

Δήμητρα ΕυθυμιάδουΡεπορτάζ Υγείας

Μετά το Πάσχα ο υπουργός Υγείας θα καλέσει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει

Αλλαγές στα φάρμακα αναμένεται να γνωστοποιήσει μετά το Πάσχα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ήδη ο υπουργός Υγείας έχει σχεδιάσει σειρά αλλαγών ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να μην υποχρεώνονται στο τέλος του χρόνου οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Ένα πρόβλημα που προς ώρας δεν έχει λυθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα στρεβλό σύστημα στην αγορά φαρμάκου και να υπάρχει ο κίνδυνος νέες θεραπείες να μην εισάγονται στη χώρα μας λόγω των υπερβολικών επιβαρύνσεων.

Μετά το Πάσχα ο υπουργός Υγείας θα καλέσει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

Με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, η δαπάνη το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει υπέρβαση περίπου κατά 10%.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως εκτιμά ότι θα μπορέσει να συγκρατήσει τη φετινή φαρμακευτική δαπάνη, ελέγχοντας και τις έκτακτες εισαγωγές σκευασμάτων που γίνονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας αλλά είναι απαραίτητα για ασθενείς, και τα οποία εισάγονται από άλλες χώρες συνήθως σε τριπλάσιες τιμές, σε σύγκριση με το αν τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνταν στη χώρα μας. Ένα πρόβλημα που αυξάνει τη δαπάνη.

Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως θα περιορίσει τον αριθμό των φαρμάκων που έρχονται μέσω ΙΦΕΤ, καθώς όπως έχει πει, ενώ στην προηγούμενη θητεία του οι έκτακτες εισαγωγές άγγιζαν τα 25 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν φθάσει τα 250 εκατ.

Από την άλλη ο υπουργός Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια από την εκκαθάριση που έκανε ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ. Πρόκειται για πολίτες που διέθεταν ΑΜΚΑ αλλά ήταν επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα αναμένεται να εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να λαμβάνουν το πράσινο φως.

Έρχεται κατανομή 300 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ η φαρμακευτική αγορά αναμένει να θεσμοθετήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης την κατανομή των πρόσθετων 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης για τα φάρμακα. Πρόκειται για ένα ποσό που θα μοιραστεί σε τρεις κατευθύνσεις: στα νοσοκομειακά φάρμακα, στα φάρμακα που διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ και σε αυτά της λιανικής.

Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι από τα 300 εκατ. ευρώ τα 120 εκατ. να κατευθυνθούν στα νοσοκομειακά φάρμακα που έχουν υποχρεωτικές επιστροφές που φθάνουν και το 70%. Από αυτά τα 120 εκατ. ευρώ, τα 80 εκατ. θα δοθούν για τα καινοτόμα φάρμακα και τα 40 εκατ. για τα φθηνά νοσοκομειακά.

Επίσης 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να προωθηθούν προς τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω ΕΟΠΥΥ και 80 εκατ. σε αυτά που πωλούνται στη λιανική (φαρμακεία).

Exit mobile version